powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Με…πλοκάμια στην Ήπειρο η μαφία της Θεσσαλονίκης

Δύο περιπτώσεις ύποπτων οικονομικών συναλλαγών και δύο θύματα της τοκογλυφίας!
Πλοκάμια και στην Ήπειρο είχε απλώσει η μαφία της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιέχονται στην ογκωδέστατη δικογραφία. Σε δύο περιπτώσεις επιχειρηματίες των Ιωαννίνων ελέγχονται... ενώ σε άλλες επιχειρηματίες της περιοχής έπεσαν θύματα των τοκογλύφων.
Από το πλήθος των απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών επικοινωνιών προκύπτουν περιπτώσεις ύποπτων οικονομικών συναλλαγών του επικεφαλής του κυκλώματος Καραμπέρη με Γιαννιώτες επιχειρηματίες.
Στη μία περίπτωση Γιαννιώτης, ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρίας, κατέθεσε ενόρκως ότι η οικονομική του συναλλαγή με τον Μάρκο Καραμπέρη είναι προϊόν μεταβίβασης χρέους που είχε ο ίδιος προς την εταιρία ΜΙΝΟΣ ΑΒΕΕ από παλαιότερη εμπορική τους συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας είχε υπογράψει γραμμάτια και είχε εκδώσει επιταγές, έγγραφα που κατέληξαν στην κατοχή του Καραμπέρη.
Ο Α.Σ. από την Ξάνθη κατέθεσε ενόρκως ότι συναλλαγματικές ύψους 65 χιλιάδων ευρώ που είχε στην κατοχή του, στο πλαίσιο ανταλλαγής επιταγών με τον Γιαννιώτη επιχειρηματία, δόθηκαν στον Καραμπέρη έναντι οφειλής τριάντα χιλιάδων ευρώ της εταιρίας ΜΙΝΟΣ ΑΒΕΕ ενώ για το υπόλοιπο ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ, ανέφερε ότι η συμφωνία ήταν να το λάβει από τον Καραμπέρη λόγω οφειλής της εταιρίας ΜΙΝΟΣ ΑΒΕΕ προς αυτόν της οποίας ήταν γενικός διευθυντής. Από το περιεχόμενο των συνομιλιών όμως προκύπτει ότι ο πρώτος δίνει χρήματα στον Καραμπέρη παρότι ο Καραμπέρης οφείλει χρήματα σε αυτόν.
Ελεύθερος επαγγελματίας από τα Γιάννινα συνιδιοκτήτης χώρου διασκέδασης στην οδό Ανεξαρτησίας κατέθεσε ενόρκως ότι οφείλει στον Καραμπέρη Μάρκο το ποσό των 54 χιλιάδων ευρώ, μέσω ισόποσης επιταγής που έχει στην κατοχή του ο τελευταίος και η οποία είχε εκδοθεί επ' ονόματι συγγενικού προσώπου του συνεταίρου του και έχει οπισθογραφηθεί από τον συνέταιρό του και στην συνέχεια από τον ίδιο. Γίνεται μνεία ότι σύμφωνα με την μαρτυρική κατάθεσή του ο επιχειρηματίας από τα Γιάννινα δεν είχε κανενός είδους επαγγελματική συναλλαγή ή άμεση οικονομική συναλλαγή με τον Καραμπέρη Μάρκο και ότι επαγγελματικό εξοπλισμό προμηθεύτηκε από άτομο με στοιχεία Αντωνελάκης Μάνος, ενώ ο Καραμπέρης σε μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνία αναφέρει ότι αυτός τον προμήθευσε με επαγγελματικό εξοπλισμό. Η συνομιλία όμως πραγματοποιήθηκε αφού ήταν σε γνώση του Καραμπέρη η σε βάρος του έρευνα από την Αστυνομία.
Οι οικονομικές συναλλαγές και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση χαρακτηρίζονται ύποπτες από την Αστυνομία. Υπενθυμίζεται ότι η μαφία της Θεσσαλονίκης μεταξύ των άλλων αντιμετωπίζει κατηγορίες και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Στην Ήπειρο όμως υπάρχουν και θύματα. Χαρακτηριστικές είναι οι καταθέσεις ενός επιχειρηματία που κατάγεται από την Άρτα και ζει στη Νέα Σμύρνη και ένας επιχειρηματίας από την Ηγουμενίτσα.
Στις 10 Νοεμβρίου 2011 εξεταζόμενος ενόρκως ο Καραγιάννης Ξενοφών από την Άρτα, που διαμένει στη Νέα Σμύρνη, επιχειρηματίας, ανέφερε ότι από το 2005 και μέχρι τις αρχές του 2006, λόγω προβλημάτων ρευστότητας, δανείστηκε τμηματικά από τον Καραμπέρη το χρηματικό ποσό των 348 χιλιάδων ευρώ και ότι συνολικά του έχει επιστρέψει 210 χιλιάδες. Επειδή δεν μπορούσε να του δώσει επιταγές ως εγγύηση, εξ αιτίας προβλήματος δανειοδότησης από τις τράπεζες ο Καραμπέρης τον εξανάγκασε να υπογράψουν τα παιδιά του συναλλαγματικές επιταγές ύψος 400 χιλιάδων περίπου και να βάλουν προσημείωση της κατοικία τους, εμπορικής αξίας 900 χιλιάδων ευρώ για το αναγραφόμενο ποσό υποθήκης ύψος 400 χιλιάδων.
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωση και ο γιος του Καραγιάννης Σπύρος οικονομολόγος, ενώ επιβεβαιώνονται και από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που καταγράφονταν.
Στις 4 Οκτωβρίου 2011 ο Παππάς Λεωνίδας από την Κοκκινιά Θεσπρωτίας, κάτοικος Μαυρούδι Ηγουμενίτσας, ιδιοκτήτης φορτηγών ΔΧ κατέθεσε ενόρκως ότι τον Μάρτιο του 2011 δανείστηκε το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ από τον Λαμπάκη και έως τον Ιούνιο του ίδιου έτους του επέστρεψε το χρηματικό ποσό των 13 χιλιάδων, καταβάλλοντας ως τόκους το ποσό των τριών χιλιάδων, δηλαδή για χρονικό διάστημα τριών μηνών δανείστηκε με επιτόκιο 10% μηνιαίως. Επίσης κατέθεσε ότι μέσα Ιανουαρίου του 2011 δανείστηκε από τον Λαμπάκη το ποσό των 29 χιλιάδων ευρώ με τη συμφωνία να το αποπληρώσει τμηματικά, ενεχυριάζοντας ένα φορτηγό ιδιοκτησίας του, αξίας 50 χιλιάδων ευρώ, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες σχετικά με τους ακριβείς όρους του δανεισμού του.
Από την άρση του τραπεζικού απορρήτου του Λαμπάκη Δημητρίου και των τέκνων του, προέκυψε ότι για την αποπληρωμή του ποσού των 29 χιλιάδων ευρώ είχαν κατατεθεί 31.800 ευρώ.
Οκτώ από τους πρώτους 16 κατηγορούμενους για συμμετοχή σε τέσσερα κυκλώματα τοκογλυφίας, εκβίασης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες προφυλακίστηκαν, μετά την απολογία τους ενώπιον του γ' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης.
Ανάμεσα στους προφυλακισθέντες είναι ο επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ.
Αντιθέτως, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οκτώ κατηγορούμενοι που φέρονται ως μέλη των συμμοριών.
Τη Δευτέρα αναμένεται να απολογηθούν οι τέσσερις φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» των αντίστοιχων εγκληματικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: