powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Δήλωση Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη- Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα για τη βιομηχανία SPIDER


Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την υπόθεση της βιομηχανίας SPIDER N. ΠΕΤΣΙΟΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ Α.Ε. που εδρεύει στα Ιωάννινα, μας εκπλήσσει δυσάρεστα.
 Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχαν συζητηθεί στη σύσκεψη που είχε γίνει στο Υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα κ. Ανδρέα Νεφελούδη.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών σε αυτή, ήταν προϊόν επιθυμίας των εργαζομένων για την αναζήτηση λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από τους εκπροσώπους της εταιρίας να καταθέσουν στο Υπουργείο επικαιροποιημένη πρόταση σχεδίου διάσωσης, την οποία θα επεξεργαζόταν  στο πλαίσιο διάσωσης κάποιων επιλεγμένων σημαντικών εταιριών, στις οποίες κατά δήλωσή του περιλαμβάνονταν και η SPIDER.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε άλλωστε, η κοινή πρόταση- συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του Υπουργείου και της Ομοσπονδίας Μετάλλου- να αναβληθεί ο προγραμματισθείς για τις 28 Σεπτεμβρίου 2016 πλειστηριασμός, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος διαβουλεύσεων.
Στο πλαίσιο της ειλικρινούς - όπως πιστεύαμε - συνεργασίας που είχαμε με το Υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα, θεωρούμε ότι θα έπρεπε και πρέπει να ανακοινωθούν οι πραγματικοί λόγοι υπαναχώρησης από την πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί.
Είναι παράδοξο το Υπουργείο Εργασίας, να δηλώνει ότι,  έστω και σε συμβουλευτικό- παρεμβατικό επίπεδο,  είναι αναρμόδιο για την επαναλειτουργία επιχείρησης και τη διάσωση θέσεων εργασίας και την ίδια ώρα να καλεί το ρόλο αυτό να αναλάβουν οι τοπικοί φορείς.
Μια Αυτοδιοικητική Αρχή- είτε Περιφέρεια, είτε Δήμος-  δεν έχει την αρμοδιότητα, ούτε τη γνώση για να αναλάβει ευθύνες σύνταξης μια τέτοιας πρότασης, σε αντίθεση με το Υπουργείο που έχει και την αρμοδιότητα και τη γνώση και την εμπειρία. Μια Αυτοδιοικητική Αρχή δεν έχει τη δυνατότητα νομοθετικών παρεμβάσεων ή και συνεργασίας με το τραπεζικό σύστημα    για ρυθμίσεις δανείων, πλειστηριασμών κλπ
Αυτό το γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι, για αυτό απευθύνθηκαν στο Υπουργείο και ζήτησαν την πολιτική υποστήριξη  Περιφέρειας και Δήμου.
Εκείνο το οποίο δηλώσαμε, τόσο στη σύσκεψη όσο και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Νεφελούδη και με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου,  είναι ότι εάν το Υπουργείο στην επεξεργασία αυτή χρειάζεται τη βοήθεια  Περιφέρειας και Δήμου,  ευχαρίστως να την προσφέρουμε. Δέσμευση που εξακολουθεί να ισχύει.
Οι φορείς της Ηπείρου, συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, θέλοντας να συνεχιστεί η λειτουργία επιχειρήσεων και να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας, που στην περιφέρειά μας είναι δυσεύρετες.  Η μετακύληση, -από την πλευρά του Υπουργείου-της ευθύνης  στους τοπικούς φορείς, δεν λύνει το πρόβλημα.

Επισημαίνουμε τέλος, ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο Εργασίας, θέτει ζήτημα "απεγκλωβισμού των εργαζομένων από την εταιρεία", ώστε να σχεδιάσει "σε ένα σαφές πλαίσιο" τις δράσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: