powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Από τον Δεκέμβριο η επαναχορήγηση της σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες


Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διοικητή του ΟΓΑ κ. Αθανάσιου Μπακαλέξη το Δεκέμβριο θα ξεκινήσει να επαναχορηγείται η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων (αφορά και τους ομογενείς από Αλβανία και Ρωσία), που είχε διακοπεί προ τετραετίας.
Μιλώντας στο Πρακτορείο 104.9 FM, είπε ότι ήδη από τις 22 Αυγούστου έχει αρχίσει η υποδοχή των αιτήσεων, στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ, από τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
Ο Διοικητής του ΟΓΑ ανέφερε ότι ο προηγούμενος νόμος έθετε «απόλυτο κώλυμα» στην καταβολή της σύνταξης, εάν υπήρχε άλλη ασφαλιστική παροχή (σύνταξη από χώρα του εξωτερικού, άλλου φορέα, κ.α.), έστω και αν αυτή ήταν ένα ευρώ. «Τώρα – σημείωσε - προβλέπεται συμψηφισμός της σύνταξης και καταβάλλεται η διαφορά στον ανασφάλιστο υπερήλικα». Επίσης, προβλέπονταν εικοσαετής μόνιμη διαμονή στη χώρα μας, ενώ τώρα προβλέπεται δεκαπενταετής. Τέλος, οι νέες ρυθμίσεις, σε αντίθεση με τις παλαιότερες, για την κατηγορία των ανασφάλιστων υπερηλίκων αφορούν όχι μόνο ομογενείς, αλλά «όλους όσοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στη χώρα μας».
Υπολογίζεται ότι η σύνταξη θα δοθεί σε τριάντα χιλιάδες άτομα, σε όσους δηλαδή είχε διακοπεί η συνταξιοδότηση με τον ν. 4093, αλλά μπορεί και σε περισσότερους, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή υπερηλίκων, ίσως και ημεδαπών, που λόγω της ανεργίας και της κρίσης δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις κανονικής συνταξιοδότησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: