powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Άδωνις: Το γηραιότερο δένδρο του κόσμου!



Είναι επίσημο! Το γηραιότερο δένδρο του πλανήτη βρίσκεται στη χώρα μας, και παρά το ότι είναι πάνω από 1.000 χρόνων, μοιάζει … μπουμπούκι.
Το δένδρο, που οι επιστήμονες το ονόμασαν Άδωνι, είναι ένα βοσνιακό πεύκο (Pinus heldreichii), που ξεκίνησε τη ζωή του ως σπόρος το 941 μ.Χ. ψηλά στα βουνά της Πίνδου.
Όπως λέει ο «δενδροχρονολόγος» Paul J. Krusic του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, και επικεφαλής της ομάδας που ανακάλυψε τον Άδωνι «είναι εκπληκτικό το πώς αυτός ο μεγάλος, σύνθετος, εντυπωσιακός οργανισμός κατάφερε να επιβιώσει σε ένα τόσο σκληρό και αφιλόξενο περιβάλλον, σε μια χώρα που είναι πολιτισμένη εδώ και 3.000 χρόνια»…
Το συγκεκριμένο δένδρο ζει και βασιλεύει στο μέσο ενός πευκοδάσους αποτελούμενο από εξίσου «αρχαία» δένδρα. Οι επιστήμονες το ανακάλυψαν στη διάρκεια μιας εξερευνητικής αποστολής του Navarino Environmental Observatory (NEO), που είχε σκοπό την εξέταση και ανάλυση των δένδρων προκειμένου να βρεθούν στοιχεία για το κλιματικό παρελθόν της περιοχής. Ο Krusic, λέει, είχε ακουστά για το συγκεκριμένο αρχαίο πευκοδάσος από την εποχή που ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής, αλλά τώρα ήταν η πρώτη φορά που το είδε από κοντά.

Αυτός είναι ο παππούς Άδωνις!

Για να διαπιστωθεί η ηλικία του δένδρου, η ομάδα τρύπησε τον κορμό του ως την «καρδιά» του και στη συνέχεια μέτρησε τους δακτυλίους, το πάχος και το χρώμα των οποίων μπορεί να δώσει στοιχεία για το κλίμα της αρχαιότητας. Για την επίσημη χρονολόγηση της ηλικίας του Άδωνι, η ομάδα συνέκρινε τους δακτυλίους του με εκείνους των γειτονικών δένδρων. Επειδή πολλές φορές, λόγω ξηρασίων ή άλλων περιβαλλοντικών έκτακτων συνθηκών, τα δένδρα βγάζουν επιπλέον δακτυλίους, ή ακόμη και λιγότερους, ο καλύτερος τρόπος για να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα είναι η σύγκριση με γειτονικά δένδρα, όπως λέει ο Krusic.
Όταν ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι ο γερο Άδωνις ήταν 1.075 ετών, και άρα όταν ξεκινούσε την ζωή του ως σπόρος, το 941 μ.Χ. οι Βίκινγκς ακόμη έκαναν επιδρομές στις ακτές της Ευρώπης!
Βέβαια, αν και το ελληνικό αυτό δένδρο είναι απίστευτα ηλικιωμένο, εν τούτοις σίγουρα είναι πολύ νεότερο από άλλα δένδρα στην Ευρώπη, που όμως δεν έχουν ακόμη επίσημα χρονολογηθεί. Για παράδειγμα, το γηραιότερο δένδρο στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι μάλλον το πουρναρόδενδρο Llangernyw στην Ουαλία, που πιστεύεται ότι αγγίζει τα 3.000 χρόνια σε ηλικία, ενώ υπάρχει και το βασιλικό δένδρο Kongeegen την Δανία, που θεωρείται τουλάχιστον 1.500 ετών. Από κει και πέρα, εκτός Ευρώπης, υπάρχει ένα πεύκο ψηλά στα Λευκά Όρη της Καλιφόρνιας που μάλλον είναι 5.000 ετών, καθώς και δεκάδες δένδρα Σεκόγια στην ίδια πολιτεία, που και αυτά θεωρούνται τουλάχιστον 3.000 ετών.
Που να ήξερε λοιπόν ο Άδωνις, ότι έχοντας ζήσει τα πάντα όλα, θα ζούσε και την συγκυβέρνηση των συριζανέλ στα ύστερά του… Ζωή να’χει να τα λέει στα εγγόνια του.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια: