powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Με δάδες και φωτιές το Χειμαδιό Πρέβεζας καλωσόρισε την άνοιξη και γιόρτασε την 25η Μαρτίου




Το έθιμο της Λαμπαδηφορίας αναβίωσε και εφέτος το χωριό Χειμαδιό στην Πρέβεζα, σήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου, παραμονή του Ευαγγελισμού, στις 19:00 το βράδυ.

Μικροί και μεγάλοι, με αναμμένες δάδες, περπάτησαν στους δρόμους του χωριού, σε ανάμνηση ενός εθίμου αρκετά παλιού που γινόταν πάντα στις 24 Μαρτίου και έρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τότε που είχε συνδυαστεί η Ανάσταση του Χριστού με την Ανάσταση του Γένους και την απελευθέρωσή του από τους Τούρκους. 

 Οι κάτοικοι περιδιάβαζαν τα σοκάκια με αναμμένες δάδες φτιαγμένες από κονσερβοκούτια τα οποία γέμιζαν με στάχτη και στουπί και στη συνέχεια άναβαν τη φωτιά.


 Οι φωτιές άναψαν στην κεντρική πλατεία του Χειμαδιού όπου δεκάδες κάτοικοι του χωριού ήταν συγκεντρωμένοι και παρακολούθησαν τα χορευτικά τμήματα του Δήμου Πρέβεζας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιχαλιτσίου, τα οποία χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, ενώ οι επισκέπτες γεύτηκαν σπιτικές χειροποίητες γεύσεις που είχαν ετοιμάσει ειδικά για την εκδήλωση οι γυναίκες του Συλλόγου του χωριού.

























Δεν υπάρχουν σχόλια: