Κανένα αίτιο δεν μπορεί να αποκλειστεί σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης
Την επιβάρυνση του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας και την ανάγκη απολύτου στεγανοποίησής της ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανή διαρροή λυμάτων αναδεικνύει η νέα εμφάνιση νεκρών ψαριών, το τελευταίο 24ωρο.
Εκατοντάδες νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν ξανά στην παραλίμνια περιοχή, γεγονός που μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι η λίμνη είναι ευτροφική, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, όπως και στην ρύπανσή της που συνεχίζεται, όπως όλα καταμαρτυρούν.
Το βέβαιο είναι ότι η λίμνη Παμβώτιδα είναι μία επιβαρυμένη λίμνη για πολλές δεκαετίες και η κατάστασή της επιδεινώνεται όσο συνεχίζουν να πέφτουν λύματα, παρά τις όποιες προσπάθειες των αρχών για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τη δημιουργία υποδομών αποχέτευσης που να επαρκούν για το σύνολο του πληθυσμού.
Μάλιστα για το θέμα του θανάτου ψαριών στην παραλίμνια περιοχή και κυρίως στο κομμάτι της Ανατολής, αυτοψία πραγματοποίησαν υπάλληλοι του ΚΕΠΕ και του Τμήματος Αλιείας της Περιφέρειας Ηπείρου.
« Για το σκοπό αυτό και σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πάρθηκαν δείγματα, τα οποία και εξετάζονται.
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που διενέργησε την Τρίτη 22 Ιουλίου, το κλιμάκιο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη αστικών λυμάτων στη λαγκάτσα της Ανατολής, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οφείλονται σε διαρροή φρεατίου.
Από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου.
Κανένα αίτιο δεν μπορεί να αποκλειστεί, σημείωσε εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας ο Περιβαλλοντολόγος Παναγιώτης Νίττας.
Είναι δεδομένο πως η λίμνη των Ιωαννίνων είναι ευτροφική λίμνη, η οποία έχει μία τάση να γίνεται υπερτροφική, λόγω των καιρικών συνθηκών.
Αυτό σημαίνει πως παρουσιάζεται έλλειψη οξυγόνου με αποτέλεσμα να πεθάνουν τα ψάρια και αυτό είναι κάτι που αρκετές φορές στο παρελθόν έχει εμφανιστεί, κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού.
Πάντως, ο κ. Νίττας δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να επηρεάζεται το οικοσύστημα από ανθρωπογενή λύματα.
«Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική., λέγοντας ότι πρέπει η λίμνη να προστατευτεί. Οι επιστήμονες έχουν καταθέσει τις θέσεις τους και μένει να δούμε αν θα γίνουν κάποια πράγματα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου