powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Πρόσκληση για συγκατοίκηση με τα Κιρκινέζια!

Περισσότερες από 150 τεχνητές φωλιές για τα Κιρκινέζια έχουν
τοποθετηθεί σε 11 χωριά του Θεσσαλικού κάμπου και κυρίως σε δημόσια κτίρια από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τους δήμους Ρήγα Φεραίου και Κιλελέρ, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι.
Μετά και την απογραφή του πληθυσμού του Κιρκινεζιού, που
πραγματοποιήθηκε το 2013 σε πάνω από 110 χωριά του κάμπου, και τον έλεγχο της διαθεσιμότητας κατάλληλων θέσεων φωλιάσματος ορίστηκαν οι περιοχές όπου κρίθηκε απαραίτητη η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών.
Η τοποθέτηση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014 και θα ολοκληρωθεί σύντομα, πριν την επιστροφή των Κιρκινεζιών από την Αφρική, όπου ξεχειμωνιάζουν.
Η δράση θα συνεχιστεί και τα επόμενα δύο χρόνια, οπότε και θα τοποθετηθούν τεχνητές φωλιές και σε ιδιωτικά κτίρια.
«Το Κιρκινέζι θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το σύμβολο του Θεσσαλικού κάμπου. Είναι μοναδική η προσαρμογή του στο
αγροτικό-ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.
Η εικόνα να πετούν καθημερινά τους ανοιξιάτικους μήνες τόσα γεράκια μέσα στα χωριά του κάμπου είναι πραγματικά εντυπωσιακή!
Ωστόσο, το συγκεκριμένο είδος έχει παρουσιάσει μεγάλη μείωση στους πληθυσμούς του στον Θεσσαλικό κάμπο και στην Ελλάδα γενικότερα. Ένας από τους λόγους γι αυτό είναι η
μείωση των κατάλληλων θέσεων για να φωλιάσει.
Η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών μάς δίνει την ευκαιρία τόσο να τα βοηθήσουμε να φωλιάσουν χωρίς
κίνδυνο όσο και να μελετήσουμε στενά τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους.
Με σκοπό να δοθεί μια νέα ευκαιρία στα πουλιά αυτά να φωλιάσουν στην περιοχή το πρόγραμμα LIFE για το Κιρκινέζι πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη δράση τοποθέτησης τεχνητών φωλιών», τονίζει ο Πάνος Κορδοπάτης, υπεύθυνος του προγράμματος για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στη δράση και να φιλοξενήσει τεχνητές φωλιές για Κιρκινέζια στο σπίτι ή την αποθήκη του, μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τον Πάνο Κορδοπάτη (pkordopatis@ornithologiki.gr, 210 8228704) ώστε να εξετάσουν από κοινού τη δυνατότητα και ανάγκη τοποθέτησής τους.

Δείτε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου εδώ:
http://ornithologiki.us7.list-manage1.com/track/click?u=57eddb7e8d462b19fa2d8093e&id=d330fec3da&e=039d898263

Δεν υπάρχουν σχόλια: