powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ομοσπονδία Αποδήμων Μουργκάνας υποδέχθηκε την άνοιξη, με ένα τριήμερο εκδηλώσεων το Παρασκευοσαββατοκύριακο 21 μέχρι 23 Μαρτίου 2014



Ο Πολιτισμός, η Παράδοση, ο διάλογος και οι δράσεις για το αύριο των ακριτικών χωριών του ορεινού όγκου της Μουργκάνας, κυριάρχησαν στα δρώμενα της Ηπειρώτικης αποδημίας, το τριήμερο Παρασκευοσαββατοκύριακο  από 21 μέχρι 23 Μαρτίου 2014. 

 Η Ομοσπονδία Αποδήμων Μουργκάνας,  που βρίσκεται σε πλήρη άνοιξη Πολιτισμού και Παράδοσης, υποδέχθηκε την Άνοιξη, με ένα τριήμερο εκδηλώσεων, στις αίθουσες της, στη Γερανίου 44, στην Ομόνοια, με ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε αναδρομές, προοπτικές και φυσικά διασκέδαση με ένα γνήσιο ηπειρώτικο πανηγύρι.




Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, το απόγευμα,
  που περιλάμβανε αναδρομές στην ηπειρώτικη παράδοση της περιοχής της Μουργκάνας, μετά το καλωσόρισμα της Προέδρου Ζωής Ντρούγκα, ακολούθησε προβολή CD με  την παρουσίαση της περιοχής της Μουργκάνας, της Ιστορίας της και της ιστορικής διαδρομής της Ομοσπονδίας και των Αδελφοτήτων μελών της.

 Ακολούθησε χορός και τραγούδι με τα χρώματα της Μουργκάνας και Θεσπρωτικά κεράσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι παράλληλα απόλαυσαν  την πλούσια φωτογραφική έκθεση, με αντικείμενο, την περιοχή και τους ανθρώπους της,  των περασμένων χρόνων, ως και έκθεση βιβλίων με θεματολογία την Μουργκάνα, την Θεσπρωτία και την Ήπειρο.
Η δεύτερη μέρα του τριημέρου των εκδηλώσεων, που ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 22 Μαρτίου 2014, είχε θέμα τις Προοπτικές της περιοχής και εστιάστηκε κύρια, στο υπ΄ αριθμό πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους των χωριών της Μουργκάνας, την συνοριοφύλαξη, στις παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου και τα χωριά της Μουργκάνας.

Πρωτοφανής ήταν η
  συμμετοχή από εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων, αλλά και απλού κόσμου  με κύριο ομιλητή  τον  Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής  Συνομοσπονδίας Ελλάδος, έγκριτο Νομικό Γιώργος Οικονόμου που με επιχειρήματα, με νομική τεκμηρίωση αλλά και με γλαφυρό λόγο ανέπτυξε  το θέμα και  ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: 
ότι τα τελευταία χρόνια η έξαρση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, αλλά και ο φόβος που εκπέμπει το έγκλημα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα βιούμενα προβλήματα της Ελληνικής Κοινωνίας. Κατόπιν τόνισε ότι,  από αυτό το υπαρκτό πρόβλημα, δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η ιδιαίτερη πατρίδα μας και κυρίως η τρεις ακριτικές επαρχίες Φιλιατών, Πωγωνίου και Κόνιτσας όπου με ένταση παρατηρείται το φαινόμενο. Η εντεινόμενη φτώχεια, η ανεργία, η οικονομική εξαθλίωση των πλατειών λαϊκών μαζών, η ανεργία, η πλήρης ανατροπή καθημερινά των κοινωνικών δομών ως αποτέλεσμα των ακολουθούμενων αντιλαϊκών πολιτικών, είναι και αυτά που συντελούν στην ανάπτυξη της εγκληματικότητας.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην απουσία του Κράτους λέγοντας αντί η πολιτεία να έχει 520 συνοριοφύλακες, 30 περιπολικά και 16 θερμικές κάμερες στις τρείς ακριτικές μας επαρχίες που είναι απολύτως απαραίτητα και αναγκαία για την επαρκή φύλαξη της επιμεθορίου, εξ αυτών σήμερα υπάρχουν οι μισοί περίπου συνοριοφύλακες, 16 παμπάλαια περιπολικά και δύο θερμικές κάμερες. 110 συνοριοφύλακες έχουν αποσπαστεί στον Έβρο όπου έχουν μεταφερθεί και 14 θερμικές κάμερες. Η πολιτεία όμως διαθέτει αστυνομικούς που φυλάνε εκδότες, δημοσιογράφους , πρώην πολιτικούς, μεγιστάνες του πλούτου με λεφτά του φορολογούμενου λαού.

Το Δ.Σ της Πανηπειρωτικής έχει ασχοληθεί πολλές φορές με το θέμα, σήμερα βρισκόμαστε σε άριστη και συνεχή συνεργασία με τους Δημάρχους Φιλιατών, Πωγωνίου και Κόνιτσας, αλλά και με τις Ομοσπονδίες μας, έχει βγεί 11μελής επιτροπή για τον καλύτερο συντονισμό και έχουμε συναποφασίσει με όλους τους παραπάνω να απαιτήσουμε από την πολιτεία αρχικά με συνέντευξη τύπου, Όλοι οι Φορείς ζητούμε: Να υπάρξει επαρκής φύλαξη των συνόρων με πλήρη εφαρμογή του οργανογράμματος, με διασφάλιση επάρκειας των αναγκαίων μέσων (οχήματα, όπλα, θερμικές κάμερες, διόπτρες, εκπαιδευμένοι σκύλοι για όπλα και ναρκωτικά). Απορρίπτουμε τους ωμούς εκβιασμούς για δημιουργία κέντρων παράνομων μεταναστών που δεν δίνουν λύση αλλά επιτείνουν το πρόβλημα. Να επιστρέψουν άμεσα οι συνοριοφύλακες και οι 14 θερμικές κάμερες από τον Έβρο. Να επανασυσταθούν τα στρατιωτικά φυλάκια σε όλη την παραμεθόριο περιοχή. 
Θα απευθυνθούμε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και αν δεν δώσει λύση θα προχωρήσουμε όλοι μαζί σε ποιο δυναμικές κινητοποιήσεις κατέληξε ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου.
 Μετά τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ.  Γ. Καραϊσκος, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης και στην πληροφόρηση από την υπηρεσία του ότι η εγκληματικότητα στην Ήπειρο έχει μειωθεί.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις πολλών παρισταμένων που όλοι ήταν καταπέλτες, καυτηριάζοντας την αδιαφορία της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα στο θέμα της διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στην περιοχή.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 23 Μαρτίου 2014, με ξεκίνημα από τις 11.00' το πρωί και με πανηγυρικό χαρακτήρα που περιλάμβανε διασκέδαση και ένα γνήσιο ηπειρώτικο γλέντι.Η ημέρα ξεκίνησε με την βράβευση  της καταξιωμένης χοροδιδασκάλισσας, για πολλά χρόνια ψυχή της Ομοσπονδίας, που υπηρέτησε από πολλές θέσεις, Ρούλας Χίνου, για την προσφορά της και για την διαρκή προσπάθεια διατήρησης της ηπειρώτικης παράδοσης.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αντιπρόεδρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Κωνή, που τόνισε την αξία τέτοιων πρωτοβουλιών, ως και το πόσο σημαντική είναι η προσφορά της Ομοσπονδίας Μουργκάνας στην Ηπειρώτικη αποδημία.
Κατόπιν η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωή Ντρούγκα, προέβει με αναφορές στον απολογισμό και τα συμπεράσματα του τριημέρου.
Το χορευτικό τμήμα της Ομοσπονδίας απέδωσε, με τη συνοδεία ηπειρώτικης παραδοσιακής κομπανίας, χορούς από την περιοχή της Μουργκάνας, της Παραμυθιάς και της Θεσπρωτίας εν γένει, καταχεροκροτούμενο από τους παρευρισκόμενους.

Το τριήμερο έκλεισε με ηπειρώτικο πανηγύρι, που διήρκησε μέχρι τις βραδυνές ώρες, όπου χόρεψαν όλοι με την ψυχή τους. 
Προσφέρθηκαν ηπειρώτικα εδέσματα και ηπειρώτικες πίτες, που έψησαν οι γυναίκες μέλη της Ομοσπονδίας και έρευσε άφθονο τσίπουρο, παρασκευασμένο σε χωριό της Μουργκάνας.
Όπως προαναφέρθηκε, το τριήμερο των εκδηλώσεων παρέστει πολύς κόσμος, με πρώτο και καλύτερο, τον πρώην Υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Μουργκάνα, η πλειονότητα των μελών του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ  Ομοσπονδιών, Συλλόγων, Ενώσεων και Αδελφοτήτων της Ηπειρώτικης Αποδημίας καθώς και εκπρόσωποι αποδημικών ετεροδημότικων οργανώσεων απ' άλλες περιοχές της  Χώρας.
Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές του επιτυχημένου τριημέρου των εκδηλώσεων ''Η Ομοσπονδία Μουργκάνας υποδέχεται την Άνοιξη''. 
Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: