powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

«Ήπειρος 4.000 χρόνια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού»: Ένα αφιέρωμα της Αδελφότητας Μαζαρακιωτών Ηπείρου Αττικής, για τα 101 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, την Κυριακή το πρωί 16 Μαρτίου 2014, στο Θέατρο ''Πολιτών'' Περιστερίου, που συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε



Φωτό: Χριστόφορος Ευθυμίου
Ήπειρος προμαχούσα της Ελευθερίας, Γη της Εποποιίας, της Ευποιίας και της Ευεργεσίας. 
Ήπειρος των Εθελοντών των Μαχών και της Ειρήνης. 'Ήπειρος των Εθνικών Ευεργετών, που αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο κοινωνικής προσφοράς και ταυτότητας, σε εποχή τούρκικης σκλαβιά, αλλά και μετά την απελευθέρωση και σήμερα. 'Ήπειρος που τιμά αυτούς που προσέφεραν για την Ελευθερία της, τους Κύπριους, τους Κρήτες, τους Μακεδόνες, τα παιδιά της, που το 1912-14, αλλά και το Έπος του '40, θυσίασαν την ζωή τους για τα αγαθά της Ελευθερίας και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Φωτό: Χριστόφορος Ευθυμίου
Ήπειρος της παράδοσης, του πολιτισμού χωρίς σύνορα, αλλά και των ηθών και των πατρογονικών αξιών.
Αυτά ήταν τα μηνύματα της εκδήλωσης  της Αδελφότητας Μαζαρακιωτών Ηπείρου, που εδρεύει στην Αθήνα, στην πετυχημένη καθόλα εκδήλωση, που διοργανώθηκε την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014, στο Θέατρο ''Πολιτών'' στο Περιστέρι. 
Και τα μηνύματα είναι γεγονός ότι έγιναν κτήμα όλων όσων παρέστησαν, κάτι που ικανοποίησε πλήρως τον Ηπειρολάτρη, με την διαχρονική και μεγάλη προσφορά στην  Ηπειρώτικη Αποδημία, Διονύση Ζηκόπουλο.
Φωτό: Χριστόφορος Ευθυμίου
Που στον προαύλιο χώρο του Θεάτρου, είχε ''στήσει'' μια ιστορικολαογραφική έκθεση, με πλούσιο ιστορικό και λαογραφικό υλικό, που αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού και διερεύνησης από τους παρευρισκομένους για το ειδικό και σπάνιο των εκθεμάτων της.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ιωάννα  Πανταλάκη- Ανδριανοπούλου, που εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, η μορφωτική ακόλουθος της  Κυπριακής Πρεσβείας στην  Αθήνα Μαρία Παναγίδη,  Αντιπροσωπεία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή, τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Δόσση, τον 'Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Κώστα Ζηκόπουλο, τον Αναπληρωτή Ταμία Χριστόφορο Τζαρτζούλη και τα μέλη του Δ.Σ.  Μαρίνα Τζάκου,  και Χριστόφορο Ευθυμίου, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας Ζωή Ντρούγκα, σύσσωμο το Δ.Σ. της Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου, αντιπροσωπείες από τους Συλλόγους Ηπειρωτών Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Μεταμόρφωσης Αττικής και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι ηπειρώτικων αδελφοτήτων και συλλόγων.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Διονύσης Ζηκόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στους λόγους, που οδήγησαν το Δ.Σ. να πάρει την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης αυτής.
Κατόπιν η μορφωτική ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα Μαρία Παναγίδη, αναφέρθηκε στους διαχρονικούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο με την 'Ηπειρο, στο Εθελοντικό Σώμα Κυπρίων  2000 και πλέον μάχιμων ανδρών, που με αυταπάρνηση συστατεύθηκε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1912-13 για την απελευθέρωση της Ηπείρου και της Ελλάδας και τη θυσία του Δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου, στα βουνά την Ηπείρου, που έπεσε μαχόμενος για την Ελευθερία των ελληνικών εδαφών.
Ακολούθησε ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας  Κωνής που σύντομα και περιεκτικά, αφού συνεχάρει την Αδελφότητα Μαζαρακιωτών για την πρωτοβουλία της, αναφέθηκε στα φαινόμενα της Ηπειρωτικής Ευποιίας, φαινόμενα διαχρονικά, που κάθε τόσο, έρχεται να επιβεβαιώσει η πραγματικότητα.  Φαινόμενα που έχουν πλουτίσει τις σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας, από την  Εποχή των Μολοσσών, των Θεσπρωτών και των Αθαμάνων, την εποχή του Πύρρου, του Δεσποτάτου της Ηπείρου, της Επανάστασης του Διοβνυσίου του Φιλοσόφου το 1611, αλλά και αργότερα, με τους Σουλιιώτες, τους Εθνικούς Ευεργέτες, τον Εθνικαπελευτερωτικό Αγώνα του 1912-13, αλλά και πρόσφατα με το Έπος του 40 και τις γυναίκες της Πίνδου.
Φωτό: Χριστόφορος Ευθυμίου
 Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης λαογράφος Χρήστος Παπακίτσος, που καθήλωσε τους παρευρισκόμενους με το μεστό της ομιλίας του και το πλούσιο των νοημάτων, απέδωσε σε λίγο χρόνο το πλούσιο της Ιστορίας της Ηπείρου και του λαού της.
 Με την ολοκλήρωση της ομιλιάς του Χρήστου Παπακίτσου, ακολούθησε πλούσιο μουσικοχορτευτικό πρόγραμμα, υπό τους ήχους της ηπειρώτικης κομπανίας του Νίκου Φιλιππίδη.
 Παρουσιάστηκαν τα εξής σχήματα.
Η Χορωδιακή ομάδα-συναυλία ''Αργώ'', που απέδωσε παραδοσιακά λαϊκά άσματα
Το χορευτικό τμήμα Ενηλίκων της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας, που χόρεψε χορούς της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου.
Το χορευτικό ''Τα Περιστέρια'' του εξαίρετου χοροδιδάσκαλου Κώστα Ανδριανόπουλου, που χόρεψε χορούς της Θράκης και της Μακεδονίας που ενθουσίασε για το άρτιο της παρουσίας του όλους και καταχειροκροτήθηκε.
Το χορευτικό της 'Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'', που απέδωσε χορούς του Μετσόβου.
Το χορευτικό της 'Ένωσης Ηπειρωτών Περιστερίου, που χόρεψε χορούς του Ζαγορίου.
Το χορευτικό της Αδελφότητας Κερασοβιτών Αθήνας που απέδωσε χορούς από το την Κόνιτσα και την Πρέβεζα.
Το καλλιτεχνικό εργαστήρι ''Μελισσών'' που απέδωσε χορούς του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων
Ο Λαογραφικός όμιλος Βορείου Ηπείρου '' Δερόπολη'', που τραγούδησε πολυφωνικά τραγούδια και χόρεψε Ηπειρώτικους χορούς.
Ο Χορευτικός όμιλος Καρδίτσας ''Σεργιάνι'', που χόρεψε χορούς της Θεσσαλίας και της Ηπείρου
και ο Χορευτικός 'Όμιλος του Κέντρου Λαϊκού πολιτισμού ''Τα πανηγύρια'' που χόρεψε χορούς από τα  Τρίκαλα και την ορεινή Αργιθέα.
Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν ηπειρώτικα εδέσματα και πίτες και τσίπουρο από το Μαζαράκι Πωγωνίου.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον αειθαλή και ακατάβλητο Πρόεδρο της Αδελφότητας  Διονύση Ζηκόπουλο και στο Δ. Σ. της, για την εξαίρετη εκδήλωση

ΠΗΓΗ: www.romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: