powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

H ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Δόση, στο 12ο Αντάμωμα των Ηπειρωτών Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης στη Καβάλα


Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
Φίλες και φίλοι της Ηπείρου και της Ηπειρωτικής παράδοσης σας μεταφέρω τους θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τη σημερινή μας αντάμωση.
Βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μια οικονομική κρίση που για την αντιμετώπιση τους πρέπει να είμαστε ενωμένοι και όλοι μαζί για να ξεπεραστεί. Είμαστε σήμερα εδώ όχι ως απλοί θεατές, αλλά όπως οι καιροί απαιτούν είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλον, είμαστε όλοι μαζί και συμμετέχουμε και απολαμβάνουμε τον παλμό και το ρυθμό της γνήσιας ηπειρωτικής παραδοσιακής δημοτικής μουσικής και όχι μόνο.
Είναι τέτοια η αγάπη των ηπειρωτών για την παράδοση και τέτοια η προνομιακή σχέση μαζί της έτσι ώστε να αποτελεί ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς μας, ένας άκοπος ομφάλιος λώρος με την καταγωγή μας και την προγονική μας ρίζα.
Εμείς οι ξενιτεμένοι ηπειρώτες και οι φορείς της Ηπειρωτικής αποδημίας πρωτοστατούμε στον αγώνα για τη διάσωση, τη διάδοση, τη διατήρηση, τη μεταλαμπάδευση στη νέα γενιά και την προβολή της σε τόπους μακρινούς και περιβάλλοντα τελείως αλλιώτικα από το φυσικό και κοινωνικό χώρο της επιβίωσής της. Ο αγώνας είναι συνεχής, αδιάκοπος και καρποφόρος.
Ακόμα και σήμερα που οι εποχές είναι δύσκολες λόγω της παρατεταμένης,  και ατελείωτης οικονομικής κρίσης, ο αγώνας για την παράδοση και τον πολιτισμό δεν υποστέλλεται, αναβαθμίζεται και ενισχύεται.
Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες ίσως είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να ανταμώσουμε τόσο μαζικά στον κοινό τόπο της παράδοσης και εκπέμπουμε μηνύματα με γενικότερη αξία και σημασία.
Το σημερινό αντάμωμα των ηπειρωτικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όχι μόνο που το συνθέτουν και το προσδιορίζουν κυρίως ο χορός και η κίνηση, το τραγούδι και τα  ηχοχρώματα του γενέθλιου τόπου μας στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, στον καιρό της παγκοσμιοποιημένης    κοινωνίας είναι το μέσο έκφρασης της τοπικής και εθνικής μας συνείδησης και η μεγάλη συνεισφορά της οργανωμένης Ηπειρωτικής αποδημίας. Είναι ένας φραγμός στην αλλοτρίωση και μια αντίσταση στην αμφισβήτηση του κύρους των ελλήνων.
Η Πανηπειρωτική βιώνει σήμερα σε υψηλό βαθμό την παρακμή και την πολυδιάστατη κρίση της χώρας μας (ηθική, κοινωνική και οικονομική) στέκεται όμως αγωνιστικά απέναντί τους διευρύνοντας και αναπροσαρμόζοντας τις δράσεις της μέσα από τον κοινωνικό και πολιτιστικό της ρόλο με τη βεβαιότητα ότι όλοι μαζί θα αναχαιτίσουμε τον κατήφορο και θα περάσουμε σύντομα στην ανάπτυξη, για αυτό  και καλεί την πολιτεία μέσα από τους οποιουσδήποτε μικρούς ή μεγάλους σχεδιασμούς ανάπτυξης, η Ήπειρος της καρδιάς μας να τύχει του ανάλογου μεριδίου. 
 Και ακόμα το αίτημά μας προς την πολιτεία εκτείνεται σε ότι μπορεί να αφορά το έργο και τη λειτουργία της αποδημίας και ζητούμε να γίνει κατανοητό πως είμαστε φορείς λαϊκής παιδείας παράγουμε και απλώνουμε πολιτισμό με εθελοντισμό και όνειρο για την Ελλάδα και απαιτούμε να παγιωθεί η ένταξή μας στα οποιαδήποτε μικρά ή μεγάλα προγράμματα  του Υπουργείου Πολιτισμού.
 Καλούμε επίσης τους ηπειρώτες, την ηπειρωτική αποδημία να στελεχώνει και να υποστηρίζει τους κατά τόπους Συλλόγους Ηπειρωτών με όρους ιστορικής μνήμης, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής μεταγγίζοντας στη νέα γενιά το νόημα του Ηπειρωτισμού ως έννοια αρχών  και αξιών ζωής.
Ανέλαβα την προεδρία της Πανηπειρωτικής το Μάρτη του 2015 μετά από την παραίτηση του Γιώργου Οικονόμου και εκλέχτηκα ξανά μετά από εκλογές τον περασμένο Απρίλιο.
Πρώτη προτεραιότητα τα οικονομικά της Πανηπειρωτικής που δεν ήταν σε καθόλου καλή κατάσταση. Έχουμε έρθει μετά  από μεγάλη προσπάθεια σε κάποια σχετική ισορροπία.
Δεύτερον οι σχέσεις μας με τις οργανώσεις μας και κυρίως με τις οργανώσεις της περιφέρειας και αυτό το νόημα έχει και η σημερινή μου παρουσία στο αντάμωμα των συλλόγων σας.Πρέπει να εκφράζεται η περιφέρεια στην Πανηπειρωτική και αυτό το θέμα θα το δούμε στην Γενική Καταστατική Συνέλευση την άνοιξη του έτους 2017.
Και τρίτον η επανασύνδεσή μας με τις οργανώσεις του εξωτερικού.
Έγινε μια πρώτη προσέγγιση το Σεπτέμβριο του 2015 και προσανατολιζόμαστε σε Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο την άνοιξη του 2018  για να βγάλουμε συμπεράσματα βάσει των νέων δεδομένων και συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην πατρίδα μας.
Δεν είναι εύκολα όλα αυτά αλλά θα προσπαθήσουμε να χαράξουμε τη νέα μας πορεία.

Κλείνοντας εύχομαι να ανταμώνουμε με το καλό και καλή διασκέδαση σήμερα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: