powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα «Hellenic Mail»


Συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα στη «Hellenic Mail»

-Η Κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο και πέτυχε το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη αυτή για τη χώρα μας και τι αντίκτυπο θα έχει αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας;
Ένας στόχος που ενδιέφερε τον ελληνικό λαό ήταν να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της Ελλάδας, αλλά και τη δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Το οριστικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός διαφορετικού μέλλοντος για τη χώρα μας. Από τα 10,3 δις που θα εκταμιευτούν συνολικά, 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 700 εκατ. ευρώ το μήνα μέχρι τέλος Οκτωβρίου, θα «πέσουν» στην πραγματική οικονομία. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της χώρας. Η κοινωνία γνωρίζει πως αν τα χρήματα από την εκταμίευση της δόσης πέσουν στην αγορά, χρησιμοποιηθούν και αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τότε μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα.
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι για πρώτη φορά έχουμε μία συμφωνία που ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για το μέλλον και μία σημαντική απόφαση για την διευθέτηση του χρέους. Πρώτη φορά έχουμε έναν ρητά διατυπωμένο οδικό χάρτη για τη διευθέτηση του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με σκοπό την απομείωσή του. Έχουμε τα εργαλεία στα χέρια μας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία δεν είναι εύκολη και γι’ αυτό δεν πανηγυρίζουμε. Έχουμε, όμως, έναν ανοιχτό δρόμο μπροστά μας, ώστε να δουλέψουμε συστηματικά για να μειώσουμε την ανεργία, να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης και το 2018 να έχουμε εξέλθει από τα μνημόνια.  Με το τέλος της αξιολόγησης λήγει και μια μακρά περίοδος παρατεταμένης αβεβαιότητας. Έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε τώρα σε μια νέα περίοδο οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και να δουλέψουμε για να βγούμε επιτέλους από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας όπου μας ενέπλεξαν οι καταστροφικές πολιτικές των προηγούμενων χρόνων. 

-Υπόθεση «ειδικής πολιτικής και κοινωνικής βαρύτητας» θεωρεί η Κυβέρνηση το νέο αναπτυξιακό νόμο.  Πιστεύετε πως θα επιδράσει θετικά στην οικονομία και την κοινωνία; Τι θα πρέπει να προσδοκούν οι πολίτες σχετικά με την ανάπτυξη;

Στρατηγικός στόχος της σημερινής διακυβέρνησης είναι η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας στη βάση ενός βιώσιμου και δίκαιου μοντέλου ανάπτυξης. Το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο έχει προοδευτικό και έντονα κοινωνικό πρόσημο. Αυτό προκύπτει για παράδειγμα από το γεγονός ότι δικαιούχοι των ενισχύσεων των καθεστώτων του παρόντος νόμου είναι επιχειρήσεις Ατομικές, Εμπορικές, Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Ομάδες Παραγωγών και Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις. Θα ξεκινήσουμε στην πράξη και την ουσία την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ειδικά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, ενισχύοντας τέτοιες δομές και επιχειρήσεις.
Αναφέρω συγκεκριμένα στοιχεία: ορίζεται ως ελάχιστο κεφάλαιο επενδυτικού σχήματος που μπορεί να υπαχθεί στο νόμο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις το ποσό των 100.000 ευρώ ενώ για τις ΚοινΣΕπ, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις το όριο είναι στις 75.000 ευρώ. Με αυτά τα όρια μπορούν να υπαχθούν στο νέο Αναπτυξιακό όλοι αυτοί οι οποίοι πριν ήταν αποκλεισμένοι. Επίσης, νέο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι υποχρεώνονται τα επενδυτικά σχέδια να διασφαλίζουν τις συνθήκες για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά.
Βασικός στόχος μας είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο θα δημιουργηθούν άμεσα και έμμεσα 250.000 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που μπορεί να ανακουφίσει την κοινωνία,  όσο και την οικονομία. Προσδοκία μας είναι να αυξήσουμε την απασχόληση ειδικευμένων ατόμων στην αύξηση του καινοτόμου χαρακτήρα και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Η Κυβέρνηση της Αριστεράς, θέτοντας τους άξονες προτεραιότητας, τα οράματα και τους στόχους, όπως έχουν κατατεθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο, προχωράει δυναμικά ώστε να αλλάξει σελίδα η χώρα, αφήνοντας πίσω παθογένειες του παρελθόντος.
-Πως σχολιάζετε την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συνάγματος από το κίνημα «Παραιτηθείτε;»
Αρχικά θα ήθελα να τονίσω πως και οι πλέον δύσπιστοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω κινητοποίηση δεν δημιουργήθηκε και πραγματοποιήθηκε από «ακομμάτιστους». Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα είχε διοργανωτές και αυτοί ήταν γνωστά και λιγότερο γνωστά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.  Πίσω από τις «κουρτίνες», όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως είχε υιοθετήσει ένα πολιτικό σχέδιο, βασικός άξονας του οποίου ήταν το σχήμα: «οικονομική δυσκολία + αντιδημοκρατική εκτροπή = κοινωνική ένταση». Το σχέδιο αυτό χρησιμοποιείται εναντίον αριστερών κυβερνήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η ΝΔ προσπαθεί να κρυφτεί γύρω από πρωτοβουλίες, όπως αυτή του «παραιτηθείτε», που προωθεί μία απολίτικη λογική.
Είναι αν μη τι άλλο λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι η εκβιαστική τακτική, είναι το μόνο που έχει απομείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς όλα τα προηγούμενα σχέδιά της έχουν πέσει στο «κενό». Η αξιολόγηση έκλεισε, η Κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε κατάσταση πολιτικής κρίσης και το αίτημα για εκλογές εκφυλίστηκε σε πολιτικό ανέκδοτο. Το μόνο που είχε απομείνει στη ΝΔ ήταν η δημιουργία κοινωνικής έντασης προκειμένου να ζητήσει και πάλι εκλογές, καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως ακολουθεί μια περίοδος πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης, γεγονός που θα την οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίησή της.
Ο ελληνικός λαός δεν θέλει, όμως, να επιστρέψουν αυτοί που επένδυσαν στην καταστροφή της χώρας και την «αριστερή παρένθεση» για να ξαναπιάσουν γρήγορα τις καρέκλες της εξουσίας. Αυτοί που ζητούσαν να υπογραφεί άρον άρον η συμφωνία του καλοκαιριού την οποία ψήφισαν και σήμερα την καταγγέλλουν ως καταστροφική. Αυτοί που προκάλεσαν φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό,  υποστήριξαν ακραίες πολιτικές λιτότητας και ταυτίστηκαν με τις θέσεις του ΔΝΤ. Αυτοί που κατηγόρησαν τους εταίρους για επιείκεια απέναντι στην Κυβέρνηση της Αριστεράς. 
-Στελέχη της Κυβέρνησης τονίζουν πως είναι αδιέξοδη η στρατηγική που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να μπορεί να δώσει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση. Συμμερίζεστε την ίδια άποψη;
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε και συνεχίζει να διαπραγματεύεται σκληρά, ενώ παράλληλα έχουμε ψηφίσει μέτρα που αφήνουν ένα αριστερό αποτύπωμα σε όλη αυτή την περίοδο της διακυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τη ΝΔ, η οποία  ευθυγραμμίζεται με τις πιο σκληρές θέσεις των δανειστών. Περίμενε όλο το προηγούμενο διάστημα στη γωνία για να αποτύχει η διαπραγμάτευση, ενώ παράλληλα -όταν δεν ζητάει να παραιτηθούμε- εξακολουθεί να προτείνει μόνο περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να επενδύει στην καταστροφή και να κατασκευάζει σκηνικό πόλωσης εκεί που δεν υπάρχει και η πολιτική της γύμνια δεν μπορεί να κρυφτεί.
Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει δέσμιος των νεοφιλελεύθερων εμμονών και των ισχυρών συμφερόντων που εξυπηρετεί και προσπαθεί να μετατρέψει τα δικά του πολιτικά αδιέξοδα, σε πρόβλημα για τη χώρα. Η κοινωνία, όμως, που τόσο υπέφερε από τις πολιτικές  που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ζητάει προτάσεις και λύσεις αγώνες εντός και εκτός της χώρας για την οικοδόμηση ενός διαφορετικού οικονομικού και πολιτικού μοντέλου.  Πιστεύω ακράδαντα πως εμείς παρέχουμε τις προτάσεις και τις λύσεις που χρειάζονται ώστε να προσχωρήσουμε μπροστά σε μια μεταμνημονιακή εποχή. Εργαζόμαστε σκληρά και συστηματικά για να κλείσουμε οριστικά τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς. 
-Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σε δημόσιο διάλογο τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ποια είναι η άποψή σας για τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα;
Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Έλληνα Πρωθυπουργού να ξεκινήσει τη συζήτηση με την κοινωνία και με τα πολιτικά κόμματα αφενός μεν για τη συνταγματική αναθεώρηση, αφετέρου δε για τον εκλογικό νόμο. Τις προτάσεις αυτές θα τις ανακοινώσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις 26 Ιουλίου, την ημέρα της επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Αυτή η πρωτοβουλία χρειάζεται τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να συμμετέχει η κοινωνία σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Στο Σύνταγμά μας ορίζεται ρητά η διαδικασία αναθεώρησής του.

Η πρόσκληση στον διάλογο αφορά τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά κυρίως την κοινωνία και τους πολίτες. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι ο διάλογος αυτός να γίνει και σε έκταση και σε βάθος, ώστε να προετοιμάσει τις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό μας σύστημα. Αλλαγές που θα κατοχυρώνουν την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της συμμετοχής. Η Κυβέρνηση θα καταθέσει σύντομα την πρότασή της στο θέμα του εκλογικού νόμου, που συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Στόχος μας είναι να υπάρξει ειλικρινής διάλογος και η ευρύτατη δυνατή συναίνεση, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: