powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

«Ανθεί» το παρεμπόριο ενόψει Πάσχα στην Ήπειρο

Πλανόδιοι πωλητές παντού...
Συστήνεται Συντ/κό Κέντρο για την αντιμετώπισή του

• Την αδυναμία της πλειοψηφίας των πολιτών να στραφούν σε ποιοτικά προϊόντα, εκμεταλλεύονται στην Ελλάδα της κρίσης, διάφοροι επιτήδειοι μικροπωλητές που έχουν κατακλύσει πόλεις και χωριά, διαλαλώντας την πραμάτεια τους, η οποία όμως, τις πιο πολλές φορές, είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Με δέλεαρ τις φθηνές τιμές, προσελκύουν τους καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους πλέον, λόγω των οικονομικών συνθηκών, έχουν φθάσει να κάνουν… εκπτώσεις ακόμη και στα είδη διατροφής.
Οπωροκηπευτικά, ως επί το πλείστον, διατίθενται στους δρόμους χωρίς κανέναν έλεγχο, από πωλητές που ουδεμία σχέση έχουν με τους παραγωγούς και… ένας Θεός ξέρει από πού προμηθεύονται τα προϊόντα τους. Τα Γιάννινα δεν θα μπορούσαν να αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα. Συχνά στις εισόδους της πόλεως στήνονται πρόχειροι «πάγκοι» και οι ελκυστικές τιμές είναι μια καλή «παγίδα» για να σταματήσουν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές, που φυσικά ψάχνουν για πιο φθηνές αγορές. Ξέρουν όμως τι αγοράζουν και τι τελικά φθάνει στο πιάτο τους; Δεν είναι λίγες οι φορές που οι έλεγχοι έχουν δείξει ότι πρόκειται για επικίνδυνα προϊόντα εισαγωγής, που δεν βλάπτουν μόνο την τοπική οικονομία, αλλά κυρίως την υγεία των πολιτών!
 
Φόβοι ενόψει Πάσχα
Και οι φόβοι αυτοί ενόψει και του Πάσχα, εντείνονται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν το φαινόμενο, που βεβαίως πλήττει τους νόμιμους εμπόρους της πόλης, οι οποίοι από την δράση των παράνομων μικροπωλητών, μετρούν τις πληγές τους, οι οποίες τους οδηγούν ακόμη και σε λουκέτο! Όσο πλησιάζουμε στις γιορτές του Πάσχα το παράνομο εμπόριο, κυρίως με τις ελληνοποιήσεις κρεάτων, αλλά και άλλων προϊόντων διατροφής, αναμένεται να παρουσιάσει έξαρση. Γι’ αυτό και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να βρίσκονται σε επιφυλακή.  
Συντονιστικό Κέντρο…
Μόλις προ ημερών ανακοινώθηκε η σύσταση του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου, το οποίο θα συνεργάζεται με το ΣΔΟΕ, την ΕΛ.ΑΣ., τη Δημοτική Αστυνομία και άλλους φορείς, με στόχο τον συντονισμό δράσεων σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και τη διαχείριση καταγγελιών και πληροφοριών  που περιέρχονται σε γνώση του και αφορούν το παράνομο εμπόριο.
Με ενδιαφέρον βέβαια αναμένουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει η νέα αυτή δομή, αφού μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα για την πάταξη του παρεμπορίου είναι απογοητευτικά. Εκεί που ένας παράνομος μικροπωλητής εκτοπίζεται, λίγο παρακάτω ξεφυτρώνουν άλλοι δυο και ένας φαύλος κύκλος συνεχίζεται…
Η ιδιωτική πρωτοβουλία…
Στον τομέα των ελέγχων, κυρίως σε ότι αφορά την διατροφή μας και με όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, με τις αδυναμίες των υπηρεσιών του Δημοσίου, η ιδιωτική πρωτοβουλία και πάλι πρωτοστατεί. Με 25 ευρώ μπορεί κανείς να μάθει τι πραγματικά τρώει. Το Κέντρο Ερευνών Βιολογικών Επιστημών που λειτουργεί στην Αθήνα πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο DNA σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. «Είναι δικαίωμα του καταναλωτή να γνωρίζει τί καταναλώνει. Όλα αυτά που τρώμε ή πίνουμε καθημερινά μπορεί να είναι καταστροφικά για την υγεία μας. Οφείλουμε να ξέρουμε τι δίνουμε στην οικογένειά μας ειδικά τώρα που η αγορά έχει κατακλυστεί από κάθε είδους προϊόντα από όλες τις χώρες του κόσμου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Με τον μοριακό έλεγχο μπορεί κανείς να διαπιστώσει, μεταξύ άλλων, εάν ένα προϊόν είναι μεταλλαγμένο, εάν περιέχει φυτοφάρμακα, τοξίνες κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: