powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Σκληρή "μάχη" για την τιμή του οβελία μεταξύ κτηνοτρόφων και εμπόρων

Στα 5.50 ευρώ το κιλό «έσφαξαν», παραμονές του Λαζάρου, αρνιά για το Πάσχα στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, εξέλιξη η οποία διαμορφώνει νέα δυναμική για τις τιμές παραγωγού τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς τα μικρά σφάγια των 8-12 κιλών είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς αυτών των ημερών.
Για μια ακόμα φορά πάντως, η διαπραγμάτευση για την τιμή των αρνιών του Πάσχα αποδεικνύεται σκληρή, παρά το γεγονός ότι η Ανάσταση φέτος πέφτει αργά, τα ντόπια αρνιά είναι λίγα και η καταναλωτική ζήτηση προβλέπεται ζωηρή. Ιδιωτικό εμπόριο και κρατικές αρχές φαίνεται πως δουλεύουν συστηματικά προκειμένου να «φρενάρουν» τις τιμές παραγωγού και να προστατεύσουν κατά κάποιο τρόπο το πορτοφόλι του καταναλωτή σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Για να γίνει αυτό βέβαια, επιστρατεύονται μια σειρά από παράδοξες μέθοδοι που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματική εικόνα της αγοράς και τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης, με θύματα κι αυτή την φορά τους Έλληνες αιγοπροβατρόφους που έχουν υποβληθεί σε τεράστιες δαπάνες για να συντηρήσουν τα κοπάδια τους, περιμένοντας το κάτι παραπάνω από την πασχαλινή αγορά. Από την άλλη πλευρά, το ιδιωτικό εμπόριο, έχοντας πιάσει «όλα τα πόστα» και σε αγαστή συνεργασία με τις κρατικές αρχές, επιβάλει τους δικούς του όρους, προσφέροντας τιμές που διαμορφώνονται περί τα 5,5 ευρώ το κιλό.
Με δεδομένη πάντως τη ζήτηση της αγοράς, η διαπραγμάτευση της τελευταίας στιγμής δείχνει, φέτος, να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: