powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Η 1η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας, ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας. Με την ευκαιρία αυτή, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνει τα εξής:
Η Πολιτική Προστασία, είναι θεσμός, ο οποίος στην εποχή μας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι τοπικές κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε φυσικούς κινδύνους, που εμφανίζονται με αυξανόμενη σφοδρότητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Η Πολιτική Προστασία δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων μιας καταστροφής, αλλά πρώτιστα καλύπτει τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Αποτελεί τον σύμμαχο και το στήριγμα του πολίτη, όταν έρχεται αντιμέτωπος, με δύσκολες καταστάσεις.
 Η Πολιτική Προστασία όσο οργανωμένη και να είναι, δεν μπορεί να δράσει αποτελεσματικά και να διαχειριστεί τις κρίσεις, αν δεν υπάρξει συμμετοχή, προετοιμασία και συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων. Βάση της λειτουργίας της είναι ο πολίτης, που πρέπει να σέβεται το περιβάλλον, να λαμβάνει ατομικά προληπτικά μέτρα και να ενημερώνει άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες, όταν προκύπτει ζήτημα φυσικών καταστροφών.
 Πολύτιμος συνεργάτης της Πολιτικής Προστασίας είναι οι οργανωμένες και ανιδιοτελείς εθελοντικές οργανώσεις, καθώς στους κινδύνους δεν δοκιμάζονται μόνο μεμονωμένοι πολίτες, αλλά ολόκληρες κοινωνίες και η αντιμετώπισή τους, απαιτεί συχνά καθολική συστράτευση. Ουσιαστικός παράγοντας στην άμβλυνση των συνεπειών μιας καταστροφής, είναι η επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτει την αδυναμία ακόμη και των πλέον οργανωμένων κοινωνιών να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκαλούν τα φυσικά φαινόμενα.
 Η Πολιτική Προστασία στην Ήπειρο έχει δοκιμαστεί σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, είναι σε ετοιμότητα καθ΄ όλο το 24ωρο, έχοντας επιδείξει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη και διαχείριση φυσικών φαινομένων. Δεν υπάρχει όμως κανένας εφησυχασμός, αλλά αντίθετα, με βάση και τις εμπειρίες που αποκτώνται, καθημερινά καταβάλλονται προσπάθειες για τη βελτίωση της οργάνωσης, του συντονισμού, των μέτρων πρόληψης και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν, με μοναδικό στόχο την προστασία των συμπολιτών και των εν γένει των συνανθρώπων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: