Πάντως, ακόμα και το μέτρο αυτό δεν φαίνεται ισχυρό ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων.
Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο αφενός, να εναρμονισθούν οι συντελεστές με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου να «ξεπαγώσουν» οι αγοραπωλησίες ακινήτων.
Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης τόνισε χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι: «Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), με στόχο να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Οι συναλλαγές, το τελευταίο διάστημα, έχουν περιοριστεί και πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας εξετάζουμε την πιθανότητα μείωσης του ΦΜΑ, λαμβάνοντας υπόψη μας τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει δύο σενάρια που προβλέπουν:
- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 4% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 8%
- Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 6%.
Πάντως, ακόμα και το μέτρο αυτό δεν φαίνεται ισχυρό ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων. Ωστόσο θεωρείται ένα πρώτο βήμα προκειμένου να «κινηθεί» η κτηματαγορά.
Σε δεύτερη φάση, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες καινούργιων ακινήτων που ανέρχεται στο 23% (από τις υψηλότερες στην Ε.Ε.).
Σήμερα, ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων ανέρχεται στο 8% για το μέχρι 20.000 ευρώ τμήμα της φορολογητέας αξίας και 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της.
Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου