powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Διακήρυξη του ψηφοδελτίου ''ΕΝΟΤΗΤΑ για την Ήπειρο'', που συμμετέχει στις αρχαιρεσίες της 1 Απριλίου 2013, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος

 ENOTHTA για την Ήπειρο
 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες.
Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της 31 Μαρτίου 2013 και των εκλογών της 1ης Απριλίου 2013 για το νέο Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΣΕ),  η «Ενότητα για την Ήπειρο» θεωρεί υποχρέωσή της να επικοινωνήσει μαζί σας καταθέτοντας τις θέσεις και τις επιδιώξεις της στα σημαντικότερα ζητήματα και προβλήματα που αφορούν την Ήπειρο και την αποδημία.
Ιδιαίτερα στη δύσκολη σημερινή συγκυρία τούτο κρίνεται αναγκαίο, μιας και το ευρύτερο κοινωνικό τοπίο συνεχώς μεταβάλλεται προς το χειρότερο, οι προκλήσεις που δημιουργούνται είναι τεράστιες, οι δε απαντήσεις που καλούμαστε να δώσουμε είναι κρίσιμες και απαιτούν τη συμβολή όλων μας.
Όπως σας είναι γνωστό, στις τάξεις της «Ενότητας για την Ήπειρο» βρίσκονται συμπατριώτες μας κάθε πολιτικής απόχρωσης,  με ενεργό παρουσία και δράση με αγωνιστική διάθεση για προσφορά  σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς και διεκδικητικούς αγώνες στα πλαίσια των καταστατικών αρχών της ΠΣΕ, τόσο  για τον πολιτισμό, όσο και για την πολυπόθητη ανάπτυξη της γενέτειρας, αλλά και για την ανάδειξη και συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων της αποδημίας.
 Η  «Ενότητα για την Ήπειρο» στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας έχει κάνει σημαία της την ενότητα όλων των Ηπειρωτών , τη συλλογικότητα και την ομαδική δουλειά που είναι τα μοναδικά όπλα μας για να βάλλουμε φρένο στην ακατάσχετη πλημμυρίδα δυσβάστακτων μέτρων που μας γυρίζουν αιώνες πίσω. 
Η κίνησή μας είναι κίνηση ανεξάρτητη , αδέσμευτη, ακομμάτιστη και ακηδεμόνευτη από οποιονδήποτε.
 Μοναδική της επιδίωξη και μοναδικός της στόχος, θα είναι η διεκδίκηση και η αξίωση λύσεων των προβλημάτων που συνδέονται με την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες, με επιμονή και αξιοπρέπεια και με όλα τα μέσα που προβλέπει το καταστατικό της Συνομοσπονδίας μας.
Αναλαμβάνοντας τα ηνία της διοίκησης κατά την τελευταία διετία, εφαρμόσαμε την βασική αρχή της αντιπροσωπευτικότητας και της αναλογικής εκπροσώπησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της άλλης παράταξης σε αξιώματα και κατ΄ αυτό τον τρόπο το Δ.Σ. συνέβαλε αποφασιστικά  στην αποκατάσταση της ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας του και συνακόλουθα  στην  άρση της υποβάθμισης και στην ανάκτηση του χαμένου κύρους  στην οποία από 10ετίες  είχε περιέλθει η ΠΣΕ.
Παρά τις όποιες οικονομικές  δυσχέρειες,  κατορθώσαμε  να συμβάλλουμε στην πραγμάτωση ενός μεγάλου και πολύπλευρου έργου, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και δημιουργώντας νέες προοπτικές,  που ολοένα και περισσότερο θα καταξιώνουν  την Συνομοσπονδία στη συνείδηση των ηπειρωτών και ευρύτερα.
Επιγραμματικά αναφερόμαστε στο έργο που πραγματοποιήθηκε κατά την τελευταία θητεία και έτυχε γενικής αναγνώρισης:
Παρά το ουσιαστικό εμπάργκο από πλευράς ενισχύσεων που υποβλήθηκε στην ΠΣΕ από την Πολιτεία και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Πολιτισμού, με υπευθυνότητα και σωστή πολιτική και οικονομική διαχείριση, διευρύναμε το πεδίο εξεύρεσης πόρων και κατορθώσαμε να ανταποκριθούμε όχι μόνο στις οικονομικές απαιτήσεις σημαντικών ποιοτικών εκδηλώσεων, αλλά και στην απόκτηση αξιοπιστίας και έξωθεν καλής μαρτυρίας για μελλοντική οικονομική ενίσχυση.
Συμβάλαμε ουσιαστικά σε ανεπανάληπτες, πολυσύνθετες και πρωτόγνωρες πολιτιστικές εκδηλώσεις αναδεικνύοντας σημαντικό μέρος της πλουσιόδωρης, πολύχρωμης και πολύχυμης ηπειρωτικής μας παράδοσης. Με δυναμισμό και συνεπή πολιτική πετύχαμε την αποφυγή πολλών συμπληγάδων, που αφορούσαν στην από πλευράς τρίτων αξιοποίηση του παραχωρηθέντος κατά χρήση μόνο, προ 14 ετών από την πολιτεία στην Πανηπειρωτική, οικοπέδου στο Μαρούσι  για τη στέγη του Ηπειρώτη.  Αν και ο εμπαιγμός  της πολιτείας επ΄ αυτού τα τελευταία τρία χρόνια  έχει καταστεί εξοργιστικός, ευελπιστούμε ότι με δυναμικές παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες  όλων των Βουλευτών της Ηπείρου αλλά και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα κατορθώσουμε την απόκτηση  του εν λόγω οικοπέδου  κατά πλήρη κυριότητα, γιατί έτσι και μόνο έτσι θα λυθεί οριστικά  το πρόβλημα της ηπειρωτικής στέγης.
Για την ανάπτυξη της Ηπείρου και την προστασία του συγκριτικού και μοναδικού  πλεονεκτήματός της, που είναι το περιβάλλον: αταλάντευτα διεκδικητική υπήρξε η θέση μας με παρεμβάσεις, υπομνήματα, ψηφίσματα, ημερίδες, όπως για τους υδάτινους πόρους, τους ορεινούς όγκους, το φυσικό αέριο, τον Αμβρακικό, τον Καλαμά, τον Άραχθο, την ΔΩΔΩΝΗ, τις ΕΟΖ, τα κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών,  κ.λ.π. μέσω των οποίων καταθέταμε και τις θέσεις μας για αξιοβίωτη ανάπτυξη.
Ως προς την συνοχή των αποδημικών οργανώσεων που συνθέτουν την Πανηπειρωτική και την αμφίδρομη ενημέρωση και σύνδεση οργανώσεων βάσης και Δ.Σ. της ΠΣΕ, θεωρούμε  επίτευγμα την λειτουργία του Γενικού Συμβουλίου, το οποίο μέχρι σήμερα  λειτουργεί τακτικά, αλλά και την δια ζώσης επικοινωνία και συνεργασία μας με τα Δ.Σ. των μελών μας , την οποία δεν ολοκληρώσαμε.
Ως προς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Πάγια, διαρκής και αταλάντευτη είναι η θέση μας ότι η Εθνική Ελληνική μειονότητα πρέπει διαρκώς να απολαμβάνει:1) όλα τα διεθνώς καθιερωμένα   δικαιώματα των μειονοτήτων , όπως αυτά προσδιορίζονται και κατοχυρώνονται από διεθνείς συμβάσεις και 2) όλα τα ατομικά , θρησκευτικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες όπως αυτά προβλέπονται από τον καταστατικό χάρτη του Ο.Η.Ε και από διεθνείς συμβάσεις.
Τέλος η γραμματειακή λειτουργία αποκτά νέες δυνατότητες με καλύτερη οργάνωση και σύνδεση με το ίντερνετ, ενημερώνοντας ευρύτερα για τη δράση της ΠΣΕ και αναδεικνύοντας το έργο της πανελλαδικά και  διεθνώς.
Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες
Η «Ενότητα για την Ήπειρο» με τις παραπάνω αρχικές γενικές αναφορές  σας καλεί να αγωνιστείτε μαζί της ,δυναμικά και μαζικά με πνεύμα πατριωτικής αλληλεγγύης μακριά από οποιεσδήποτε έξωθεν εξαρτήσεις ώστε να εδραιώσουμε αυτά που πετύχαμε και να συνεχίσουμε με νέα δύναμη και ελπιδοφόρα προοπτική για την Ήπειρο, τον πολιτισμό μας και την αποδημία.
Βασικοί στόχοι και επιδιώξεις για παραπέρα δράση αποτελούν:           
Η οικονομική αυτάρκεια της Συνομοσπονδίας είναι ο καθρέφτης της δράσης του διοικητικού συμβουλίου, η δε δράση του δ.σ. είναι αποτέλεσμα της οικονομικής αυτάρκειάς της  οργάνωσης γι΄ αυτό και επιβάλλεται η μελέτη όλων των διαθηκών ηπειρωτών (κληροδοτήματα) για την οποία η κίνηση «ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ» δεσμεύεται ότι θα πράξει σε συνεργασία και με άλλους θεσμικούς φορείς της γενέτειρας γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορεί η οργάνωσή μας να λειτουργήσει μακριά από οποιεσδήποτε επιχορηγήσεις και ιδιαίτερα από εκείνες που δημιουργούν εξάρτηση.
Ολοκλήρωση της ουσιαστικής  προσπάθειας που κατέβαλε το απερχόμενο Δ.Σ. στην πραγματοποίηση ζωντανής και συχνής επικοινωνίας και συνεργασίας με τα δ.σ. των μελών της οργάνωσης.
Μελέτη κατά γεωγραφική ενότητα ή κατά περιφέρεια με ταυτότητα κοινών συμφερόντων επιδιώξεων και προβλημάτων  για τη δημιουργία νέων ομοσπονδιών και παρότρυνση των Αδελφοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση.
Συνέχιση  της ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής μας παρακαταθήκης με συμμετοχή και αξιοποίηση της νεολαίας μας , γιατί η νεολαία μας είναι ο συνδετικός κρίκος συνέχισης της παράδοσής μας η οποία αποτελεί τον καταλύτη σε κάθε προσπάθεια πολιτιστικής και εθνικής αλλοτρίωσης.
Πίεση για    αναγνώριση και ενίσχυση από την πολιτεία πολιτιστικών φορέων όπως η ΠΣΕ με θεσμοθετημένους τρόπους και ελέγχους .Δημιουργία Μουσείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δημιουργία ηπειρωτικής βιβλιοθήκης, λαογραφικού μουσείου και τράπεζας με δίσκους, ταινίες και βιντεοκασέτες.
 Συνέχιση της διεκδικητικής πολιτικής τόσο για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής (ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ, ΛΙΜΑΝΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ , ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΟΔΙΩΝ) όσο και για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα (ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ-ΑΛΙΕΙΑ).
Τελική επίλυση του σύγχρονου γεφυριού της Άρτας που αποτελεί η κατά πλήρη κυριότητα απόκτηση του οικοπέδου στο Μαρούσι για τη Στέγη του Ηπειρώτη. Ανάδειξη αρχαιολογικών και ιστορικών  χώρων Ηπείρου ως και χώρων Θρησκευτικού τουρισμού.
Απαίτηση χωροθέτησης χρήσεων γης πλησίον των ποταμών της Ηπείρου καθώς και απαίτηση  μελέτης φέρουσας ικανότητας μικρών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επ΄αυτών.
Προώθηση της σύνδεσης και ενίσχυσης του συνεκτικού ιστού των αποδημικών οργανώσεων με την ΠΣΕ, τόσο στον Ελλαδικό χώρο, όσο και εκτός. Συνέχιση της πολιτικής συμπαράστασης και ενίσχυσης των Βορειοηπειρωτών με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να αποτελέσουν μια ζωντανή και ανθούσα παρουσία στον τόπο των πατρογονικών τους εστιών. Συνέχιση της βελτίωσης της μηχανοργάνωσης της γραμματειακής υποστήριξης, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική. Φιλοδοξούμε στην έκδοση ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ», η οποία απαιτεί, ως βασική προϋπόθεση, συγκεκριμένα οικονομικά κονδύλια. Απαιτούμε    θεσμοθετημένη συμμετοχή εκπροσώπων της αποδημίας στο αναπτυξιακό και δημοκρατικό προγραμματισμό της περιφέρειας. Ενίσχυση των σωματείων του εξωτερικού με πολιτιστικό υλικό και συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Συμπατριώτισσες και  συμπατριώτες Για την εδραίωση των όσων πετύχαμε και την πραγμάτωση και υλοποίηση των παραπάνω στόχων μας, σας καλούμε σε κοινή προσπάθεια και συστράτευση.
Αναγνωρίζοντας πως η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, όμως παρ΄ όλα αυτά με τόλμη, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα με όραμα και κυρίως με  ενωτικό πνεύμα, μπορούμε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των στόχων μας και έτσι να συμβάλλουμε στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων της γενέτειρας και της αποδημίας. Μόνο με τη συστράτευση όλων των Ηπειρωτών η  Συνομοσπονδίας μας θα ανταποκριθεί στο ρόλο και την αποστολή της και προς αυτή την κατεύθυνση σας καλούμε όλους σας.

Αθήνα 23 Μαρτίου 2013.
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
Οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου ''Ενότητα για την Ήπειρο''

Δεν υπάρχουν σχόλια: