powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ούτε … καθηγητής δεν περισσεύει στα σχολεία του Ν. Ιωαννίνων!

Δυσκολίες στην κάλυψη κενών
Έρχεται κύμα συνταξιοδοτήσεων, λέει στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ
Προς αύξηση ωραρίου των μόνιμων εκπαιδευτικών;

Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Ιωαννίνων όσον αφορά τον αριθμό των καθηγητών που υπηρετούν σ’ αυτά.
Κενά μπορεί να μην υπάρχουν πολλά, όμως κάθε φορά που ένας καθηγητής παίρνει αναρρωτική άδεια ή μια καθηγήτρια αναγκάζεται να αφήσει τη δουλειά της με άδεια κύησης προκύπτει μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και οι διδακτικές ώρες «μπαλώνονται» με διάφορους τρόπους!
Η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη απ’ το επόμενο σχολικό έτος, αν το Υπουργείο Παιδείας προσλάβει τελικά, όπως εξετάζει, μόλις 2.000 αναπληρωτές σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Αριθμός σημαντικά μειωμένος συγκριτικά με τους αναπληρωτές που προσλήφθηκαν φέτος!
Ο Πρόεδρος ΕΛΜΕ
«Βρισκόμαστε σήμερα σε οριακή κατάσταση στα σχολεία μας και κάθε φορά που προκύπτει μία άδεια από πλευράς κάποιου καθηγητή, δημιουργείται πρόβλημα, όσον αφορά την αναπλήρωσή του», ανέφερε σχετικά χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Παναγιώτης Λαζοκίτσιος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σημαντικά κενά στην περιοχή μας, όπως είπε, ωστόσο το ερχόμενο καλοκαίρι με το κύμα συνταξιοδοτήσεων καθηγητών που θα δημιουργηθεί, θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα, αν δεν προσληφθεί ικανός αριθμός αναπληρωτών.
Πιο πολλοί στη σύνταξη
Φέτος αιτήσεις συνταξιοδότησης θα καταθέσουν (μέχρι τις 10 Ιουλίου) ακόμη περισσότεροι καθηγητές, όπως εκτίμησε ο κ. Λαζοκίτσιος κι αυτό λόγω των δυσμενών αλλαγών στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του κλάδου τους αλλά και στις αποδοχές των εν ενεργεία εκπαιδευτικών. «Άλλοι φοβούνται ότι μπορεί να αναγκαστούν να υπηρετήσουν για πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ότι σήμερα, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι μισθοί τους, ενώ αρκετοί σκέφτονται ότι μπορεί τελικά να χάσουν μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το εφάπαξ τους», σημειώνει με έμφαση ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ.
Λίγοι διορισμοί
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για την τρέχουσα σχολική χρονιά διορίστηκαν Πανελλαδικά μόλις 200 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, αριθμός πολύ μικρότερος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Πέρυσι, για παράδειγμα, στις σχολικές τάξεις είχαν μπει 600 νέοι δάσκαλοι και καθηγητές!
Λιγότεροι σε σύγκριση με την περσινή σχολική χρονιά υπήρξαν και οι διορισμοί αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Προσλήφθηκαν περίπου 12.500 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και στην Ειδική Αγωγή. Αν την επόμενη χρονιά το Υπουργείο προσλάβει λιγότερους μόνιμους καθηγητές σε σχέση με φέτος και μόλις 2.000 αναπληρωτές, καθίσταται σαφές ότι τα κενά που θα προκύψουν θα είναι τεράστια!
Προς αύξηση ωραρίου!
Ποιος θα τα καλύψει λοιπόν; Το Υπουργείο Παιδείας μελετά αλλαγές στον τρόπο που οι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται στα σχολεία, αλλά και το ενδεχόμενο αύξησης του ωραρίου των μόνιμων εκπαιδευτικών! Απόφαση που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά τους. Εξάλλου, ένας εκπαιδευτικός δεν δουλεύει μόνο τις ώρες που βρίσκεται στην σχολική αίθουσα. Το λειτούργημά τους –τουλάχιστον των ευσυνείδητων- απαιτεί προετοιμασία στο σπίτι για κάθε μάθημα, διορθώσεις γραπτών κ.λ.π..

Δεν υπάρχουν σχόλια: