powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Μεγαλώνει το «κύμα» αντιδράσεων σε Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμους, για τη διαθεσιμότητα υπαλλήλων και την υποχρηματοδότηση

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας εμφανίστηκαν και χθες πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι στα Γιάννινα και στην Ήπειρο.

Το πρωί πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Ιωαννίνων ζητώντας από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο, που ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα της ανεργίας σε χιλιάδες συναδέλφους τους.
Το «κύμα» των αντιδράσεων μεγαλώνει και σήμερα, στις 11:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων, ενώ στις 3 το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, με μοναδικό θέμα τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων.
Και όλα αυτά, ενώ χθες έληγε η προθεσμία στους φορείς για να στείλουν τις λίστες στην Κυβέρνηση, με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όμως, να τονίζει προς πάσα κατεύθυνση, ότι έχει τα ονόματα των 2.000 υπαλλήλων που μέσα στο 2012 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα!

Αναβρασμός…
Ο αναβρασμός είναι πολύ έντονος στους Δήμους της Ηπείρου. Μετά τα Δημαρχεία Ηγουμενίτσας, Άρτας, Πρέβεζας και τις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, υπό κατάληψη τελεί και ο Δήμος Νικολάου Σκουφά.
Συνολικά 250 Δήμοι σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, μόλις 20-30 Δήμοι έστειλαν χθες λίστες με στοιχεία. Οι Αυτοδιοικητικοί διαμαρτύρονται, όχι μόνο για το μέτρο της διαθεσιμότητας, που θα αποψιλώσει πολλές υπηρεσίες τους, αλλά και για την υποχρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.
Όπως έγινε γνωστό χθες, με επιπλέον φόρους θα επιβαρύνονται οι δημότες σε περίπτωση κακοδιαχείρισης των Δήμων, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και βάσει των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Στην ίδια πράξη προβλέπεται κόψιμο της χρηματοδότησης, σε όσους Δήμους αποκλίνουν κατά 10% στους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους και εφόσον δεν συμμορφωθούν μετά τις επισημάνσεις του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, εντός ενός 6μηνου!
Στις Περιφέρειες…
Πολύ σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έως και σήμερα τελεί υπό κατάληψη. Όπως έχει γίνει γνωστό, σε διαθεσιμότητα τίθενται περί τα 30 άτομα από την Περιφέρεια, η οποία έχει ταχθεί κατά του μέτρου. Το ίδιο αναμένεται να κάνει η παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη και σήμερα, στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Πάντως, η Ένωση Περιφερειών διαμαρτύρεται έντονα για την υποχρηματοδότηση που υφίσταται η Αυτοδιοίκηση. Τους προβληματισμούς και τα παράπονά της μετέφερε και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, στον οποίο επεσήμανε, ότι στις Περιφέρειες δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά σημαντικές ελλείψεις που σχετίζονται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Οι Περιφέρειες προτείνουν στην Κυβέρνηση να υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση, με μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος, όπως η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, στις οποίες υπάρχει πλεονάζον προσωπικό που θα μπορούσε να μεταταχθεί στις Περιφέρειες καλύπτοντας πραγματικές τους ανάγκες.
Η πορεία…
Τέλος, στη χθεσινή πορεία δημοσίων υπαλλήλων που οργανώθηκε από το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν οι Σύλλογοι Εργαζομένων στους ΟΤΑ, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο Πανεπιστήμιο.
«Η συγκέντρωση έστειλε μήνυμα απόσυρσης των μέτρων. Ο στόχος τους είναι να μας απολύσουν», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων Χρήστος Γρίβας. Για ενότητα που υπάρχει ανάμεσα στους υπαλλήλους, σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, έκανε λόγο ο Πρόεδρος των στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Αυξέντιος Δόσης, ενώ ο Πρόεδρος των Εργαζομένων της Περιφέρειας, Γιάννης Λυκοτραφίτης ζήτησε την πολιτική στήριξη των Αυτοδιοικητικών.
Από την πλευρά της, το μέλος Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων Ολυμπία Τσαπάρη σημείωσε ότι όλοι θα αγωνιστούν για να μην επιβληθούν τελικά οι απολύσεις.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: