powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

''Η Αποκάλυψη του Ιωάννη'', με ποιητική απόδοση και μουσική, του Ηπειρώτη μουσικοσυνθέτη και ποιητή Νίκου Παπακώστα, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012, ώρα 21:00 στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Υπό την αιγίδα του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ η "Αποκάλυψη του Ιωάννη κατά Νίκο Παπακώστα", γίνεται ένα πανανθρώπινο έργο που κινείται ανάμεσα στην προφητεία και το όραμα, την αγωνία και την υπέρβαση. Με την ποιητική απόδοση και τη μουσική του Νίκου Παπακώστα, αλλά και την συμμετοχή σημαντικών ηθοποιών του πρωτοποριακού Θεάτρου αποκτά μία νέα, διαφορετική μορφή. Μια μινιμαλιστική μορφή διαδραστικής τραγωδίας, όπου κυριαρχεί ο θείος λόγος, η παρουσία του χορού (λαού), η εικόνα μέσω video art και street art , ο ήχος και το φως. Χωρίς να αλλοιώνεται το περιεχόμενό του ή να επιβάλλονται αυθαίρετες ερμηνείες έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο θρησκευόμενο και μη ελληνικό κοινό, αλλά και το παγκόσμιο, αναδεικνύοντας όλη την μοναδικότητά του. Όλη την ξεχωριστή του δύναμη, τους πολλαπλούς συμβολισμούς του και το θείο μεγαλείο, όπως αποκαλύπτεται από τα οράματα και το λόγο του Ιωάννη του Θεολόγου. Ο Νίκος Παπακώστας επεδίωξε να κάνει πιο κατανοητό στον αναγνώστη και τον ακροατή ένα εξαιρετικά δύσκολο και μερικές φορές στριφνό και δυσνόητο κείμενο και αυτός ήταν ο λόγος που επέλεξε στη μετάφραση και την ποιητική του απόδοση μια απλή, κατανοητή και χωρίς ακρότητες γλώσσα. Χαρακτηριστικές αναφορές του ημερήσιου και περιοδικού τύπου σημειώνουν: «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, στην καινούργια έμμετρη απόδοση δια χειρός Νίκου Παπακώστα αποτελεί μία ευφάνταστη και συνάμα ακριβή ποιητική ματιά του σπάνιου και αρχετυπικού αυτού έργου».
Η παράσταση διαδραστική, συνοδευόμενη από βίντεο που προβάλλονται εικαστικές απεικονίσεις της Αποκάλυψης την χρονική περίοδο από το 950 έως και το 1870 καθώς και street art εικαστικές παρεμβάσεις (προϊόν επίπονης έρευνας και δουλειάς δύο και πλέον ετών) και ακολουθούμενη από την εμπλουτισμένη με παραδοσιακά και σύγχρονα όργανα και μοτίβα μουσική, αναδεικνύει την εντυπωσιακή, πυκνή και πλήρη μάχη των δυνάμεων του πρωτότυπου έργου.
Το Σκοτάδι απέναντι στο Φως, οι Δαίμονες απέναντι στους Αγγέλους, ο ανθρώπινος Φόβος απέναντι στη αρχέγονη Γνώση. Εδώ συναντώνται, τόσο εικαστικά όσο και ερμηνευτικά, τα στοιχεία της φύσης με τα συμβολικά στοιχειά της Αποκάλυψης. Κύρια στοιχεία μας η μουσική, η εικόνα κι ο λόγος. Ο ήχος με τη σιωπή του και το φως με τη σκιά του." Στην παράσταση σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, η σκηνογραφική δημιουργία του Μιχάλη Αθανασιάδη, οι εικαστικές παρεμβάσεις του Stam Bside, οι φωτισμοί του Tάκη Ποδαρόπουλου, και τα ηχητικά εφέ από φυσικές, κατά κύριο λόγο, ηχογραφήσεις του Panas, που διαμορφώνουν ένα σύγχρονο και εντυπωσιακό σκηνικό περιβάλλον.
Η παράσταση γίνεται για τις ανάγκες του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και όλοι οι συντελεστές συμμετέχουν εθελοντικά.
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Σάββατο 24 Νοεμβρίου και ώρα 21:00
ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
Πρωταγωνιστούν κατά σειρά εμφανίσεως:
Νίκος Μαραγκόπουλος ΑΦΗΓΗΤΗΣ
Δανάη Παπουτσή ΠΝΕΥΜΑ
Περικλής Κασσανδρινός ΑΓΓΕΛΟΣ
Δημήτρης Τσολάκης ΣΚΙΑ ΘΕΟΥ
Ομάδα χορού:
Μάρω Αγρίτη
Ράνια Αηδώνη
Θέμης Αμοιρίδης
Άννα Βασιλείου
Θέμης Μητρόπουλος
Ποιητική απόδοση, Σκηνοθεσία και Μουσική: Νίκος Παπακώστας
Σκηνογραφία: Μιχάλης Αθανασιάδης
Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Παπαϊωάννου
Εικαστική δημιουργία: Stam Bside,
Φωτισμοί: Tάκης Ποδαρόπουλος,
Ηχητικά εφέ βίντεο: Panas

Δεν υπάρχουν σχόλια: