powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

H ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Γιώργου Δόση, στη «Πίτα του Ηπειρώτη»


Σεβασμιώτατε και πατέρες της Εκκλησίας
Κύριοι υπουργοί, κύριοι βουλευτές, κύριε Περιφερειάρχα
Κύριοι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης
Κύριοι εκπρόσωποι των αρχών και των οργανώσεων
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, γονείς και νεολαίοι
Φίλες και φίλοι της Ηπείρου και της Ηπειρωτικής αποδημίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής σας καλωσορίζει στο ετήσιο αντάμωμα των Ηπειρωτών σήμερα στις 12 του Φλεβάρη του έτους 2017, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η Πανηπειρωτική ως οργανωτής και πρωτεργάτης της εκδήλωσης στέκει απέναντί σας με αίσθημα ευθύνης για να σας απευθύνει και να ανταλλάξει μαζί σας τις καλύτερες ευχές για τον καινούργιο χρόνο 2017, ως έτος που προσδοκούμε, να μας απαλλάξει από τα δεινά της κρίσης, θα ανακόψει τον όπου γης κατατρεγμό των φτωχών και αδυνάτων και θα κατασβέσει  κάθε εστία βίας και πολέμου ανά τον κόσμο. 
Πίτα του Ηπειρώτη σήμερα μια πανηγυρική εκδήλωση, ένας καθιερωμένος θεσμός, ένα Ηπειρωτικό αντάμωμα που το συνθέτουν και το προσδιορίζουν ο χορός και η κίνηση, το τραγούδι και τα ηχοχρώματα του γενέθλιου τόπου μας που λειτουργούν όλα μαζί ως στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού.
Η οργανωμένη Ηπειρωτική αποδημία με τις αδελφότητες, τους συλλόγους και τις ενώσεις της, τα πολυφωνικά, τις χορωδίες, τις κομπανίες και τους χορευτικούς ομίλους της, που συρρέουν από κάθε γωνία της πατρίδας μας για να δώσουν το δικό τους παρόν και να αναδείξουν τον πολιτισμό μας και τη δύναμή μας και να δώσουν την ευκαιρία τόσο σε εμάς όσο και στους απανταχού της χώρας  και της διασποράς Ηπειρώτες να γευθούν το κάλος και την ομορφιά της πατρίδας και το βάθος του λαϊκού μας πολιτισμού. 
Οι Ηπειρώτες τολμούν και μπορούν να στέλνουν  εγερτήρια μηνύματα και τεκμήρια συλλογικής έκφρασης, δημιουργίας και αγώνα, τόσο σημαντικά και απαραίτητα στους δύσκολους καιρούς μας.
Πίτα του Ηπειρώτη ένας φραγμός στην αλλοτρίωση μια έπαλξη αντίστασης στην αμφισβήτηση του κύρους των Ελλήνων.
Η σημερινή «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι αφιερωμένη στα ογδόντα χρόνια Πανηπειρωτικής 1937-2017 είναι αφιερωμένη στην πολύχρονη δράση της, είναι αφιερωμένη σε όλους όσους μόχθησαν για την διατήρηση, διάδοση, διάσωση και μεταλαμπάδευση στη νέα γενιά της πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς. Είναι αφιερωμένη σε όσους μόχθησαν για την ανάπτυξη του τεράστιου έργου, γέννημα διαχρονικό της  λαϊκής μας δημιουργικότητας της ιστορικής διαδρομής και δράσης των Ηπειρωτών και της Ηπειρωτικής αποδημίας.

 Είναι αφιερωμένη επίσης η σημερινή πίτα στα ξενιτεμένα Ηπειρωτόπουλα που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και με τη δράση τους και τις επιδόσεις τους  κάνουν υπερήφανους τους Ηπειρώτες και την πατρίδα τους.
 Η ιστορία της Ηπείρου είναι συνυφασμένη με τους αέναους μισεμούς, τα αλλεπάλληλα ξεχωρίσματα. Οι Ηπειρώτες ξέρουν να ζουν αλλά και να τραγουδούν την ξενιτιά. Μια άγρα από τα σημαντικότερα Ηπειρώτικα τραγούδια της ξενιτιάς συνθέτουν το πλουσιότατο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της “Πίτας του Ηπειρώτη”.
Φέτος οι Ηπειρώτες, καλωσορίζουν σε τούτο τον εμβληματικό χώρο του Πειραιά τους Θεσσαλούς και την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη», που με πάνω από διακόσιους χορευτές θα ξεσηκώσουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τους γεμάτους παλμό και τόνο Θεσσαλικούς χορούς, έκφραση και βίωμα της θεσσαλικής γης και πατρίδας και θα πέμψουν μαζί με τους ηπειρωτικούς παλμούς το μήνυμα. Αντισταθείτε στην παρακμή, η Ελλάδα με τη βαριά της κληρονομιά προόρισθε να ζήσει.
Κυρίες και κύριοι
Η οικονομική κρίση που εδώ και επτά χρόνια άρχισε στην χώρα μας και δεν ξέρουμε εάν και πότε θα τελειώσει ,έχει πλήξει τις πολιτιστικές οργανώσεις οι οποίες ως μη κερδοσκοπικές δεν έχουν ίδιους πόρους. Πρέπει να γίνει κατανοητό όσον αφορά το έργο μας και τη λειτουργία μας ότι είμαστε ένας άλλος φορέας λαϊκής παιδείας παράγουμε και απλώνουμε πολιτισμό με εθελοντισμό και όνειρο για την Ελλάδα και ως τέτοιος ζητούμε να παγιωθεί η ένταξή μας στα οποιαδήποτε μικρά ή μεγάλα προγράμματα του υπουργείου πολιτισμού.
Καλοδεχούμενες οι οτοστράτες και οι αυτοκινητόδρομοι, πύλες ανάπτυξης της Ηπείρου, αλλά για τους απόδημους Ηπειρώτες είναι απαγορευτικοί καθόσον τα διόδια που πρόκειται να επιβληθούν είναι πολύ περισσότερα από τα καύσιμα ενός  μεσαίου κυβισμού αυτοκινήτου.
Η Πανηπειρωτική βιώνει σήμερα σε υψηλό βαθμό την παρακμή και πολυδιάστατη κρίση (ηθική, κοινωνική, οικονομική) στέκεται όμως αγωνιστικά απέναντι της διευρύνοντας και αναπροσαρμόζοντας τη δράση της μέσα από τον κοινωνικό και πολιτιστικό της ρόλο με τη βεβαιότητα ότι όλοι μαζί θα περάσουμε σύντομα στην ανάπτυξη και καλεί την πολιτεία μέσα από της οποιαδήποτε μικρούς  ή μεγάλους σχεδιασμούς η ήπειρος να τύχει την μερίδα που της αρμόζει.
Στην Ήπειρο πρέπει ορισμένα έργα να επισπευτούν και να ολοκληρωθούν για την ανάπτυξή της, την ευημερία της και την προκοπή της, να αρχίσει  να κατασκευάζεται ο οδικός άξονας ως τμήμα της Ιόνιας οδού Ιωάννινα – Κακαβιά και Ιωαννίνων – Κόνιτσας, Εγναντίας – Ζαγορίου – Κόνιτσας η σύνδεση Ιονίας οδού στο ύψος της Αμβρακίας λίμνη με Άκτιο και Πρέβεζα,την ένταξη στα Ευρωπαϊκα προγράμματα  την παραλιακή οδό Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας,και την σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλία, το αεροδρόμιο ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης, η εξόρυξη των υδρογονανθράκων, τα βοθρολύματα των Ιωαννίνων που μολύνουν τους υδάτινους πόρους της Ηπείρου και ιδιαίτερα τα ποτάμια μας που περιμένουν την κάθαρση όπως ο Καλαμάς από την ρύπανση και την απαλλαγή από τις βλέψεις ορισμένων κερδοσκόπων για την κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων.


Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου αγωνίζονται να επιβιώσουν και να παραμείνουν στις πατρογονικές τους ρίζες και να μη ξεκληριστούν και ερημώσουν τα χωριά μας, περιμένουν εις μάτην τη στήριξη.
Οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών της Μουργκάνας, των Φιλιατών, του Πωγωνίου, της Κόνιτσας και άλλων περιοχών ζουν επί χρόνια τώρα με το φόβο των ληστών, των δολοφόνων, των εμπόρων ναρκωτικών που έχουν σαν ορμητήριο τη γειτονική Αλβανία, η οποία αντί της καλής γειτνίασης και συνεργασίας με προφανή την αδυναμία να δαμάσει την παραβατικότητα του χώρου της και με πρόσχημα την ανάπτυξη μεθοδεύει και υλοποιεί μέσα από ένα όργιο διαφθοράς και πλαστογράφησης την αμφισβήτηση των ιδιοκτησιών ακινήτων της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα, τη Δερόπολη και το Άνω Πωγώνι και μετακινεί τις περιουσίες αυτές των Ελλήνων «Μειονοτικών» σε αλλότρια συμφέροντα. Όμως όλα τούτα συμποσούμενα με το πλασματικό θέμα «τσάμηδες» και το αλυτρωτικό και επεκτατικό φρόνημα της Αλβανίας που καλλιεργούν κάποιες ομάδες φασιστών και όπως τούτο εκπορεύθηκε τον προηγούμενο μήνα από τους επτά νεοσύλλεκτους αλβανικής καταγωγής του κέντρου Μεσολογγίου, δεν κάνουν τίποτε από το να δηλητηριάζουν τις φιλικές σχέσεις των δύο λαών, Ελλήνων και Αλβανών.


Το πέτρινο μονότοξο και μοναδικό στα βαλκάνια εμβληματικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα, που κατέρρευσε το Φλεβάρη του 2015 περιμένει την αναστήλωσή του.
Η Πανηπειρωτική πρωτοπόρα, μαζί με όλους τους φορείς της περιοχής, την Περιφέρεια Ηπείρου και το Ε.Μ.Π., που εκπόνησε και την μελέτη, έδωσαν αγώνα για αυτή την αναστήλωση και ενώ είμαστε στο παρά πέντε για να αρχίσουν τα έργα ακούμε ότι απαιτούνται και άλλες μελέτες. Για εμάς την ευθύνη έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και μόνο.  Η αρμοδιότητα είναι καθαρά δική του. Είμαστε εδώ περιμένουμε και επαγρυπνούμε.
Καλούμε το Ηπειρωτικό κοινό, την Ηπειρωτική αποδημία και ιδιαίτερα τους νέους μας να στελεχώσουν τα Διοικητικά συμβούλια των αδελφοτήτων, των συλλόγων και των  ενώσεων  μας, με όρους ιστορικής μνήμης  αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, μεταγγίζοντας στη νέα γενιά, τον Ηπειρωτισμό, ως έννοια αρχών και αξιών, όπως η ιστορική μνήμη μπορεί να αναδεικνύει να ερμηνεύεται και να υλοποιείται.
Καλούμε την Ελληνική πολιτεία -το Υπουργείο Πολιτισμού σε ότι μπορεί να αφορά το έργο και τη λειτουργία της αποδημίας που εθελοντικά και με όνειρο για την Ελλάδα παράγει και απλώνει πολιτισμό να παγιωθεί η ανάλογη ετήσια επιχορήγηση.
Κρατάμε αλώβητο τον πολιτισμό μας, μαχόμαστε για τη δικαιοσύνη και την αρετή και προσπαθούμε για την ευημερία και την προκοπή του τόπου μας και της πατρίδας μας  της Ελλάδας. 
Θέλω να ευχαριστήσω το υπουργείο Πολιτισμού, που παρά την οικονομική κρίση στήριξε οικονομικά τη σημερινή γιορτή κατανοώντας το πολιτιστκό έργο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, τον Πωγωνίσιο Σταύρο Μήτση γνήσιο συνεχιστή της παράδοσης του αείμνηστου πατέρα του Κώστα Μήτση που πέρα από τη χορηγία του μας αιχμαλώτισε με την ευγένεια την ανθρωπιά και την αγάπη του για την Ήπειρο  και τους Ήπειρώτες, τον  εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνο, Την Αδελφότητα Κραψιτών Ιωαννίνων και την κυρία Ελένη Κατζέλη, την Εθνική Ασφαλιστική, τα νερά  Ζαγόρι και  Βίκο, τα ΕΛΤΑ και τον κλαρινίστα  Σταύρο Λότση, καθώς και την ΕΡΤ και ΑΡΤ TV ως χορηγοί επικοινωνίας.
 Ευχαριστούμε το αρτοποιείο του Γρηγόρη  Ζιάκα για την προσφορά τόσο της φετινής πίτας όσο για την συνεχή προσφορά εδώ και δέκα πέντε χρόνια.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους μόχθησαν για τη μεγαλειώδη εκδήλωση μας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής, τους εθελοντές μας τα χορευτικά μας,  τους νεολαίους μας, αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μουσικούς μας, τους κλαρινίστες, τις κομπανίες, τους τραγουδιστές, τους οργανοπαίχτες, την χορωδία και τα πολυφωνικά μας, που αφιλοκερδώς και με αγάπη προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σήμερα  στην Πανηπειρωτική στην Ήπειρο και την Ηπειρωτική Αποδημία.
Ευχαριστούμε επίσης θερμά τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος τον πρόεδρο  και το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και τον επίτιμο πρόεδρο συμπατριώτη μας Τάσο Τόλη που για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετέχουν στην εκδήλωση μας και αναδεικνύουν την Ηπειρώτικη γαστρονομία.
Και τέλος η Πανηπειρωτική στα πλαίσια του κοινωνικού της έργου και της αλληλεγγύης και σε συνεργασία με το σταθμό Σκαι –Όλοι μαζί μπορούμε, συγκεντρώνει τρόφιμα και θα τα παραδώσει στο Δήμο Πειραιά.
Η Πανηπειρωτική η εμβληματική οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών έχει ανάγκη τη στήριξη όλων μας ιδιαίτερα τούτη τη δύσκολη περίοδο. Δεν προσφέρεται όμως ούτε για πεδίο αντιπαραθέσεων ούτε για εμπλουτισμό βιογραφικών.
Απαιτεί σεμνότητα, σοβαρότητα, σύνεση, ανιδιοτελή προσφορά και αλληλεγγύη.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας

Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: