powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Έκλεισε και διαχειριστικά το ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Ηπείρου


Αποπερατώθηκαν σήμερα  οι διαδικασίες διαχειριστικής ολοκλήρωσης των έργων  που διαχειρίστηκε η ΕΥΔ Περιφέρειας Ηπείρου στους  Άξονες Προτεραιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ε.Π. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ- ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013», προκειμένου να υποβληθεί η τελική Έκθεση υλοποίησης του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με αφορμή το γεγονός αυτό ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε τα εξής:
"Με το σημερινό κλείσιμο του επιχειρησιακού προγράμματος 2007-2013, κλείνει και μια ιδιαίτερα αποδοτική περίοδος για την Ήπειρο, όσον αφορά την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Μέσω των αξόνων που διαχειρίστηκε η Ειδική Υπηρεσία της Περιφέρειας, χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα στους τομείς,  μεταφορών, περιβάλλοντος, αγροτικής ανάπτυξης,  αστικής ανάπτυξης, εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, πολιτισμού, τουρισμού και υγείας-πρόνοιας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η υλοποίηση και η απορρόφηση του προγράμματος επιταχύνθηκαν ουσιαστικά, από την ημέρα που ανέλαβε την ευθύνη του η αιρετή Περιφέρεια. Οφείλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα στελέχη και τους εργαζόμενους στην Ε.Υ.Δ. για την υπευθυνότητα και την ευσυνειδησία που επέδειξαν για την άρτια υλοποίηση του προγράμματος, καθώς και όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια για να φθάσουμε σε αίσιο αποτέλεσμα, το οποίο σήμερα απολαμβάνουν οι Ηπειρώτες πολίτες. Εξίσου σημαντικό ήταν όμως και το έργο που επιτελέστηκε από την Ε.Υ.Δ. τα τελευταία χρόνια για την προετοιμασία του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος, το οποίο ήδη υλοποιεί μέσω νέων προσκλήσεων η Περιφέρεια. Είμαι βέβαιος, ότι με οδηγό τα συμπεράσματα και την εμπειρία του ΕΣΠΑ 2007-2013, θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα τη νέα προγραμματική περίοδο".
Παραδόθηκαν 242 έργα!
Η συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη, με την οποία έκλεισε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που εκχωρήθηκε στην Ε.Υ.Δ. ανέρχεται σε 260, 1 εκ. ευρώ (ήτοι 108% της εκχωρούμενης Δημόσιας Δαπάνης που  ανερχόταν σε 241,5 εκ €. ).
Σε σύνολο 250 ενταγμένων έργων, εκδόθηκαν αποφάσεις ολοκλήρωσης για τα 242 έργα, με συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη που ανήλθε σε 255,5 εκ €.
Τέσσερα από τα έργα αυτά αποτελούν τμηματοποιημένα έργα (έργα phasing) που έχουν ήδη ενταχθεί στο Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020, προκειμένου να ολοκληρωθεί η Β’ Φάση τους. Εκτός από τα προαναφερθέντα 242 έργα, στην τελική Έκθεση υλοποίησης του Προγράμματος θα συμπεριληφθεί και ένα ακόμη έργο με ολοκληρωμένο φυσικό αντικείμενο, που για διαχειριστικούς λόγους εμφανίζεται ως ημιτελές.
Ενίσχυση με 9 έργα άλλων Ε.Π.!
Ενδεικτικό της επιτυχημένης λειτουργίας της Ε.Υ.Δ. Ηπείρου και γενικά των Υπηρεσιών που είχαν εμπλακεί στη υλοποίηση του προγράμματος, είναι το γεγονός, ότι κατά την περίοδο  2012 έως 2015, η Περιφέρεια Ηπείρου συνέβαλε στην αποφυγή απώλειας κοινοτικών πόρων από άλλα Ε.Π. του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη μεταφορά  9 έργων του προγράμματος με δαπάνες 27,2 εκ €. Τα έργα αυτά μεταφέρθηκαν στα Ε.Π. Αλιείας, Ε.Π. Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Αλβανία, Ε.Π. Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία και Ε.Π.Π.Ε.Ρ.Α.Α..
 Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των διαδικασιών κλεισίματος, για διαχειριστικούς λόγους που συνδέονται με την υποχρέωση μείωσης της συνολικής υπερδέσμευσης του προγράμματος, κάτω από το 110%, ανακλήθηκαν οι αποφάσεις ένταξης για 7 έργα.
Η ολοκλήρωση και αποπληρωμή όσων από τα έργα αυτά παρουσιάζουν ακόμη εκκρεμότητες, ως προς το φυσικό ή οικονομικό τους αντικείμενο, θα γίνει με χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ, σε συνέχεια εγκυκλίου του Υπ. Ανάπτυξης που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου. Το ποσό που θα απαιτηθεί ανέρχεται περίπου σε 700.000 €.
 Στην αρμοδιότητα της Ε.Υ.Δ. εμπίπτουν οι ακόλουθοι Άξονες Προτεραιότητας του Προγράμματος:
Υποδομές και Υπηρεσίες προσπελασιμότητας Ηπείρου
Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Ηπείρου
Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα Ηπείρου
Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: