powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Άρθρο του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα, με τίτλο: Στην απέναντι όχθη


Του Βασίλη Τσίρκα*

Το αποφασιστικό βήμα για την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έγινε. Η θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει με πιο ταχείς ρυθμούς το κυβερνητικό έργο, τόσο στην κατεύθυνση της ανάκαμψης της οικονομίας και της ανάπτυξης όσο και στην εφαρμογή πολιτικών προς όφελος της κοινωνίας.
Στόχος της Κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να βγει από τον κύκλο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές χρήματος και να αποκτήσει τη δυνατότητα, με τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, να αναχρηματοδοτεί το χρέος της.
Η θέση της Κυβέρνησης για «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» έγινε σεβαστή και αποδεκτή από όλους. Οι μεταρρυθμίσεις που θα νομοθετηθούν θα εφαρμοστούν από το 2019 και με την προϋπόθεση ότι αυτές θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Επομένως για κάθε ένα ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει ένα ευρώ ελάφρυνσης. Ταυτόχρονα διαμορφώνεται η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
Σήμερα είναι εφικτή μια ρεαλιστική συμφωνία, χωρίς υποχωρήσεις αρχών, που θα αναγνωρίζει την μέχρι τώρα προσπάθεια και την επιτυχημένη πορεία της Κυβέρνησης και δεν θα διαιωνίζει την ύφεση και τη λιτότητα με την περαιτέρω επιβάρυνση των δοκιμαζόμενων μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Η ελληνική οικονομία δείχνει να ανακάμπτει παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα συνεχίζουν να υφίστανται. Η ύφεση είναι μηδενική και η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες.
Οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα μέχρι το τέλος του 2014 ταύτισαν τις πολιτικές τους επιλογές με τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες θέσεις, ακόμα και αν αυτές ήταν και είναι καταστροφικές. Συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να δίνουν «γη και ύδωρ», συμπεριφερόμενοι με υποτέλεια, αδιαφορώντας εγκληματικά για την καταστροφή που έχουν προκαλέσει στη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές γιατί βιάζεται να παλινορθώσει το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα που συνδέεται με την κομματικοποίηση του κράτους, τα σκάνδαλα και την αναξιοκρατία. Στέκονται απροκάλυπτα αρωγοί στις πιο παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια για μια δίκαιη λύση.
Η ΝΔ ως επικεφαλής της «συμμαχίας των προθύμων» παραμένει πιστή σε σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις και σε πλήρη ταύτιση με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει για την εφάπαξ 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Αυτοί που απαξίωσαν τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις κοινωνικές κατακτήσεις στη χώρα, αυτοί που έχουν προνομιακές σχέσεις με τη διαπλοκή και τμήματα της ακροδεξιάς, θέλουν να επιστρέψουν γρήγορα στις καρέκλες της εξουσίας για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.
Η σημερινή κατάσταση στη χώρα διαψεύδει τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς μας αντιπάλους. Είναι εμφανή τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσμα του μεταρρυθμιστικού μας έργου αλλά και των θυσιών του ελληνικού λαού. Η έστω και μικρή ανάπτυξη το 2016 αλλά και οι αισιόδοξες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αισθητά αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και το 2018 αποτελούν ελπιδοφόρα σημάδια για την αλλαγή πορείας της χώρας.
Η έξοδος από τα μνημόνια είναι όχι μόνο στρατηγική μας επιδίωξη, αλλά η αναγκαία συνθήκη που θα μας ωθήσει προς το μέλλον μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση με οικολογική συνείδηση, την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα, την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Η επιτυχία της Κυβέρνησης κρίνεται καθημερινά από τα βήματα που θα γίνουν στην αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των θεσμικών τομών και αλλαγών. Τα μέτρα για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και τα μέτρα για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων (όπως είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός), το σχέδιο ενίσχυσης και ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, η υπεράσπιση της εργασίας, η δημοκρατική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του κράτους, η ενίσχυση και διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαπλοκής, η συνταγματική αναθεώρηση, ο δημοκρατικός μετασχηματισμός, η δίκαιη ανάπτυξη και η αναδιανομή του πλούτου είναι επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα και αφορούν την κοινωνική, θεσμική και παραγωγική ανασυγκρότηση.
Η πάταξη της γραφειοκρατίας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η σταδιακή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αναδεικνύουν καθημερινά το διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Με το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμα περισσότερα για τη στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη.
Η επέκταση της παροχής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε πανελλήνια κλίμακα, η εφάπαξ 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, η έμπρακτη στήριξη των αγροτών, η αύξηση των δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία, αποτελούν δείγματα γραφής για όσα θα ακολουθήσουν. Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Επιδιώκουμε, όμως, αυτό να συμβεί με την κοινωνία όρθια, με την κοινωνία δίπλα μας για τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η χώρα.
Εκείνο που επείγει σήμερα, μέσα σε έναν κόσμο και σε μια Ευρώπη που διαρκώς αλλάζουν, είναι να παραμείνει ζωντανή η δυνατότητα για μια προοδευτική απάντηση στο ζήτημα της εξόδου από την κρίση.
Να περάσουμε στην απέναντι μεταμνημονιακή όχθη  με την κοινωνία όρθια και τη χώρα δυνατή και παραγωγική, για να κλείσει οριστικά ο κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης, στον οποίο μας ενέπλεξαν οι καταστροφικές πολιτικές του παρελθόντος.


*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: