powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Από 20 Αυγούστου έως 29 Φεβρουαρίου 2016 η φετινή κυνηγετική περίοδος


Σημειώνεται ότι οι τιμές των αδειών καθορίζονται ανάλογα με την έκταση που μπορεί να κυνηγήσει ένας κυνηγός και τα τέλη της τοπικής κυνηγετικής ομοσπονδίας
Αυτό ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται το κυνήγι του αγριοκούνελου μέχρι τις 10 Μαρτίου 2016.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος έγινε γνωστό, ότι για το τρέχον κυνηγετικό έτος 2015-2016 τόσο στα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγιού όσο και στην ετήσια συνδρομή των κυνηγετικών ομοσπονδιών δεν υπήρξε καμία αύξηση του τιμήματος, παραμένοντας στα περυσινά επίπεδα.
Σημειώνεται ότι οι τιμές των αδειών καθορίζονται ανάλογα με την έκταση που μπορεί να κυνηγήσει ένας κυνηγός και τα τέλη της τοπικής κυνηγετικής ομοσπονδίας. Και όπως είναι γνωστό υπάρχουν τρεις κατηγορίες αδειών κυνηγιού: η τοπική, η περιφερειακή και η γενική.
Η πρώτη ξεκινάει από 10 ευρώ και μπορεί να φθάσει και τα 107 ευρώ.
Η δεύτερη ξεκινάει από τα 30 ευρώ και μπορεί να φθάσει –ή να ξεπεράσει- τα 127 ευρώ, ενώ η γενική ξεκινά από τα 60 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 157 ευρώ.

«Προσωπικά και πολιτικά είμαι υπέρμαχος της μείωσης της κυνηγετικής δραστηριότητας αλλά ως αρμόδιος υπουργός προσπάθησα να προωθήσω το διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων, ώστε να καταλήξουμε με αμοιβαίες υποχωρήσεις στο τελικό κείμενο της φετινής ρυθμιστικής», επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. «Καλώ άπαντες να ασκούν τις δραστηριότητες τους στη φύση με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ρυθμίσεις της δασικής υπηρεσίας».
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, απαγορεύεται το κυνήγι, μεταξύ άλλων:
-Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής.
-Στα εκτροφεία θηραμάτων.
-Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.
-Στους πυρήνες των εθνικών δρυμών.
-Σε απόσταση 300 μέτρων από τις ακτές και σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής.
-Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί δασικές απαγορευτικές αποφάσεις κυνηγιού λόγω πυρκαγιών.
-Στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού.
Επιπλέον, επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στη Λήμνο, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές καλλιέργειες.
Η εκγύμναση των κυνηγόσκυλων επιτρέπεται αποκλειστικά –και μόνο- στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.
Επίσης προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί είναι υποχρεωμένοι να φορούν γιλέκο φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί.
Στην υπουργική απόφαση προβλέπονται και ορισμένες ειδικές ρυθμίσεις.
Έτσι:
-Σε ό,τι αφορά το κυνήγι του αγριογούρουνου, αυτό επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών με δικαίωμα θήρευσης μέχρι πέντε ατόμων ανά ομάδα και έξοδο.
-Απαγορεύεται το κυνήγι της Μπεκάτσας στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
-Επιτρέπεται το κυνήγι της Αλεπούς και του Πετροκούναβου το διάστημα από 15-9-2015 έως 20-1-2016 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και, από 21-1-2016 μέχρι 28-2-2016 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως αρουραιόπληκτοι.
-Το κυνήγι του Λαγού απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδους στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο. Στον Αγ. Ευστράτιο απαγορεύεται επίσης και το κυνήγι της Νησιώτικης Πέρδικας.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: