powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Το Έπος του ΄40 και την προσφορά της Ηπειρώτισσας γυναίκας σ΄ αυτό, γιόρτασε πανηγυρικά και με παραδοσιακό γλέντι, ο Ηπειρώτικος Σύνδεσμος Πειραιά, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014, στο Πολιτιστικό του κέντρο



Στη κατάμεση αίθουσα του Πολιτιστικού του Κέντρου στο κέντρο του Πειραιά, στην οδό Φίλωνος, τη Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014  ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά, διοργάνωσε εκδήλωση για το Έπος του '40 και τη γυναίκα της Πίνδου.
Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε από το νωρίς το πρωί το Πολιτιστικό Κέντρο του Συνδέσμου. Είναι φανερό πως η σοβαρή και η υπεύθυνη δουλειά που κάνει  ο Πρόεδρος  Δημήτρης Λένης και το Δ.Σ.  του Συνδέσμου, αποδίδει καρπούς.



Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο  Α' Αντιπρόεδρος της  Βουλής των Ελλήνων  Ιωάννης Τραγάκης, οι Βουλευτές Πειραιά Αναστάσιος Νεράντζης και Παναγιώτης Μελάς, ο πρώην Υπουργός Ηπειρώτης Αντώνης Φούσας, ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος  Κώστας Κωνής, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΣΕ  Κώστας Αλεξίου, ο καρδιοχειρούργος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Στέφανος Φούσας, ο συγγραφέας Μητς Μήτσης, εκπρόσωποι Ηπειρώτικων Αδελφοτήτων του λεκανοπεδίου Αττικής και εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων του Πειραιά και αποδημικών Οργανώσεων, καταγόμενοι από διάφορες περιοχές της χώρας.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Λένης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε  στην προσφορά των  Ηπειρωτών και των Γυναικών της Πίνδου στον πόλεμο του 40, οι οποίες αψηφώντας τα πάντα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή.
Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός Δημήτρης  Βούρδας, με ένα εμπνευσμένο πανηγυρικό λόγο αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής, στο Έπος του '40 και στην εν γένει δράση και προσφορά του άμαχου πληθυσμού και ειδικά των ηρωίδων γυναικών της Πίνδου.
Ακολούθησε παρουσίαση, υπό τους ήχους ηπειρώτικης μουσικής  κομπανίας, παραδοσιακών χορών από το παιδικό χορευτικό τμήμα του Συνδέσμου.
Και κατόπιν, έτσι όπως οι Ηπειρώτες ξέρουν να γλεντούν, ακολούθησε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι, που διήρκησε μέχρι τις βραδινές ώρες.
Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν διάφορα εδέσματα της ηπειρώτικης κουζίνας και το κύριο πιάτο ήταν πωγωνήσιο κοφτό με κρέας, που μαγείρεψαν επιτόπου μέλη του Συνδέσμου, άντρες  και γυναίκες, υπό την γενική εποπτεία του μοναδικού, διαχρονικού εραστή και υπηρέτη  της ηπειρώτικης παράδοσης, που την στηρίζει παγκόσμια και από τη θέση του χοροδοδιδασκάλου, Κώστα Μάτσια, από τα Κτίσματα Πωγωνίου  και ανεπανάληπτου στις πρωτοτυπίες και στα event.
Βέβαια, το ηπειρώτικο τσίπουρο και τα κρασιά της Ζίτσας έρευσαν άφθονα, ανεβάζοντας την διάθεση όλων και οι ηπειρώτικες πίτες και γλυκά, έγιναν ανάρπαστα.
Όπως παλιά τον χορό άνοιξαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Λένης και μέλη του Δ.Σ., ο Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ  Κώστας Κωνής, ο πρώην Υπουργός Αντώνης Φούσας και οι εκπρόσωποι των Ηπειρώτικων  Αδελφοτήτων.
Ακολούθησαν όλοι στο χορό, με ηπειρώτικους σκοπούς, υπό τους ήχους ηπειρώτικης παραδοσιακής κομπανίας που έπαιζε ακατάπαυστα γνήσια και παραδοσιακά.
Φυσικά η διάθεση και το κέφι όλων ανέβηκαν στα ύψη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμμετοχή της ηπειρώτικης νεολαίας του Συνδέσμου ήταν σημαντική και οι νέοι ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν και στον χορό.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους  για την εκδήλωση  αυτή, τους πρωταγωνιστές και τους χορηγούς.

Και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: