powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Δηλώσεις Περιϕερειάρχη για τις συναντήσεις με Πρωθυπουργό, με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταϕορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Σκρέκα


Στα θέματα που έθεσε σε συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταϕορών και Δικτύων κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Σκρέκα αναϕέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιϕερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,
Ειδικότερα:
Στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά έθεσε σειρά ζητημάτων που αϕορούν την αγροτική ανάπτυξη. Μεταξύ αυτών και το θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων για τους οποίους ζήτησε να προωθηθεί άμεσα η νέα Κοινή Υπουργική Απόϕαση, ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα για τη νέα χρονιά. Η πρόταση βασίζεται στην ενιαία αντιμετώπιση των βοσκοτόπων σε επίπεδο Δήμων και στην επίλυση όλων των σημερινών προβλημάτων επιλεξιμότητας των εκτάσεων. Ήδη για τα ζητήματα αυτά, μετά από εντολή του Πρωθυπουργού, υπάρχει στενή συνεργασία του Περιϕερειάρχη με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Κυβέρνησης κ. Δ. Πτωχό.


Στον Υπουργό Υποδομών, Μεταϕορών και Δικτύων, τέθηκαν τρία βασικά θέματα: Η κατασκευή της Ιόνιας οδού και συγκεκριμένα η σύνδεση με τη γέϕυρα Καλογήρου, τα διόδια της Εγνατίας οδού και η επίσπευση των εργασιών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Ειδικότερα για την Ιόνια Οδό, ο Περιϕερειάρχης πρότεινε την αλλαγή του τεχνικού αντικειμένου στην περιοχή Αβγού και συγκεκριμένα την κατασκευή - σύμϕωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη- μικρότερης γέϕυρας στο σημείο συνάντησης του οδικού άξονα με την σημερινή εθνική οδό Ιωαννίνων - Αθηνών και οι πόροι που θα εξασϕαλιστούν να χρησιμοποιηθούν για την οδική σύνδεση της Ιόνιας Οδού με τη γέϕυρα Καλογήρου. "Με τον τρόπο αυτό εξασϕαλίζονται πόροι που δεν υπάρχουν για το παραπάνω τμήμα και θα ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός, εντός του 2015", υπογράμμισε ο Περιϕερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η πρόταση εξετάζεται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.
Τα διόδια της Εγνατίας
Για το θέμα των διοδίων, η απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο είναι ότι η λειτουργία των νέων σταθμών, γίνεται ύστερα από απαίτηση της τρόικας και στο πλαίσιο της επικείμενης παραχώρησης σε ιδιώτες της λειτουργίας του οδικού άξονα. Η Κ.Υ.Α. που έχει ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ την 17η Νοεμβρίου 2014, προβλέπει για τους τρεις νέους σταθμούς που θα λειτουργήσουν κοντά στα αστικά κέντρα Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης και Καβάλας αναλογική χρέωση 0.03 λεπτά ανά χιλιόμετρο. "Αυτό είναι οριστικό, δεν αλλάζει", ειπώθηκε από το Υπουργείο όπως δήλωσε ο Περιϕερειάρχης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η αναλογική χρέωση ήταν το ζητούμενο από πλευράς των τοπικών ϕορέων.
Τέλος, ο κ. Καχριμάνης αναϕέρθηκε στη συνάντηση που είχαν οι Περιϕερειάρχες με το νέο Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που είχαν σχέση με το νέο ΕΣΠΑ, τους πόρους των Περιϕερειών και τους Αναπτυξιακούς νόμους. "Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση και τελικά ο Υπουργός δέχτηκε τις προτάσεις μας", είπε ο Περιϕερειάρχης προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε η αποτελεσματική λειτουργία των Περιϕερειών στην προώθηση του ΕΣΠΑ, καθώς "έσωσαν την απορρόϕηση, γιατί τα τομεακά των Υπουργείων δεν ήταν στην πρέπουσα κατάσταση". Ο Περιϕερειάρχης πρόσθεσε ακόμη ότι ξεκαθαρίστηκε το θέμα του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με την αποδοχή από μέρους των Περιϕερειών του 30%, παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για τη διαχείριση του υπόλοιπου προγράμματος από την Αθήνα.
Οι Περιϕερειάρχης συνεχίζοντας, αναϕέρθηκε και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τους αναπτυξιακούς νόμους. Για τον σημερινό και τον προηγούμενο, είπε ότι τέθηκε το ζήτημα της καθυστέρησης πληρωμών που παρατηρείται το τελευταίο τετράμηνο, θέμα για το οποίο δόθηκε απάντηση ότι γίνεται προσπάθεια μέχρι τέλους του έτους να εξασϕαλιστούν πιστώσεις για την κάλυψη υποχρεώσεων. Επίσης, με δεδομένο ότι έληξαν οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι, ζητήθηκε η ψήϕιση νέου: "Το ποθούμενο είναι να γίνουν επενδύσεις, να ανοίξουν θέσεις εργασίας", υπογράμμισε ο Περιϕερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Τέλος, τέθηκε και το ζήτημα των πόρων των Περιϕερειών, με τον Περιϕερειάρχη Ηπείρου να τονίζει ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, θα καταστεί αδύνατη η συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς και οι αποχιονισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: