powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Και νέες αλλαγές στο φορολογικό


Ακατάσχετο μισθών 1.500 ευρώ, πρόστιμα από 100 ευρώ, εκτός Ε1 οι τόκοι έως 250 ευρώ

 Από τα 100 ή 250 ευρώ, αντί για 1.000, ξεκινά την Δευτέρα η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα για τα νέα μειωμένα πρόστιμα της εφορίας. 
Με εντολή του πρωθυπουργού και μετά από παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ, στο υπουργείο Οικονομικών ξαναγράφουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με πρόστιμα χαμηλότερα και από τα περίπου 400 - 800 ευρώ, όπως αρχικά σχεδιαζόταν.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, αν και η διαπραγμάτευση με την Τρόικα μπορεί να οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση ή αλλαγές στα χρηματικά όρια.
Με άλλη διάταξη στο ίδιο νομοσχέδιο, αναμένεται να εξαιρεθούν οι τόκοι τραπεζικών καταθέσεων έως 250 ευρώ, από τα εισοδήματα του 2013 που θα δηλωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2014. Μονιμοποιείται δηλαδή η εξαίρεση των καταθέσεων κάτω των 250 ευρώ, η οποία είχε γίνει για τις περσινές δηλώσεις.
Παράλληλα ετοιμάζεται και διάταξη για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου των μισθών και των συντάξεων στα 1500 ευρώ, την κατάργηση του μέτρου των κατασχέσεων σε βάρος μικροφειλετών για χρέη προς το Δημόσιο έως 500 ευρώ, αλλά και για συμψηφισμό οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με απαιτήσεις των πολιτών από όλο το Δημόσιο.
Αναλυτικά, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:
1) Δεν κατάσχονται μισθοί και συντάξεις έως 1500 ευρώ.
Ειδική διάταξη του πολυνομοσχεδίου θα προβλέπει την αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων από το όριο των 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ. Επίσης η προστασία των μισθοδοτικών λογαριασμών από την κατάσχεση θα διευρυνθεί χρονικά από το ένα 24ωρο στη μία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι πρακτικά θα έχουν πλήρη προστασία έναντι των κατασχέσεων για μία εβδομάδα από τη στιγμή που θα μπει ο μισθός τους στον λογαριασμό. Επίσης δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για οφειλές έως 500 ευρώ.
2) Μειώσεις στα πρόστιμα της εφορίας στα 250 και 500 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες:
- Το πρόστιμο των 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα μειωθεί είτε στα 250 ευρώ ή ακόμη και στα 100 ευρώ.
- Το πρόστιμο των 2.500 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα μειωθεί στα 500 ευρώ ή ακόμη και στα 250 ευρώ.
3) Εξαίρεση τόκων έως 250 ευρώ από την υποχρέωση δήλωσής τους.
Από φέτος οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι στις φορολογικές δηλώσεις να υποβάλλουν στοιχεία για το σύνολο των τόκων που εισέπραξαν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και από το πρώτο ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα εξαιρούνται όσοι έχουν εισπράξει τόκους έως 250 ευρώ, όπως ίσχυε και κατά την περυσινή χρονιά.
4) Αλλαγές στο φόρο υπεραξίας
Η τιμή κτήσεως θα τιμαριθμοποιείται με βάση τον πληθωρισμό των ετών που μεσολάβησαν από την αγορά του ακινήτου. Πρακτικά έτσι ελάχιστοι θα υπόκεινται σε φόρο για Υπεραξία από πώληση ακινήτου. Επίσης θα απαλλάσσονται από τον φόρο 15% όσοι πωλούν ακίνητα τα οποία είχαν στην κατοχή τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες, ενώ οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι μόνο για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.


ΠΗΓΗ: www.newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: