powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Έξαρση των κρουσμάτων της γρίπης και στα Γιάννενα



Έξαρση των κρουσμάτων της γρίπης και κυρίως των λοιμώξεων του αναπνευστικού παρουσιάζεται και στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα. Αν και λίγο καθυστερημένα, λόγω των καιρικών συνθηκών, πολλοί είναι εκείνοι που ταλαιπωρούνται από νεώτερα και ανθεκτικότερα στελέχη της γρίπης Η1Ν1, αλλά και από κοινά κρυολογήματα.
Εξαιτίας της κοινής γρίπης επέρχονται θάνατοι κάθε χρόνο, γι’ αυτό συνιστάται ο εμβολιασμός ακόμη και αυτή την εποχή, και ιδιαίτερη προσοχή από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Παθολογίας Μωυσή Ελισάφ, το κοινό κρυολόγημα δεν απαιτεί τη χρήση αντιβιοτικών. Αντίθετα μάλιστα, η ανεξέλεγκτη χρήση τους μπορεί και να επιδεινώσει την κατάσταση. Στην περίπτωση του ιού της γρίπης οι ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών και πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού τους. 


Η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού είναι σημαντική προκειμένου να είναι μικρότερος ο αριθμός εκείνων που θα νοσήσουν, άρα και θα μεταδώσουν τη νόσο, ενώ παράλληλα και απλά μέτρα υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, ο αερισμός των χώρων και η αποφυγή συγχρωτισμού έχουν ως αποτέλεσμα την αποφυγή της νόσου.
Σε εργαστηριακή επιτήρηση ο ιός της γρίπης
Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΚΕΛΠΝΟ η Ελλάδα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης από τη πρώτη εβδομάδα του 2014, ενώ καταγράφονται και σποραδικά σοβαρά κρούσματα της νόσου.
Τα στελέχη του ιού γρίπης που κυκλοφορούν στην κοινότητα είναι μέχρι τώρα ο τύπος Α (και κυρίως ο υπότυπος Α(Η1Ν1) pdm09) και λιγότερο ο τύπος Β.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
Σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος του Ινστιτούτου Παστέρ η εξάπλωση του ιού της γρίπης είναι πλέον μεγάλη, και ο ιός βρίσκεται πια σε φάση αυξημένης δραστηριότητας, με συνέπεια το Ινστιτούτο να συνεχίζει να δέχεται μεγάλο αριθμό δειγμάτων από ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, πολλά από τα οποία είναι θετικά για τον ιό.
Διευκρινίζεται ότι στην Ελλάδα κυριαρχεί το στέλεχος γρίπης A(H1N1)pdm09, αλλά παράλληλα συνεχίζεται και η κυκλοφορία του στελέχους Α(Η3Ν2). Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα (3-9 Φεβρουαρίου) απομονώθηκαν και δύο στελέχη γρίπης τύπου Β.
Το Ινστιτούτο Παστέρ καθησυχάζει ότι η έως τώρα γενετική ανάλυση των στελεχών A(H1N1)pdm09 και Α(Η3Ν2), που έχει απομονώσει το εργαστήριό του, δείχνει ότι τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, δεν διαφέρουν από το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου και είναι επίσης ευαίσθητα στη χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεγάλη εξάπλωση περιστατικών γριπώδους συνδρομής, εκτός της Ελλάδας, εμφανίζουν η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Αγγλία, ενώ στις υπόλοιπες 22 χώρες της ΕΕ η δραστηριότητα είναι χαμηλή.
Από την άλλη, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης του Ινστιτούτου Παστέρ δέχεται αναφορές σε σχέση με τη μη ικανοποιητική απόδοση ταχέων δοκιμασιών του ιού της γρίπης. Οι υπάρχουσες εργαστηριακές μελέτες εκτιμούν τα ποσοστά ευαισθησίας των δοκιμασιών αυτών σε 40-70% και την ειδικότητά τους σε 85-100%. Επομένως, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, τυχόν αρνητικά αποτελέσματα σε ένα δείγμα ασθενούς δεν αποκλείουν την ύπαρξη του ιού και στις περιπτώσεις αυτές η εργαστηριακή διάγνωση πρέπει να γίνεται με μοριακή μέθοδο.
Το Παστέρ συνεχίζει τον έλεγχο δειγμάτων για την καλύτερη αποτύπωση της κυκλοφορίας του ιού στην Ελλάδα. Παράλληλα, όπως αναφέρει, συνεχίζεται η κυκλοφορία στην Ελλάδα και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού και των ρινοϊών.


ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: