powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Συμπράττουν ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι για να «κερδίσουν» τον δήμο, με επικεφαλής τον βιολόγο Λάζαρο Νάτση


Δημοσιευθέν άρθρο της 24-2-2014 στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

«Κοκκινοπράσινη συμμαχία»

Του Φιλήμονα Καραμήτσου

Σε εξέλιξη βρίσκεται στα Γιάννενα η συνάντηση του κόκκινου με το πράσι­νο για τη διεκδίκηση του Δήμου Ιωαννιτών στις προσεχείς εκλογές.     
Η ανακοίνωση, προ ημερών, της δημιουργίας της νέας παρά­ταξης που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή» με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση, ανέδειξε και μία επιμέρους πτυχή, τη συμπόρευση δυνάμεων της Αριστεράς με δυνάμεις της πολιτικής οικο­λογίας και εκπροσώπους των Οικολόγων Πρασίνων, γνωστούς για τη δράση τους επί χρόνια στην πόλη.


Το ενδιαφέρον σε αυτή την πρωτοβουλία είναι ότι δεν προ­ήλθε από μια κεντρική συμφωνία των δύο κομμάτων, αλλά προέ­κυψε από τα κάτω, μέσα από τη συνάντηση ενεργών πολιτών σε πρωτοβουλίες για την προστα­σία της λίμνης και των ποταμών των Ιωαννίνων, αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος ή για πολιτικά ζητήματα που προ­έκυψαν το τελευταίο διάστημα με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, όπως τα σχέδια για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στον νομό Ιωαννίνων.
Καταλύτης η αυτοδιοίκηση
Ο Μίλτος Μπούκας, από τα γνωστότερα στελέχη των Οικο­λόγων Πρασίνων στην Ήπειρο, συμμετείχε στην ιδρυτική συνέ­λευση της νέας παράταξης, με την οποία έκλεισε ο κύκλος της προηγούμενης παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε επικεφαλής τον βουλευτή Χρ. Μαντά, κι άνοιξε τον νέο κύκλο.
Ο κ. Μπούκας εξηγεί στην «Εφ. Συν.»:
«Σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής που βρίσκεται η Ελλά­δα, της υποχώρησης των περι­βαλλοντικών προτεραιοτήτων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με τη διακυβέρνηση του την αλλαγή του πολιτικού περιεχομένου των-νεοφιλελεύθερων ερειπίων που προκάλεσε η τρικομματική συμ­μαχία (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΔΗΜΑΡ) με τις επιταγές των δανειστών, η Πολιτική Οικολογία και οι Οικο­λόγοι Πράσινοι, ένας εν δυνάμει πολύτιμος σύμμαχος δεν μπορεί να συνεχίζει να παίζει τον ρόλο περιθωριακού συμπληρώματος της Αριστεράς. Με τη. συμπόρευσή μας, ο προνομιακός χώ­ρος της Αυτοδιοίκησης μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αμφισβήτησης και απαρχή ενός δημόσιου διαλόγου ουσίας και τοπικοποίησης των προβλημά­των, ανοιχτού σε κάθε πολίτη και σε κάθε δημοκρατική συλλογικότητα, από διαφορετική αφετηρία».
Ανοιχτός διάλογος
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν υποστηρίξει το 2010 τη σημερι­νή δημοτική αρχή του Φίλιππα Φίλιου, με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
«Η σύμπραξη αποκτά ιδιαίτε­ρη σημασία για τη συγκρότηση κινηματικού μετώπου, για την ενιαία έκφραση στις κοινωνικές μάχες, με ριζοσπαστικές θέσεις, ενάντια στα κατεστημένα συμ­φέροντα.
»Η σημερινή δημαρχιακή αρχή την οποία στηρίξαμε, ως πολιτικός φορέας, με τη συνδια-μόρφωση προγραμματικών θέ­σεων, απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων, διότι δεν υπάκουσε στη λογική της διαφύλαξης των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πόρων και της βιοποικιλότητας του λιμναίου οικοσυστήματος», τονίζει, μεταξύ άλλων ο κ. Μπού­κας για τις μεταβολές που συνέ­βησαν την τελευταία τριετία.

Η νέα παράταξη βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο και με εκπρο­σώπους άλλων παρατάξεων και σύντομα αναμένονται ανακοινώ­σεις για το ψηφοδέλτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: