powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Συνεδρίασε η Επιτροπή Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος

Με την συμμετοχή μελών της Βορειοηπειρωτικής αποδημίας της Αττικής συνεδρίασε η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Βορειοηπειρωτισμού Ελληνισμού, που λειτουργεί στα πλαίσια δράσης της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, της κορυφαίας απoδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, την Τετάρτη  19  Ιουνίου 2013.
Η Επιτροπή αυτή, απαρτίζεται από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, και Προέδρου της Ομοσπονδίας Αποδήμων Άνω Δερόπολης ''Οι Σελλοί'' Ηλέκτρα Κίκη, ως Πρόεδρος, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΠΣΕ Γιώργο Οικονόμου, τον Αντιπρόεδρο Κώστα Κωνή,  τα Μέλη του Δ.Σ. Μαρίνα Τζάκου, Θανάση Μπάλλα και Νίκο Ζέκη και όπως προαναφέρθηκε  από επίλεκτα στελέχη της Βορειοηπειρωτικής Αποδημίας.
 Η Πρόεδρος της Επιτροπής Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού Ηλέκτρα Κίκη, ως βαθύς γνώστης των προβλημάτων με μια τεκμηριωμένη  και άκρως κατατοπιστική  εισήγηση της, έθεσε για συζήτηση, αξιολόγηση, ιεράρχηση  και προώθηση για διεκδίκηση και  επίλυση, ζητήματα που απασχολούν τους απόδημους, αλλά και τους Ηπειρώτες της ''από εκεί'' Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:
 Στα απαράδεκτα εθνικά παραληρήματα  και ξεσπάσματα  του Κου Μπερίσα  περί αλλαγής των συνόρων που κανέναν δεν θα ωφελήσουν , αλλά μόνο τις βιομηχανίες όπλων.
Στη συνέχεια έθεσε τα θέματα ανάπτυξης της περιοχής ,και της αποπεράτωσης των έργων υποδομών (δρόμος προς Άγιους Σαράντα)  έτσι ώστε να μπορούν να παραμείνουν οι κάτοικοι στις πατρογονικές τους εστίες , αποκλείοντας με  επιχειρήματα την ανάπτυξη μέσω των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών ,  που δεν αποσκοπούν σε τίποτα άλλο παρά στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Αναφέρθηκε επίσης στη στέρηση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και ειδικότερα στο θέμα της πρόσφατης  Αλβανικής απογραφής πληθυσμού, την μεθόδευση της και το αποτέλεσμα της. που προσδιορίζει τους Έλληνες της Αλβανίας στον κάλπικο  αριθμό των 25.000 κατοίκων και μειώνει τον αριθμό των Ορθοδόξων Χριστιανών  κατά δραματικό ποσοστό.
Στο θέμα της επιστροφής των περιουσιών βάσει των τίτλων ιδιοκτησίας, στα  ζητήματα τοπωνυμίων, που το Αλβανικό κράτος, αναφέρει στην Αλβανική γλώσσα, ακόμη και αυτών της Ελληνικής επικράτειας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα εισόδου και εξόδου στους Βορειηπειρώτες κατόχους κρατικών εγγράφων.
Στις  πινακίδες οδικής σήμανσης που πρέπει να αναγράφονται και στα Ελληνικά όλων  των περιοχών όπου κατοικούν ελληνικοί πληθυσμοί.
Σε ζητήματα παιδείας και εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων της Αλβανίας
Στα ζητήματα της λειτουργίας των Λεωφορειακών γραμμών Αθήνας- Τίρανα που αποκλείουν από την εξυπηρέτηση τους κατοίκους των περιοχών Αργυροκάστρου , Αγίων Σαράντα  και Χιμάρας .
Στην επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς χορήγησης συντάξεων του ΟΓΑ (προνιακών)  από το Ελληνικό Κράτος στους απόμαχους Βορειοηπειρώτες , που τους έβαλαν κατά ανάλγητο τρόπο το πιστόλι στον κρόταφο .
Η επιτροπή ύστερα από την σε βάθος συζήτηση, αφού ιεράρχησε τα προβλήματα , αποφάσισε να συνέρχεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και εξουσιοδότησε την Κα Κίκη να φέρει έγγραφες εισηγήσεις , έτσι ώστε μετά από επεξεργασία να τεθούν στο Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής  προς έγκριση  και λήψη απόφασης και συνακόλουθα διεκδίκηση επίλυσης από τους αρμόδιους φορείς.

Αθήνα 20 Ιουνίου 2013
Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: