powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Πως θα κατανεμηθούν οι πόροι από τα προσδοκώμενα κοιτάσματα πετρελαίου

Συζήτηση για την κατανομή των πόρων από τον Περιφερειακό φόρο από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο έγινε χθες το απόγευμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η πρόταση που κατέθεσε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Τατιάνα Καλογιάννη, ψηφίστηκε τελικά μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας, αν και αρχικά διαφάνηκε ότι υπάρχει συμφωνία στα περισσότερα σημεία με την αντιπρόταση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης.
Η υποβολή πρότασης, υπαγορεύτηκε από σχετικό αίτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης, αυτή είναι χρήσιμη να γίνει ενόψει της υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα πραγματοποιήσει τις έρευνες και της σύνταξης της προβλεπόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα τεθεί προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Με την ισχύουσα νομοθεσία, ο περιφερειακός φόρος ανέρχεται σε 5%, ο οποίος σύμφωνα με την πρόταση της Περιφέρειας, θα πρέπει να υπολογίζεται επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του αναδόχου.
 
Ως προς την κατανομή του, η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής, περιλαμβάνει: Το 20% να διατίθεται στο Αποθεματικό ταμείο της Περιφέρειας προκειμένου να χρησιμοποιούνται για έργα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, άλλο ένα 20% για κοινωφελείς δράσεις σε επίπεδο Περιφέρειας (βοήθεια στο σπίτι, στήριξη κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών κλπ) και το 60% για έργα που θα επιλέγονται με διαβούλευση με την Τ.Α., με ποσόστωση ανάλογα  με την εγγύτητα των Δήμων στην περιοχή της εξόρυξης και τα πληθυσμιακά τους στοιχεία.
Όπως είπε ακόμη η κ. Καλογιάννη, πεδίο ερευνών είναι οι χερσαίες περιοχές Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Για τα έργα
• Πριν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων της Ημερησίας Διάταξης  ο επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» κ. Ευάγγελος Αργύρης επανέφερε το ζήτημα παροχής στοιχείων για έργα που έχουν εκτελεστεί στην Περιφέρεια, αναφέροντας ότι μετά από προσφυγή του δόθηκε σχετική εντολή από την Εισαγγελική Αρχή.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι η παράταξη του κ. Αργύρη, έχει όλα τα στοιχεία από τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, όλες οι αποφάσεις είναι αναρτημένες στη «Διαύγεια» ενώ έχουν δοθεί τα στοιχεία και στο βουλευτή και μέλος της παράταξης κ. Μ. Κασσή, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: