powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Συσκέψεις του Γ. Γ. Δημοσίων Έργων στις Π.Ε. Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας

Το σύνολο σχεδόν των μεγάλων έργων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε είναι σε φάση προγραμματισμού στην Ήπειρο, εξετάστηκαν στη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος και στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε, με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλειο Ψαθά, Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου και Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη.
Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, οι οποίες έγιναν στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων, εξετάστηκαν και αναζητήθηκαν λύσεις σε προβλήματα που υπάρχουν, ενώ συζητήθηκαν και δράσεις που μπορούν να σχεδιαστούν και να προωθηθούν στο μέλλον. Από πλευράς Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειαρχών τέθηκε επίσης - κατά περίπτωση - και ζήτημα εξασφάλισης πόρων για την υλοποίηση έργων που είναι αναγκαία για τη βελτίωση των υποδομών της Ηπείρου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η πορεία των έργων εθνικού επιπέδου, όπως η Ιόνια Οδός, ο οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία, το λιμάνι Ηγουμενίτσας, η οδική σύνδεση Καρτέρι – Πάργα, καθώς και άλλα περιφερειακής και τοπικής σημασίας, μεταξύ των οποίων και η συντήρηση του οδικού δικτύου.
Στη σύσκεψη της Π.Ε. Άρτας, κατά την οποία συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής κ. Γ. Στύλιος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Κατέρης, και υπηρεσιακοί παράγοντες, τέθηκαν προς συζήτηση θέματα που αφορούν στην πρόοδο της κατασκευής του κόμβου της Ιονίας οδού στον Άγιο Δημήτριο Πέτα Άρτας, οι κόμβοι σε Κομπότι – Αμμότοπο, τα αρδευτικά έργα Πέτα – Κομποτίου και η συνέχιση κατασκευής των αρδευτικών έργων της πεδιάδας Άρτας (Β’ Φάση).

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου και συγκεκριμένα η σηματοδότηση της παράκαμψης του εθνικού δικτύου στη Φιλιππιάδα. Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα σύνταξης υδραυλικής μελέτης για έργα ανακούφισης του χειμάρρου Μπούση, ο οποίος επιβαρύνεται σημαντικά με την κατασκευή της Ιονίας οδού.
 
 Στη σύσκεψη στην Πρέβεζα, μεταξύ άλλων, τέθηκε και συζητήθηκε η κατασκευή νέων οδικών συνδέσεων που αποτελούν προτεραιότητες για τη βελτίωση των υποδομών της Π.Ε.: Πρόκειται για το δρόμο: Πάργα – Μεσοπόταμο και τον κόμβο Λούτσας (για τον οποίο ολοκληρώθηκε η μελέτη), Θεσπρωτικό – γέφυρα Μπακόλα (εκπονήθηκε μελέτη), Πρέβεζα- Γέφυρα Καλογήρου – Καμπή (εκπονείται μελέτη) και τέλος για την είσοδο της Πρέβεζας, με παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης, για την οποία η μελέτη που έχει εγκριθεί από το Κ.Α.Σ. βαίνει προς ολοκλήρωση.
Στην σύσκεψη στην Ηγουμενίτσα, στην οποία παρέστη και ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας, έγινε εκτενής συζήτηση για την πορεία των εργασιών στο λιμάνι, εξετάστηκαν συμπληρωματικά έργα που μπορούν να γίνουν, το ζήτημα της οδικής σύνδεσης Εγνατία Οδός – Ηγουμενίτσα- Σαγιάδα κ.ά.
Κοινό σημείο και των δύο συσκέψεων (Πρέβεζας και Θεσπρωτίας), αποτέλεσε επίσης η οδική σύνδεση Παραμυθιάς – Μεσοποτάμου, για την οποία ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας εκπονούν τη σχετική μελέτη.
«Ήταν πολύ χρήσιμη επίσκεψη, καθώς ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, έκανε μια πλήρη καταγραφή των προβλημάτων και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην Ήπειρο και παράλληλα είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις επί ζητημάτων που είναι σε εξέλιξη και απαιτούν λύσεις και φυσικά χρηματοδότηση. Σε επόμενη συνάντησή μας, θα υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση και θα έχουμε απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Γ.Γ. ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος τόνισε ότι: «Κατά τη διάρκεια της περιοδείας μου στη Δυτική Ελλάδα, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τα εργοτάξια, όπως και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους Αντιπεριφερειάρχες αντίστοιχα. Κατέγραψα επιτόπου τα προβλήματα και αποτιμώ ότι θα προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τον οδικό άξονα Καρτέρι – Πάργα, αλλά και να επισπεύσουμε την εξέλιξη άλλων, μεταξύ των οποίων ο οδικός άξονας Άκτιο - Αμβρακία. Τέλος, στις επόμενες κινήσεις μας περιλαμβάνεται η διερεύνηση πόρων για ορισμένα άλλα, ώριμα από μελέτες, έργα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: