powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

«Ήπειρος: Έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων»: Ημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο ΗπειρωτώνΗ Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. '''Ηπειρος: Έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων''. Ημερίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών. 
Το ενδιαφέρον της ΠΣΕ για την ανάπτυξη της Ηπείρου και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ηπειρωτών, είναι δεδομένο και έχει καταδειχθεί από την 80χρονη πορεία της, από τις πρωτοβουλίες και δράσεις της στα μεγάλα ζητήματα σχετικά με την πατρώα γη και την καταγραφή αυτών σε παγκόσμια Πανηπειρωτικά συνέδρια και ειδικές θεματικές ημερίδες, που διοργάνωσε.
Η έρευνα και η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην Ήπειρο είναι κορυφαίο ζήτημα, που αγγίζει όλη τη χώρα αλλά κύρια την γεωγραφική περιφέρεια της Ηπείρου και τους Ηπειρώτες.
Ένα ζήτημα που η ΠΣΕ, το είδε πολύ νωρίς, όταν δεν υπήρχε ενδιαφέρον από κανένα άλλο Ηπειρώτικο φορέα και στις 2-12-2014 διοργάνωσε ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Αθήνα και με διαδικασίες τεκμηρίωσης, προσπάθησε σε βάθος να διεισδύσει στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίων στα οικόπεδα της Ηπείρου, αλλά και τις διάφορες πτυχές των συμβάσεων που επρόκειτο να συνομολογήσει το ελληνικό δημόσιο με τις εταιρείες εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Παραθέτοντας τις απόψεις κορυφαίων επιστημόνων για τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις σε κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Στην ημερίδα αυτή, ο τότε Πρόεδρος της ΠΣΕ, έγκριτος νομικός, Γιώργος Οικονόμου, κάλεσε τους ειδικούς επιστήμονες της χώρας, αλλά και αυτούς που παρίσταντο στην εκδήλωση αλλά και τους πολιτικούς να δώσουν απαντήσεις σε δώδεκα ουσιαστικά ερωτήματα που συζητήθηκαν στο Δ.Σ. της ΠΣΕ. Τονίζοντας ότι για την κορυφαία αποδημική οργάνωση των Ηπειρωτών, η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, στα πλαίσια όμως της ισόρροπης και αειφόρου ανάπτυξης και με προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που θα καθιστούν την αξιοποίηση του επωφελή για την ικανοποίηση των αναγκών της χώρας και του λαού μας.
Τα συμπεράσματα της ημερίδας αυτής, συνοψίστηκαν στις εξής θέσεις, που είναι και οι εγκεκριμένες θέσεις της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
«Η χώρα διαθέτει πράγματι ορυκτό πλούτο να συντελέσει μελλοντικά στην ευημερία του λαού της και ότι πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες εκμετάλλευσής, αλλά υπό προϋποθέσεις. Η εκμετάλλευση να μην έχει χαρακτηριστικά εξάρτυσης και να μην κατατείνει στη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας ελάχιστον επενδυτών και επικυρίαρχων διεθνών εταιρειών η χωρών. Να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος και να γίνει σεβαστή η ισόρροπη ανάπτυξη με άλλους τομείς, καθώς και την αρμονική συνύπαρξη με τις πολιτιστικές αξίες και το περιβάλλον της περιοχής. Να διασφαλίζεται το μέγιστο κοινωνικό όφελος και να υπάρχει έλεγχος αξιόπιστης εφαρμογής των μελετών και επιστροφή αντισταθμιστικών ωφελειών για την τοπική κοινωνία. Τέλος ζητήθηκε εγρήγορση από την ΠΣΕ και τους Ηπειρώτες στην διεκδίκηση και επιβολή των καλύτερων δυνατών μορφών αξιοποίησης του εθνικού πλούτου της χώρας και της Ηπείρου ειδικά».
Τα συμπεράσματα αυτά της ημερίδας στις 2-12-2014 αποτελούν και δέσμευση της ΠΣΕ για την καλύτερη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και της Ηπείρου και με βάση αυτά κινείτε και σήμερα. Καθίστανται επίκαιρα όσο ποτέ μετά από τις αποσπασματικές και επί μέρους αντιδράσεις κάποιων φορέων και κατοίκων της περιοχής στην έναρξη ερευνών για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο οικόπεδο των Ιωαννίνων, η παρακολούθηση εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Ηπείρου της εφαρμογής των όρων των συμβάσεων.
Μετά την έναρξη των ερευνών το φθινόπωρο του 2017 διαπίστωσε το Δ.Σ της ΠΣΕ και μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων για την υπογραφή σύμβασης για το οικόπεδο Πρέβεζας-Άρτας, καθίσταται απαραίτητο, να εξεταστεί το πως προχωρεί η έρευνα για την εξόρυξη των πετρελαίων και το αν εφαρμόζεται η υποχρέση για τη παρακολούθηση εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Ηπείρου της εφαρμογής των όρων των συμβάσεων.
Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, ώρα 17.00', διοργάνωσεημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά, Ομόνοια.
Εισηγητές στην ημερίδα ήταν:
Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών, του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Εκπρόσωπος της Εταιρείας Energean Oil& Gas, που διενεργεί την έρευνα στο οικόπεδο Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.
Αβραάμ Ζεληλίδης, γεωλόγος, πετρελαιολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σαράντης Δημητριάδης, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Νίκος Γιαννούλης, Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος.
Μιχάλης Μαρτσέκης, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
Εντός των ημερών θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΠΣΕ για να αξιολογήσει τα συμπεράσματα της ημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: