powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Ερώτηση του Κώστα Τασούλα για προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο


Ερώτηση στη βουλή, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας.
Αναλυτικά στην ερώτηση του, αναφέρει τα εξής:
"Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων είναι η μεγαλύτερη δημόσια δομή υγείας της Δυτικής Ελλάδος με πολλαπλά ιατρικά και επιστημονικά επιτεύγματα. Εξυπηρετεί ασθενείς όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά και από τα νησιά του Ιονίου, τη Δυτική Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία ακόμη και την γειτονική Αλβανία! Πέρσι το Νοσοκομείο δέχθηκε περισσότερους από 300.000 ασθενείς, ενώ οι προσελεύσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχουν αυξηθεί θεαματικά κατά 40% με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας. Η κατάσταση λειτουργίας όμως αυτού του Νοσοκομείου είναι πλέον οριακή! Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους τομείς και ειδικότητες αλλά και δραματική μείωση της χρηματοδότησης του προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες που δεν μπορούν να διορθωθούν από τις πράγματι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρόεδρος των Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (βλ.Πρωϊνός Λόγος Ιωαννίνων 13-7-2016) κ. Γ. Φλούδας προανήγγειλε κινητοποιήσεις των εργαζομένων και αναφορές για τα σοβαρά του προβλήματα στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων, την 6η ΔΥΠΕ και τον Υπουργό Υγείας. Ειδικότερα τα προβλήματα του Νοσοκομείου ως προς το προσωπικό προκύπτουν από τις 300 αποχωρήσεις την τελευταία πενταετία που ουσιαστικά δεν αναπληρώθηκαν. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου βοηθητικό προσωπικό (τραυματιοφορείς, κ.α.), ενώ πρόβλημα υπάρχει με τις μαίες. 


Στη Γυναικολογική κλινική εργάζονται μόλις τρείς, ενώ έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον δέκα! Συνολικά οι κενές θέσεις στο παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό ανέρχονται σε 200 με προφανείς συνέπειες στην λειτουργία των Υπηρεσιών. Σοβαρά προβλήματα έχει ο Ψυχιατρικός Τομέας, ιδίως στο Τμήμα Οξέων Περιστατικών που δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεως προσωπικού. Καταγράφεται έλλειψη Αγγειοχειρούργου, ενώ, τελευταία, σειρά παραιτήσεων ιατρών (2 Ογκολόγων, 1 Θωρακοχειρούργου, 1 Νευροχειρούργου, 1 Αναισθησιολόγου, 1 Ορθοπεδικού και 1 Γενικού Χειρουργού) επιδεινώνει την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά η περικοπή κατά 60% της τακτικής επιχορήγησης του Νοσοκομείου προκαλεί ασφυκτική κατάσταση και ελλείψεις υγειονομικού υλικού. Υπάρχουν οφειλές στους προμηθευτές από το 2015 ενώ το προσωπικό είναι απλήρωτο από το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2014 (εξαιρέσιμα, νυχτερινά και αργίες). Επιπλέον στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου λειτουργούν μόνο οι 12 από τις 50 κλίνες! Τέλος και ενώ στο επόμενο διάστημα παραδίδεται το νέο κτίριο του Νοσοκομείου, 8.500 τ.μ., στο οποίο θα στεγαστούν το Ορθοπεδικό Τμήμα, το Οφθαλμολογικό, το Καρδιολογικό, μικρά χειρουργεία και άλλες υπηρεσίες, δεν έχει εξασφαλισθεί το απαραίτητο προσωπικό και δεν έχει γίνει ακόμη η ενσωμάτωση της νέας πτέρυγας στον οργανισμό του Νοσοκομείου. Ουδέποτε στο παρελθόν το Π.Γ.Ν.Ι. είχε τόσο συσσωρευμένα προβλήματα που προφανώς οφείλονται στην αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για ένα τόσο σημαντικό για την υγεία και την περίθαλψη του πληθυσμού της ΒΔ Ελλάδος νοσηλευτικό ίδρυμα. Κατόπιν αυτών: Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας Για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά τα προαναφερόμενα σοβαρά λειτουργικά και χρηματοδοτικά προβλήματα του Π.Γ.Ν.Ι;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: