powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

''Ντιτ ίνεμε - από καρδίας'': Η Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου διοργάνωσε ένα υπέροχο μουσικοχορευτικό αφιέρωμα μετά λόγου, για τα Βλαχοχώρια της Ηπείρου, ''από καρδιάς'', την Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014, στο Θέατρο Ρεμματιάς Χαλανδρίου


...της Ηπείρου η καρδιά , την αποψινή βραδιά
χτυπούσε στο Χαλάνδρι, εις τη θέση Ρεματιά,
παλιά σκουτιά, χρωματιστά και καλοκεντημένα
φορούσαν τα χορευτικά κι από Ζαγόρι μερικά. 
Πρέβεζα, Άρτα , Θεσπρωτία, Ήπειρος χωρίς ...αστεία.

...η πρόεδρος φανταστική ΌΛΑ της "έξοχα" εκεί,
η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ μας με Κώστα Κωνή και Γιώργο Δόση
η παρουσία της " έμφαση"... τόση,
ΌΛΩΝ μας μάνα Ομοσπονδιών και συλλόγων ως την ...Μουργκάνα.

Απ΄άκρη σ΄άκρη, συγκίνησης δάκρυ,
δάκρυ και ...κέφι, ΌΛΑ ξάστερα και δίχως ...νέφη !!!
Αυτό απήγγειλε ο Ηπειρόψυχος Αλέξης Γούσης, Πρόεδρος της Αδελφότητας Αποδήμων Βρυσούλας Πρεβέζης, με την ολοκλήρωση  της μουσικοχορευτικής μετά λόγου παράστασης, αφιερωμένης από την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου, στη μουσική και το χορό των κατοίκων των Βλαχοχωριών της Ηπείρου, την Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014, το βράδυ, στο θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, εκφράζοντας έτσι, την ευαρέσκεια του, τη χαρά του και τον ενθουσιασμό του, γι' αυτό που παρακολούθησε και έζησε. 
Πράγματι στάθηκαν τυχεροί, όλοι όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση αυτή, στο θέατρο της Ρεματιάς Χαλανδρίου, που το είχαν κατακλύσει ασφυκτικά. Και το άρτιο και πλούσιο σε περιεχόμενο της εκδήλωσης τους κατενθουσίασε και τους οδήγησε σε μαζική συμμετοχή στο χορό που ακολούθησε, στο τέλος του μουσικοχορευτικού δρώμενου. 
Ήταν εκεί η σύσσωμη η νυν απερχόμενη δημοτική αρχή και η νεοεκλεγείσα. Ήταν εκεί και πάρα πολλοί εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων της Πόλης του Χαλανδρίου, αλλά και εκπρόσωποι ηπειρώτικων αποδημικών συλλόγων, αδελφοτήτων και ενώσεων του λεκανοποεδίου της Αττικής και εκπρόσωποι ετεροδημότικων συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο Χαλάνδρι, με καταγωγή από άλλες περιοχές της χώρας. 
Την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκπροσώπησαμ ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Δόσης. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος της κορυφαίας ηπειρώτικης αποδημικής οργάνωσης Κώστας Κωνής, αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον της ΠΣΕ,  για την διατήρηση της παράδοσης μας στον δύσκολο αυτό καιρό της οικονομικής κρίσης και της επίθεσης που δέχεται από το φαινόμενο της ''πολιτισμικής'' παγκοσμιοποίησης. Συνεχάρη την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου και το Διοικητικό Συμβούλιο, για την δουλειά που κάνουν και το έργο που προσφέρουν και κάλεσε τους εκατοντάδες των παρευρισκομένων, να παραστούν στην μεγάλη καλοκαιρινή εκδήλωση της ΠΣΕ ''Ένα τραγούδι για την Ήπειρο'' στο Θέατρο Πέτρας της Πετρούπολης, την Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014, το βράδυ. 
Στον σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Ένωσης Μ. Γαλάνη αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει οργανώσει και προγραμματίζει να οργανώσει για το 2014, το Δ.Σ. και αναφέρθηκε στις συμμετοχικές δράσεις τους στην περιοχή. 
Στη συνέχεια η αφηγήτρια Β. Βαζάκα, με λόγο λιτό και επεξηγηματικό, παρουσίασε μία προς μία τις περιοχές  των Βλαχοχωρίων της Ηπείρου, που είχαν την τιμητική τους στην εκδήλωση και συγκεκριμένα το Συρράκο, το Μέτσοβο, το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου και την Βωβούσα Ζαγορία, κάνοντας μια αρχική ενημέρωση για τους Βλάχους της Ηπείρου. 
Την κάθε παρουσίαση συνόδευε μουσική κάθε περιοχής υπό τους ήχους της ζυγιάς του εξαίρετου κλαρινίστα Ηλία Πλαστήρα. που τραγούδησε ο ίδιος αρκετά Βλαχόφωνα τραγούδια, με τον Γιώργο Γκόγκο στο βιολί, τον Δημήτρη Κωνσταντή στο λαούτο και το τραγούδι και τον Διονύση Ζώη στο ντέφι και το τραγούδι. 
Τραγούδια, του Συρράκου Τζουμέρκων και της Βοβούσας Ανατολικού Ζαγορίου χόρεψε η χορευτική ομάδα της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου, του Μετσόβου το χορευτικό εργαστήρι του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας και του Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου η χορευτική ομάδα  της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών.  Η εκδήλωση ξεκίνησε με μοιρολόι από το Κεφαλόβρυσο και στη συνέχεια το παιδικό χορευτικό της  Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου, άνοιξε την χορευτική παράσταση, αποδίδοντας ηπειρώτικους χορούς από άλλες περιοχές της γης της Ηπείρου. 
Με την ολοκλήρωση της παράστασης, όλοι σηκώθηκαν στον χορό και ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι, με το ηπειρώτικο τσίπουρο να ρέει άφθονο, ανεβάζοντας την διάθεση των συμμετασχόντων.
Ήταν πραγματικά μια καταπληκτική εκδήλωση που θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη όλων.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: