powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ελλάδα- Ιταλία 2014-2020" σε πλήρη αρμονία με τη Στρατηγική της Μακρο-Περιφέρειας Αδριατικής-Ιονίου


H Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Τατιάνα Καλογιάννη, εκπροσωπώντας την Περιφερειακή Αρχή, συμμετείχε στις εργασίες της 4ης Συνεδρίασης της Κοινής Επιτροπής Προγραμματισμού του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΕΣ) «Ελλάδα-Ιταλία» 2014-2020», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στoLecce Ιταλίας, στις 19 & 20 Ιουνίου 2014.
 Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στην αρχιτεκτονική και στη δομή του προγράμματος της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με κύριο θέμα τις επιλέξιμες θεματικές προτεραιότητες του επόμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ελλάδα – Ιταλία» 2014-2020.
 Η κα Καλογιάννη, εκτός των άλλων, επεσήμανε: «Οι προτεραιότητες για την ορθολογική διαχείριση του επόμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ελλάδα-Ιταλία» 2014-2020, πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να υποστηρίζουν και να αναδεικνύουν την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Μακρο-περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, το σχέδιο δράσης της οποίας μόλις εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δρομολογεί, επισήμως πλέον, τη νέα στρατηγική της Ε.Ε». Επίσης, τόνισε: «Πρέπει να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένες και λίγες προτεραιότητες με ισχυρή πολιτική βούληση, προκειμένου να επιτύχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο».

Η Επιτροπή, υπερθεματίζοντας τις επισημάνσεις αυτές, αποφάσισε ομόφωνα οι Θεματικές προτεραιότητες για το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ελλάδα-Ιταλία» 2014-2020» να είναι οι ακόλουθες:
1. ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της γεωργίας και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας,
2. διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων,
3. ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας,
4. προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και άρση των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων,
Με οριζόντια τη θεματική προτεραιότητα:
«επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική κατάρτιση για τις δεξιότητες και τη διά βίου μάθηση»
Στις εργασίες της Επιτροπής συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής), του ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, του ιταλικού Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, των επιλέξιμων περιφερειών της Ελλάδας (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) και της Ιταλίας (Περιφέρεια Απουλίας).

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: