powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Η γιδοτροφία ελκύει παραγωγούς και βιομηχανίες



Την εκτίμηση ότι η γιδοτροφία θα μπορούσε να αποτελέσει το μέλλον ανάπτυξης του κλάδου της κτηνοτροφίας γενικότερα, διατύπωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, προτρέποντας ερευνητές και επιστήμονες να περνούν στην πράξη καινοτομίες και πρακτικές που φέρνουν στο φως και μπορούν να ενισχύσουν διάφορους τομείς του πρωτογενούς τομέα.
 Μιλώντας στη σημερινή ημερίδα με θέμα το μέλλον της αιγοτροφίας, ο κ. Καμπούρης υπογράμμισε την άγνοια που εντοπίζει σε διάφορους φορείς, θεσμικούς και μη, αναφορικά με θέματα κτηνοτροφίας και του πρωτογενούς τομέα γενικότερα και ζήτησε από τους γεωπόνους να στηρίζουν ακόμα περισσότερο τον κλάδο για να τυγχάνει της αξίας που του αναλογεί στη χώρα μας. 
Τόνισε ότι δεν είναι λίγοι οι κτηνοτρόφοι που σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να στήσουν από το μηδέν μονάδες, έχοντας εξολοκλήρου γίδια.
 Μεταξύ άλλων το λόγο πήρε ο Ευστράτιος Γκλεζάκος, στέλεχος στη Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ, αναφέροντας ότι δυστυχώς δεν είναι λίγοι στον κτηνοτροφικό κλάδο που δεν έχουν την αιτούμενη εκπαίδευση και κατάρτιση και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας σχολείων κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Επιπλέον υπογράμμισε την ανάγκη οι κτηνοτρόφοι προτού να βγουν στην παραγωγή να έχουν αξιολογηθεί αυστηρά, έτσι ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες αποτυχίας τους.

Παράλληλα, στην ομιλία του επεσήμανε ότι όπως στην Ολλανδία οι βιομηχανίες πραγματοποιούν στροφή από την αγελαδοτροφία στην γιδοτροφία, έτσι και στην Ελλάδα ήδη εταιρείες κάνουν κινήσεις προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της αιγοτροφίας. Όπως επεσήμανε μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρώσουν έρευνα αγοράς που πραγματοποιούν σχετικά με την πώληση προϊόντων της γιδοτροφίας στους Έλληνες καταναλωτές.
Διευκρίνισε ότι υπάρχουν σκέψεις για γίδινο γιαούρτι, ακόμα και φρέσκο γίδινο γάλα, εγχείρημα που απαιτεί ειδική έρευνα από τους επιστήμονες, καθώς το 70% της παραγωγής βγαίνει την περίοδο από Μάρτιο έως Μάιο.
Στην ημερίδα παρευρέθηκε και ο αρχιμάγειρας στην Τράπεζα της Ελλάδας Νικόλαος Φωτιάδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανάφερε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα δημιουργηθεί στην Αθήνα Ινστιτούτο Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας, με σκοπό να εκπονηθεί μελέτη της διατροφής στη χώρα μας, σε επίπεδο Νομών μέσω πυρήνων σε κάθε περιοχή και στόχο να βρεθούν χαμένα προϊόντα και να αξιοποιηθούν έτσι ώστε να αναβιώσουν συνταγές που έχουν «θαφτεί σε συρτάρια».
Πρόσφατα όπως επεσήμανε στην Πιερία έγινε αναβίωση μιας χαμένης συνταγής, αυτής της σάλτσας τσατζιπέλ, που είναι με ροζ τομάτα και μοσχοσίταρο.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Ινστιτούτο Γαστρονομίας στην Πιερία που ιδρύθηκε και τόνισε ότι το ενδιαφέρον εστιατόρων για προώθηση τοπικών προϊόντων, μέσω της κουζίνας τους καταγράφεται ολοένα και πιο έντονο.
Υπογράμμισε, ότι οι Περιφέρειες πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία προβολής και καθιέρωσης τοπικής κουζίνας στις διάφορες περιοχές της χώρας μας.

ΠΗΓΗ: www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: