powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Μεγάλο Σάββατο στις 9:00 το πρωί στο Σεϊτάνπαζαρ, η Πρέβεζα θα γιορτάσει το έθιμο της πρώτης Ανάστασης


Το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης θα αναβιώσει και φέτος στο Σεϊτάν Παζάρ  και στον πεζόδρομο της Αγοράς.

Στις 9.30 το πρωί του Mεγάλο Σαββάτου, μόλις η καμπάνα του Αγίου Χαραλάμπους σημάνει την πρώτη Ανάσταση δεκάδες πήλινα αντικείμενα θα «σπάσουν» στον πλακόστρωτο ενώ οι κροτίδες που θα πέσουν από τους πιο «τολμηρούς» θα ακουστούν και φέτος σε όλο το ιστορικό κέντρο στέλνοντας το μήνυμα της νίκης της ζωής ενάντια στον θάνατο.
Το έθιμο «χάνεται» στα βάθη της Τουρκοκρατίας όταν οι χριστιανοί , προκειμένου να μπορέσουν να γιορτάσουν την Ανάσταση προκαλούσαν φασαρία στο Σαϊτάν Παζάρ για να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους.


Η συνήθεια αυτή τηρήθηκε και μετά την Απελευθέρωση και έφτασε μέχρι τις μέρες μας χάρη στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες του Σαϊτάν Παζάρ οι οποίοι βρήκαν το έθιμο από τους προγόνους τους.
Από πέρυσι, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου του Ιστορικού Κέντρου της Πρέβεζας το έθιμο επεκτάθηκε και στον πεζόδρομο της Αγοράς με ιδιαίτερη επιτυχία.


Την χαρμόσυνη ατμόσφαιρα θα πλαισιώσουν η Φιλαρμονική Ορφέας και το Μουσικό Σχολείο της Πρέβεζας ενώ τόσο στο Σεϊτάν Παζάρ όσο και στον πεζόδρομο θα προσφερθούν παραδοσιακά νηστήσιμα γλυκίσματα (σουτζούκι, χαλβάς κλπ) παρασκευασμένα από τους διοργανωτές .

Δείτε το video

ΠΗΓΗ: www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: