powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Δυο φάουλ με το μέτρο των αποδείξεων


Δυο μεγάλα φάουλ έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το μέτρο των αποδείξεων.
Το μέτρο της υποχρεωτικής συλλογής των αποδείξεων διατηρείται.
Ωστόσο, διατηρείται κουτσουρεμένο με αποτέλεσμα τεράστιος αριθμός φορολογούμενων να έχει πλέον κίνητρο να μην ζητά αποδείξεις για τις καθημερινές αγορές του.
Το μέτρο, με βάση όσα έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Οικονομικών, θα αφορά μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ενώ μειώνεται και το ανώτατο απαιτούμενο όριο που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι.
Ειδικότερα,οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν σε αποδείξεις αξία τουλάχιστον ίση με το 25% του εισοδήματός τους. Θεσπίζεται ανώτατο όριο αξίας αποδείξεων που αντιστοιχεί στο 25% του εισοδήματος 42.000 ευρώ. Δηλαδή το ανώτατο όριο που οφείλει να συγκεντρώσει σε αποδείξεις ένας μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 42.000 ευρώ και άνω είναι 10.500 ευρώ. Για την αξία των αποδείξεων που του λείπουν επιβάλλεται στο μισθωτό ή συνταξιούχο“πρόστιμο” με τη μορφή του πρόσθετου φόρου ύψους 22%. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ. Θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 25% του εισοδήματος, δηλαδή τουλάχιστον 5.000ευρώ. Αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 4.000ευρώ τότε θα του βεβαιωθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης πρόσθετος φόρος 220 ευρώ (το 22% των 1000 ευρώ σε αποδείξεις που του λείπουν).
Ωστόσο,το παραπάνω σύστημα δημιουργεί τα εξής προβλήματα:
-υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν αποδείξεις μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες,έμποροι και αγρότες δεν έχουν πλέον κανένα κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις για τις αγορές τους. Αντιθέτως, έχουν πλέον κίνητρο να προτείνουν στους καταστηματάρχες τη μη έκδοση απόδειξης με αντάλλαγμα μια έκπτωση στην τελική τιμή του προϊόντος. Έμπειρα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προτείνουν η συλλογή των αποδείξεων να γίνεται από όλους τους φορολογούμενους, έστω και με χαμηλότερο ποσοστό για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς ζητούν αποδείξεις για τις επαγγελματικές τους δαπάνες.
-το ανώτατο όριο των απαιτούμενων αποδείξεων μειώνεται. Ενώ με το υφιστάμενο σύστημα το ανώτατο απαιτούμενο όριο είναι 15.000 ευρώ, με το νέο σύστημα μειώνεται στα 10.500 ευρώ με αποτέλεσμα να ατονεί το κίνητρο για συλλογή αποδείξεων ειδικά για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με υψηλό εισόδημα.
Η οριστική μορφή του νέου μέτρου των αποδείξεων θα φανεί με τη σχετική τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα.

ΠΗΓΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: