powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Απλήρωτοι για μήνες πολλοί υπάλληλοι του «Βοήθεια στο Σπίτι»


Η Κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις
Έντονο το πρόβλημα στην ακριτική Κόνιτσα…

Την«καυτή» πατάτα του κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» καλείται να διαχειριστεί η Κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς από τη μια επείγει η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος, από την άλλη όμως πρέπει άμεσα να βρεθούν χρήματα,για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Πολλοί από αυτούς, όπως στο Δήμο Κόνιτσας, είναι απλήρωτοι για 7 και πλέον μήνες και ζητούν από την Πολιτεία να μεριμνήσει, για να δουν το «χρώμα του χρήματος»,μιας και πλέον δεν μπορούν καν να επιβιώσουν.
Η επιστολή…
Σε επιστολή της στην Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (που είναι ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του «Βοήθεια Στο Σπίτι»), η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κόνιτσας (ΚΕΔΚ) αναφέρει ότι για το 2012 δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ για μισθούς, ασφάλιση και λειτουργικά των 5 κοινωνικών προγραμμάτων, τα οποία λειτουργούν στο Δήμο από το 2000.
«Η ΚΕΔΚ και ο Δήμος Κόνιτσας με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτουν και με τη συμβολή των αιρετών του Δ.Σ., έχουν καταβάλει στους εργαζομένους το μισθό του Ιανουαρίου 2012 και τις ασφαλιστικές εισφορές τους ως τον Ιούνιο του 2012.Οι εργαζόμενοι, επτά μήνες απλήρωτοι, διαμαρτύρονται καθημερινά, έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της φτώχειας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, που υπογράφει η Πρόεδρος της ΚΕΔΚ κ. Αικατερίνη Τσούβαλη- Τσαρούχη.
Δεν γνωρίζουν…
Παράλληλα,γίνεται γνωστό, ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, ο ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης είχε ενημερώσει «πως δεν γνωρίζετε τίποτε για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών προγραμμάτων, κάτι που για τους εργαζόμενους μεταφράζεται ως παράταση της αγωνίας τους, καθώς η καταβολή των δεδουλευμένων τους θα μετατίθεται συνεχώς»!
Θα παραμείνουν…
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, οι αρμοδιότητες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα παραμείνουν στους Δήμους της χώρας. Αυτή την εκτίμηση έκανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι «είναι λογικό να συνεχίσει να απασχολείται στην επόμενη μορφή του συγκεκριμένου προγράμματος το υπάρχον δυναμικό».
Ο υφυπουργός απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου,που επεσήμανε ότι το Πρόγραμμα έχει λάβει την έγκριση της κοινωνίας και πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης του και η μετάβασή του στο νέο σύστημα.
«Η παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» εξασφαλίζεται με το νέο θεσμό της κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων. Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί και από την1η Οκτωβρίου 2012 προβλέπεται η έναρξη λειτουργίας του», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ενημέρωσε ότι έγιναν οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες με τις οποίες προσδιορίστηκαν οι ωφελούμενοι-δικαιούχοι και καθορίστηκαν οι πόροι χρηματοδότησης του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: