powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Κοψοχρονιά θέλουν να πάρουν τη «Δωδώνη» οι μνηστήρες της!

Εντείνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας
Προβληματίζει Έλληνες και κυρίως ξένους επενδυτές η κατάσταση στη χώρα

Την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στη «Δωδώνη» Διοικητικό Συμβούλιο, για να αποφασιστεί η προκαταβολή που θα δοθεί στους κτηνοτρόφους, πληθαίνουν οι φωνές που ανησυχούν για το κατά πόσο θα κυλήσει ομαλά ή όχι, η διαδικασία πώλησης της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας, αφού σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πολλοί από τους «μνηστήρες» της επιδιώκουν να την πάρουν… κοψοχρονιά!
Ως γνωστόν, στις 25 Ιουνίου λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η μεγαλομέτοχος ΑΤΕ, για την κατάθεση -από πλευράς ενδιαφερομένων- δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της «Δωδώνης».
Όμως, η έντονη αβεβαιότητα που υπάρχει στη χώρα, το δυσμενές οικονομικό κλίμα, οι δυσκολίες προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό και η καχυποψία με την οποία βλέπουν πολλοί Έλληνες και ξένοι επενδυτές το επιχειρηματικό κλίμα στην χώρα μας, ίσως βάλουν κάποια εμπόδια στο μέλλον της «Δωδώνης», όποιο και αν είναι αυτό.
Το παράδειγμα της ΕΒΖ…
Σύμφωνα με πηγές, η ανησυχία που επικρατεί για το μέλλον της κραταιάς Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας δεν είναι εντελώς αβάσιμη. Μάλιστα, όπως έγραψε και η «Καθημερινή», η διστακτικότητα με την οποία κινούνται ξένοι επενδυτές φάνηκε και στην περίπτωση πώλησης μιας άλλης θυγατρικής της ΑΤΕ, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Στο πρόσφατο άνοιγμα των φακέλων με τις δεσμευτικές προσφορές για την εταιρία, φάνηκε, ότι μόνο 3 από τους αρχικά 10 ενδιαφερόμενους, κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά και από αυτούς έλειπαν οι μεγαλύτερες ξένες εταιρίες! Μάλιστα, οι προτάσεις των τριών εταιριών χαρακτηρίζονται από πολλούς απογοητευτικές.
Καθοριστικές οι εκλογές…
Πάντως, αυτή τη στιγμή άπαντες στην γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα και περιμένουν τις εκλογές. Από αυτές θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει τελικά και με τον διαγωνισμό, που λήγει, μόλις λίγες ημέρες μετά τις κάλπες.
«Υπάρχει στάση αναμονής στην εταιρία εν όψει των εκλογών, όμως είναι βέβαιο, ότι το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει, όποια Κυβέρνηση και αν εκλεγεί. Η κατάσταση στην οικονομία και οι δυσκολίες στην πραγματοποίηση επενδύσεων αποτελούν σημαντικά εμπόδια και για τους ξένους, αλλά και για τους Έλληνες. Ας ελπίσουμε, ότι στο τέλος η «Δωδώνη» δεν θα πέσει θύμα της δυσμενούς κατάστασης» έλεγαν χθες στελέχη από τη «Δωδώνη».
Ανοιχτά ζητήματα…
Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», που υπογράφει ο κ. Ηλίας Μπέλλος, στην περίπτωση της «Δωδώνης» υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με τους μετόχους μειοψηφίας, δηλαδή τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. «Οι ξένοι είτε δεν θα κατέβουν, είτε θα καταθέσουν προσφορές που θα εκτιμήσουν ότι τους καλύπτουν από όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και από την επιστροφή στη δραχμή, οπότε θα είναι πολύ χαμηλές, εκτιμούν νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν τις διαδικασίες» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.
Ήδη έφυγε ένας…
Υπενθυμίζεται, ότι ήδη από την «κούρσα» για την εξαγορά της «Δωδώνης» αποσύρθηκε ένας «μνηστήρας», η γνωστή εταιρία Arla, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ήθελε να εμπλακεί στον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή οι χειρισμοί όλων στο θέμα της «Δωδώνης». Και αυτό, γιατί πρόκειται για μια εταιρία- στολίδι, που κοσμεί την Ήπειρο και βέβαια, πρέπει να παραμείνει σε χέρια Ηπειρωτικά.
Είναι γεγονός, ότι μέσα στις τόσο δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η Ήπειρος, χρειάζεται μια ισχυρή «Δωδώνη», που θα συνεχίσει να είναι στήριγμα για την τοπική οικονομία, αλλά και για τον ευαίσθητο κλάδο της κτηνοτροφίας, που δοκιμάζεται από την δίνη της κρίσης.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: