powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η εφορία καλεί 500.000 φορολογουμένους για το ειδικό τέλος ακινήτων

Η εφορία καλεί 500.000 φορολογουμένους για το ειδικό τέλος ακινήτων
Με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις ακινήτων, ενοικίων κ.ά.) απειλούνται 500.000 φορολογούμενοι, που δεν έχουν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων.

Στις 30 Απριλίου έληξε η περίοδος εμπρόθεσμης εξόφλησης και των τελευταίων λογαριασμών που εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ περιλαμβάνοντας το τέλος ακινήτων για το 2011. Το χρέος θεωρείται πλέον ληξιπρόθεσμο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς έδωσε εντολές στους εφοριακούς ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ενημέρωσης των φορολογουμένων και στην περίπτωση που εξακολουθήσουν να μην το πληρώνουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες από τα ειδικά τμήματα είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών των ΔΟΥ.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν ότι ένας από τους πιο αποδοτικούς σε έσοδα φόρους των τελευταίων ετών ήταν το ειδικό τέλος ακινήτων, αφού εισέρευσαν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ.
Αν μάλιστα καταφέρουν να εισπράξουν και τα ποσά που αναλογούν στους 500.000 ιδιοκτήτες που «γύρισαν την πλάτη» στη ΔΕΗ και στο υπουργείο Οικονομικών, τότε τα έσοδα από τη συγκεκριμένη φορολογία θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ.
Πέρυσι το τέλος ακινήτων καταβλήθηκε σε δύο δόσεις, μέσω αντίστοιχων λογαριασμών της ΔΕΗ, ενώ φέτος είχε εξαγγελθεί ότι θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις. Όλα δείχνουν ότι οι δόσεις θα είναι λιγότερες στην περίπτωση που τηρηθούν οι απαιτήσεις του μνημονίου.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα εξακολουθήσει να εισπράττεται το έκτακτο τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο αποσύνδεσης του τέλους από τους λογαριασμούς, καθώς σύσσωμη η αγορά ενέργειας υποστήριζε ότι μόνο έτσι θα περιοριστούν τα προβλήματα ρευστότητας που απειλούν πολλές εταιρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: