powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

38o Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, στις 22, 23 και 24 Ιουνίου, στα λιβάδια Περτουλίου του Νομού Τρικάλων



Στο Περτούλι, στα Περτουλιώτικα λιβάδια του Ν. Τρικάλων, πραγματοποιείται στις 22, 23 και 24.6.2018, το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, η μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση της χώρας μας.
 Η περιοχή έχει επιλεχθεί λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της φυσικής ομορφιάς, αλλά και λόγω της ιστορικότητας της, αφού έχει αποδειχθεί ότι εδώ συγκεντρώνονταν τα περισσότερα Σαρακατσάνικα τσελιγκάτα.
 Περισσότεροι από 20.000 Σαρακατσάνοι από όλα τα μήκη και πλάτη των Βαλκανίων, συγκεντρώνονται εδώ από το 1980, στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την παράδοση τους και τις σχέσεις τους.
 Στο πλαίσιο του Ανταμώματος, στήνονται κάτω από τα έλατα οι Σαρακατσάνικες στάνες και τα κονάκια, δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο σκηνικό για να αναβιώσουν τα έθιμα των Σαρακατσάνων.
  Χιλιάδες επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αναπαραστάσεις από την νομαδική ζωή των Σαρακατσάνων, παραδοσιακούς χορούς και αθλήματα, αφηγήσεις περιστατικών από την ιστορία τους και την καθημερινή τους ζωή και τον χορό των γερόντων, που τον σέρνει ο μεγαλύτερος των γερόντων.
 Το αντάμωμα το διοργανώνει κάθε χρόνο με επιτυχία ο Πανελλήνιος Σύλλογος Σαρακατσαναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: