powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Μήνυμα του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς


Την Δευτέρα 11 του Σεπτέμβρη ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Η παρούσα Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα τη βούλησή της για πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλες και για όλους. Φέτος, όπως και την προηγούμενη σχολική χρονιά, τα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην ώρα τους σε όλες τις σχολικές μονάδες, πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Είναι η πρώτη φορά που τα σχολεία της χώρας θα ανοίξουν χωρίς κενά σε διδακτικό προσωπικό. Ήδη πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουν προσληφθεί 15.371 εκπαιδευτικοί ως αναπληρωτές νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για τις ανάγκες των σχολείων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στελέχωση και την κάλυψη όλων των αναγκών στην Ειδική Αγωγή με 8.104 προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής όλων των ειδικοτήτων.
Είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές 834 ολιγοθέσιων σχολείων θα έχουν εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και τα μονοθέσια δημοτικά σχολεία θα διαθέτουν ολοήμερο πρόγραμμα, δίνοντας τη δυνατότητα και στους μαθητές των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών να έχουν πρόσβαση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι θα λειτουργήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές νηπιαγωγεία ακόμη και με τρία νήπια ή προνήπια, καθώς για εμάς η πρόσβαση στη μόρφωση και τη γνώση είναι δικαίωμα όλων και υποχρέωση της πολιτείας είναι να τα παρέχει δωρεάν.
Ειδικότερα στον Νομό της Άρτας η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς έχουν καλυφθεί με προσωπικό και οι δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία που βρίσκονται στον ορεινό όγκο.  


Ο ευαίσθητος τομέας της Παιδείας χρειάζεται αναμόρφωση στο σύνολό του σε προοδευτική κατεύθυνση και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν μπορούμε, όμως, να μην αναρωτηθούμε γιατί επί δεκαετίες δεν ήταν δυνατόν να αρχίσουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα αλλά και μήπως το απαράδεκτο αυτό καθεστώς ήταν αποτέλεσμα εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων και έλλειψης ενός σοβαρού προγραμματισμού που αναπαρήγαγε παθογένειες σε βάρος της εκπαίδευσης.
Ο διάλογος και οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα και των τριών βαθμίδων έχουν ξεκινήσει. Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός σύγχρονου, ανοικτού και δημοκρατικού σχολείου που δεν θα αποτελεί εξεταστικό κέντρο αλλά δημιουργικό πεδίο ουσιαστικής γνώσης. Εργαζόμαστε για ανοιχτή πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, με ένα δικαιότερο σύστημα εισαγωγής. Στο πλαίσιο της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης η μεγάλη μεταρρύθμιση θα είναι η ριζική αναβάθμιση του Λυκείου και ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτιώνοντας την εκπαιδευτική λειτουργία των τελευταίων τάξεων του Λυκείου, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών έχουν πλήρως υποβαθμιστεί.
Εύχομαι σε όλους τους μαθητές να έχουν μία δημιουργική σχολική χρονιά, εκπληρώνοντας τους στόχους τους, και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών να λάβουν απερίσπαστοι την αναγκαία γνώση και μόρφωση για ένα καλύτερο μέλλον σε μια καλύτερη Ελλάδα.
Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!      

Δεν υπάρχουν σχόλια: