powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Τέλος στην αποστολή ετήσιων εκκαθαριστικών στους συνταξιούχους από τα ταμεία


Τέλος στην ταλαιπωρία και την αγωνία των συνταξιούχων, που μέχρι και σήμερα αναζητούσαν τις βεβαιώσεις αποδοχών τους για να υποβάλλουν φορολογική δήλωση από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΝΑT, τον ΟΓΑ και τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία, βάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας από το 2014.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, απαντώντας σε απορία φορολογουμένου ο οποίος ανάφερε ότι οι φορολογικές δηλώσεις βάσει νόμου θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται την 1η Φεβρουαρίου και η υποβολή τους θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου και ο οποίος ρώτησε το εάν οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν έτοιμες τις βεβαιώσεις έως τις 31 Μαρτίου 2013 , ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει τις βεβαιώσεις για όλα τα ταμεία από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).


Σημειώνεται πως η προσυμπλήρωση της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης συνταξιούχων φορολογουμένων από το 2014 έχει ήδη βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ.
Σύμφωνα με το νόμο, η ΗΔΙΚΑ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014 υποχρεούται να μεταφέρει ηλεκτρονικά το σύνολο της φορολογητέας ύλης κάθε μορφής σύνταξης που χορηγήθηκε το 2013 (ανά συνταξιούχο) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε εύλογο χρόνο -προσδιορίζεται στις 20 μέρες- από τη λήψη της πληροφορίας θα πρέπει να προβεί υποχρεωτικά στην προσυμπλήρωση της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: