powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ο Σύνδεσμος Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος (ΣΕΑΓΕ) αποτελεί πλέον πραγματικότητα



   
Η Ήπειρος αποτελεί πλέον ομότιμο μέλος και εταιρική ένωση στον Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας (ΣΕΑΓΕ) που πραγματοποίησε το 2ο του Πανελλήνιο Συνέδριο Αγροτουρισμού και ημερίδα στην Βεργίνα του Δήμου Βεροίας στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.
          Εκπροσωπήθηκε από το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο Μιλτιάδη Μπούκα (Ιωάννινα, Ζαγόρι), Ναπολέων Ζάγκλη (Καλαρρύτες) και Τρύφωνα Παπαϊωάννου (Τζουμέρκα).
         
Ο ΣΕΑΓΕ είναι αποτέλεσμα χρόνιας προσπάθειας επιχειρηματιών στο χώρο του τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού, να οργανωθούν και να προβάλουν ένα εναλλακτικό μοντέλο τουρισμού. Η περίοδος της οικονομικής κρίσης μεγέθυνε το αδιέξοδο της τουριστικής αγοράς και ανέδειξε όσο ποτέ την ανάγκη της «καινοτομίας»  του εναλλακτικού τουρισμού ώστε να καταστεί στρατηγικός πυλώνας εξόδου από την χειμαζώμενη αγορά μικρής τουριστικής κλίμακας. Και τούτο γιατί δύναται να συνδεθεί οριζόντια, σε συνέργεια και συνεργασία, με τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας μας και κύρια με τον πρωτογενή τομέα και παραγωγή.
Με συνδετικό κρίκο τον ΣΕΑΓΕ, πριν δύο χρόνια, υπήρξε σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τουρισμού Υπαίθρου Euro gites και η Ήπειρος ως συμμετοχικός πλέον θεματικός εταίρος εκπροσωπείται στο δίκτυο των ευρωπαϊκών προορισμών.
Ο τουρισμός υπαίθρου μ’ όλο το πλέγμα και το φάσμα της Ελληνικής Φύσης μπορεί να αναζωογονήσει τους «κακοτράχηλους» παραδοσιακούς οικισμούς της Ορεινής Πίνδου έως τα σμαραγδένια παράλια της Ιονίου.
Τα μοναδικά προϊόντα της Ηπειρωτικής γης με την «ξεχασμένη»  συνταγή της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης μπορούν να προβάλλουν ένα άλλο ποιοτικότερο μοντέλο, ώστε ο επισκέπτης του αγροτικού χώρου να έλθει σ’ επαφή με τα αυθεντικά χαρακτηριστικά και πολιτισμικά στοιχεία και τη ζωή των ανθρώπων που τον συνδιαμορφώνουν.
«…Πρέπει να φέρουμε σ’ επαφή τον επισκέπτη με το μοναδικό φυσικό και δομημένο περιβάλλον μας, την βιοποικιλότητα ν’ ανακαλύψουμε τις πεζοπορικές ορεινές, ποτάμιες και παραθαλάσσιες δραστηριότητες, ώστε να ψυχαγωγηθεί και να νοιώσει τη χαρά της πολυδύναμης περιοχής μας με την περιήγηση και γνώση. Την Αρχέγονη Ήπειρο διάλεξε ο Νάιος Δίας (Δωδώνη) σαν κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και στις Πύλες του Άδη (Νεκρομαντείο) αναζητούσαν στην αρχαιότητα …την «θεία» κάθαρση… ο μύθος υπάρχει, ζωντανός ανάμεσα στους αιώνες εδώ…» ……Μίλτος Μπούκας
Ο ΣΕΑΓΕ θα επιδιώξει την κινητοποίηση όλων εκείνων των παραγωγικών πολιτισμι-κών και αναπτυξιακών δυνάμεων της περιοχής μας, εξαλείφοντας τις χρόνιες αγκυλώσεις και τα πολιτικά καπελώματα.



 Ο τουρισμός της μικρής κλίμακας έχει άλλα χαρακτηριστικά. Είναι έξω από τον κόσμο της «αγέλης» και της μαζικότητας του «all inclusive» και οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ακηδεμόνευτη και αποτελεσματική αξιοποίηση της μοναδικότητας των Ηπειρωτικών προορισμών. Υπάρχει μια «ωραία κοιμωμένη»…  επιχειρηματικότητα που πρέπει να αναδείξουμε και να καταστεί ελκυστική και ελπιδοφόρα για τους νέους επιχειρηματίες και θέσεις εργασίας. Ευπρόσδεκτοι σ’ αυτό το κάλεσμα όλοι οι παραδοσιακοί ξενώνες, αγροκτήματα, παραδοσιακές ταβέρνες, μικρά επισκέψιμα οινοποιεία, ελαιουργεία, χώροι μεταποίησης, φούρνοι, τυροκομεία, χώροι πώλησης με τυποποιημένα βιολογικά προϊόντα, τεχνήματα, χώροι τέχνης και πολιτισμού.
Ο πρώτος σταθμός αυτής της τουριστικής αναζήτησης, είναι η μεγαλύτερη έκθεση που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη (Βερολίνου I.T.Β.) όπου θα συμμετάσχουμε ως θεματική ενότητα εναλλακτικού τουρισμού ως μέλη του Euro gite και όχι ως Ελλάδα δίπλα στις «ανταγωνιστικές» περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, και τους Εφοπλιστές των Κρουαζιερόπλoιων.
Τα κελεύσματα και η πρόκληση για την δικτύωσή μας είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ για την διασφάλιση των συμφερόντων μας και την αναβάθμιση του ποιοτικού τουρισμού της μικρής κλίμακας.
Το νέο ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 οφείλει έχει ως εξής στοχευμένη στρατηγική και σχέδιο δράσης από τους ιθύνοντες και κυβερνήτες του Τουρισμού την δική μας εναλλακτική προσέγγιση στην επιχειρηματικότητα.
Οι πρεσβευτές του εναλλακτικού τουρισμού αποτελούν τους πραγματικούς «ακρίτες» θεματοφύλακες της αειφόρου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης του αγροτικού χώρου.
Στο τέλος Γενάρη του 2014 θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση και η διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Τηλ. Επικ. 6974371797
Μίλτος Μπούκας

Πρόεδρος ΣΕΑΓΕ ΗΠΕΙΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: