powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Τα κάλαντα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, έψαλε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013 και έλαβε την Ευλογία Του


Την παράδοση που έχει δημιουργηθεί, από την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ανέλαβε τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, τήρησε και φέτος η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. 
Να ψάλει τα Ηπειρώτικα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, στην Πλάκα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με καταγωγή από την Θήβα είναι ακροατής της Ηπειρώτικης παραδοσιακής Μουσικής και μεγάλος φίλος της Ηπείρου, όπως έχει εξομολογηθεί στο Προεδρείο της ΠΣΕ, της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης, στην πρώτη επίσκεψη που του έγινε για τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, αμέσως μετά από την ανάληψη της πρωτοκαθεδρίας της Ελλαδικής  Εκκλησίας.
Την Τρίτη στις 24 Δεκεμβρίου 2013, το πρωί, κατ΄επιλογή του Αρχιεπισκόπου, και έξω από τα πλαίσια του εθιμοτυπικού των ημερών και των διαδικασιών να ψάλονται τα κάλαντα στους θεσμικούς φορείς της χώρας μας, πρώτη η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, με την συνοδεία της καταξιωμένης ηπειρώτικης μουσικής κομπανίας ''Οι Λαλητάδες'' του Δημήτρη Ρίζου επισκέφτηκε το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.
Την συνόδευαν εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Κώστας Ζηκόπουλος, ο Έφορος Οικονομικών Κώστας Κωνσταντίνου, ο Έφορος  Τύπου και επικεφαλής των χορωδιακών συγκροτημάτων της ΠΣΕ Σπύρος Τζίμας, ο Αναπληρωτής Ταμίας Χριστόφορος Τζαρτζούλης και τα μέλος του Δ.Σ.  Τάσος Χατζής, Ηλέκτρα Κίκη, Θανάσης Μπάλλας, Σταματία Δάλλα και Χριστόφορος Ευθυμίου.
Κατά την σύντομη προσφώνηση του προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου, αναφέρθηκε στο έργο της ΠΣΕ, αλλά και στην προσπάθεια για παροχή βοήθειας προς όλους αυτούς που έχουν ανάγκη, αυτές τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης Ακόμη ο Πρόεδρος της ΠΣΕ, αναφέρθηκε στις τελευταίες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για την οικονομική κρίση, που είναι απότοκος συμπεριφορών που βλάπτουν τον Ελληνικό λαό και στο ρόλο και τις παρεμβάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την βοήθεια των οικονομικών αδυνάτων, αλλά και το πλούσιο Φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έργο διαχρονικό καιν παγκόσμιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να έχουν υπομονή και θέληση για το ξεπέραμα της κρίσης, εκτιμώντας ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες για τον Ελληνικό λαό. Σαν λαός είπε, πρόσφατα αντιμετωπίσαμε και πιο δύσκολες καταστάσεις, με πολέμους, κατοχές και οικονομικές κρίσεις, που αντέξαμε και ξεπεράσαμε. Έτσι θα γίνει και τώρα, τόνισε. 
Αναφέρθηκε στην Ηπειρωτική ευεργεσία και ευποιία, τους αγώνες των Ηπειρωτών και την μεγάλη προσφορά τους. Και κατέληξε, ότι το παράδειγμα των Ηπειρωτών, που επιβίωναν και σε αντίξοες συνθήκες και μεγαλουργούσαν, αλλά και σήμερα μεγαλουργούν, ας το λαμβάνουν υπόψη τους οι Έλληνες.
Στη συνέχεια η χορωδία έψαλε τα παραδοσιακά Ηπειρώτικα Κάλαντα, υπό τους ήχους της ηπειρώτικης μουσικής κομπανίας ''των Λαλητάδων'', του Δημήτρη Ρίζου. Ακολούθησαν, κατ΄επιθυμία του Αρχιεπισκόπου ηπειρώτικοι παραδοσιακοί σκοποί,  που ο Αρχιεπίσκοπος απόλαυσε. Και το μουσικό πρόγραμμα έκλεισε, ύστερα από παρότρυνση του Προέδρου της ΠΣΕ, με το Ρουμελιώτικο μουσικό σκοπό, που τραγούδησε εξαίρετα η Χορωδία, ''Νάταν τα νιάτα δυό φορές, τα γερατιά καμμία'', που κατά το παρελθόν είχε εκφράσει την επιθυμία να ακροαστεί ο Αρχιεπίσκοπος,  και έχει ακροαστεί με μεγάλη ευχαρίστηση και απόλαυση από την Χορωδία της ΠΣΕ, μιάς και ήταν από τα αγαπημένα του τραγούδια.
Η τελετή έκλεισε με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου, προς τους επισκέπτες, έναν προς έναν, που τον χαιρέτησαν και του φίλησαν το χέρι.
Και του χρόνου με υγεία, καλύτερες μέρες  και καλύτερες οικονομικές συγκυρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: