powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΟΕΚ: Σε αδιέξοδο βρίσκονται πολλοί δανειολήπτες στην Ήπειρο

Αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις κάθε μήνα
Οι Τράπεζες αντί ρύθμισης του δανείου, τους προτείνουν τη σύναψη νέου, με αυξημένο επιτόκιο
30 δισ. στεγαστικά και καταναλωτικά είναι στο «κόκκινο»!

 Σε αδιέξοδο βρίσκονται πολλοί δανειολήπτες από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Σαν να μην έφθαναν οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις το προηγούμενο διάστημα για ρύθμιση του προβλήματος από το Κράτος, πλέον πολλοί έχουν πέσει στην … ανάγκη των Τραπεζών.
Αυτές όμως προκειμένου να τους εντάξουν στη διαδικασία τους βάζουν μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο δίλημμα: Από τη μια να συνεχίσουν να… δεινοπαθούν για να πληρώσουν το δάνειο ή να μην το πληρώσουν για 3 μήνες, ώστε να καταγγελθεί αυτόματα η σύμβαση με τον ΟΕΚ και να χαρακτηριστεί «κόκκινο», ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν στη ρύθμιση αυτού, υπογράφοντας νέα δανειακή σύμβαση, χωρίς φυσικά επιδότηση επιτοκίου και με δυσμενέστερους όρους από την αρχική σύμβαση!
Τι σημαίνει
Με αυτόν τον τρόπο οι δικαιούχοι θα χάσουν το πλεονέκτημα της επιδότησης ενοικίου, που έδινε ο ΟΕΚ.
Παράλληλα, από την συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται  -νέο αυξημένο επιτόκιο, αποσύνδεση του επιτοκίου από το αυτό της ΕΚΤ (με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια), κήρυξη του δανείου ως «κόκκινου» (αφού δεν θα πληρώνεται για τρεις συνεχόμενους μήνες), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (π.χ. κατασχέσεις) και βέβαια η μη εξυπηρέτηση του δανείου, συνεπάγεται και την αυτόματη είσοδο του δανειολήπτη στο τραπεζικό «Τειρεσία» και τον αποκλεισμό του για μεγάλο χρονικό διάστημα από οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή.
Πολιτική απόφαση
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημαντικό δίλημμα, με το οποίο τίθενται αντιμέτωποι πολλοί δανειολήπτες του ΟΕΚ. Το ερώτημα, βέβαια, που διαμορφώνεται είναι, εάν οι Τράπεζες είναι διατεθειμένες να αλλάξουν την τακτική τους, ειδικά προς τους συγκεκριμένους δανειολήπτες, όμως κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολιτική απόφαση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει και βέβαια φαντάζει πολύ δύσκολο να γίνει στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, σημαντική λύση μπορεί να δοθεί, μόλις γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα δώσει ίσως και στις τελευταίες τη δυνατότητα για κάποιες ευεργετικές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες του ΟΕΚ, που τώρα δικαιολογημένα «στενάζουν», αφού όλο και περισσότεροι δεν μπορούν να πληρώσουν κανονικά τις δόσεις τους.
Οι επιτήδειοι…
Στο μεταξύ, ένα ακόμη πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες δανειολήπτες είναι και τα διάφορα γραφεία συμβούλων, που χωρίς καμία νομιμοποίηση ζητούν υπέρογκα χρηματικά ποσά για «διαμεσολάβηση» σε εξωδικαστικές ρυθμίσεις και παροχή συμβουλών, σε σχέση με το νόμο για τη ρύθμιση οφειλών (σχετικά έγραψε χθες ο «Π.Λ.»).
Η ΕΚΠΟΙΖΩ, μάλιστα, προειδοποιεί τους δανειολήπτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με όσες διαφημίσεις αναφέρονται σε «διαμεσολαβητές» δανείων, εξωδικαστικού συμβιβασμού κτλ. και να εμπιστεύονται μόνο τους φορείς, που έχει ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην ιστοσελίδα της.
Τα «κόκκινα»
Τέλος, να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τα στεγαστικά δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά τα 12 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, διεθνείς οίκοι αξιολόγησης «βλέπουν» τις επισφάλειες να σκαρφαλώνουν στο 30% φέτος και να προσεγγίζουν και το 40% το 2014, ενώ εάν επαληθευτούν οι «Κασσάνδρες», τα δάνεια σε καθυστέρηση θα ξεπεράσουν τα 68 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου και τα 90 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: