powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

«Κούρεμα» και στο εφάπαξ

Βαρύς αναμένεται να πέσει ο «πέλεκυς» στα ποσά των εφάπαξ, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες απομακρύνεται το σενάριο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα οι μειώσεις τόσο στον ιδιωτικό,όσο και στον δημόσιο τομέα να είναι ιδιαίτερα γενναίες.Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι θα γίνουν όλες οι παρεμβάσεις σε επιδόματα, συντάξεις και εφάπαξ που προβλέπει το μνημόνιο. Χθες ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης είχε συνάντηση με τις διοικήσεις του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά του ΤΕΑΔΥ, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση και με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα του εφάπαξ στο δημόσιο θα εξετασθεί από μηδενική βάση με γνώμονα την ανταποδοτικότητα των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι. Ακόμη στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων έχει έλλειμμα 18 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ΤΕΑΔΥ από το PSI έχει απολέσει το 80% των διαθεσίμων του.


Η διοίκηση του ταμείου, κάτι που θα υποστηρίξει και σήμερα η ΑΔΕΔΥ, προτείνει η χορήγηση εφάπαξ να γίνεται μόνο με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 52.000 αιτήσεις για το βοήθημα, ενώ 650 συνταξιούχοι έχουν αποβιώσει πριν βγει η σχετική απόφαση.
Η ΑΔΕΔΥ αναμένεται να επιμείνει στην υιοθέτηση ενός γενικότερου πακέτου μέτρων, όπως είναι η μείωση του βοηθήματος,η αύξηση των εισφορών και η εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα θα προτείνουν:
• Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος. Δηλαδή το εφάπαξ να καταβάλλεται σε όσους έχουν 25έτη ασφάλισης.
• Για όσους έχουν 12 έως 25 έτη το σχέδιο προβλέπει να επιστέφονται εντόκως οι εισφορές, για ασφάλιση. Από 6 μέχρι 12 έτη προβλέπεται άτοκη επιστροφή των εισφορών (ή επιστροφή του 70% εντόκως) και καμία παροχή για όσους έχουν κάτω από 6 έτη ασφάλισης (αν χρειάζεται θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρόνια για εξαγορά σε άλλο ασφαλιστικό φορέα).
• Η νέα περικοπή του εφάπαξ. Με βάση σενάρια που έχουν συζητηθεί η περικοπή μπορεί να κυμαίνεται από 15% (αν ληφθούν πρόσθετα μέτρα) έως 22% (αν δεν υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις).
• Η εξεύρεση νέων πόρων για τη στήριξη του ταμείου. Οι προτάσεις που συζητούνται είναι: η επιβολή νέας εισφοράς (π.χ. στους συνταξιούχους), η μεταφορά στο ταμείο μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και η καταβολή 50 ευρώ υπέρ του ταμείου για τις υποβαλλόμενες ενστάσεις και προσφυγές.
• Η αύξηση των ασφαλισμένων, που καταβάλλουν εισφορές (π.χ. με την υποχρεωτική υπαγωγή στο ταμείο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των μετακλητών υπαλλήλων).
Οι ρυθμίσεις στο φορέα των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να αποτελέσουν «πιλότο» και για τα υπόλοιπα ταμεία πρόνοιας που είναι στο «κόκκινο». Με βάση τις αναλογιστικές μελέτες 24 ταμεία πρόνοιας χορηγούν υψηλότερα ποσά εφάπαξ σε σχέση με αυτά που αναλογούν στις εισφορές.Υπάρχουν φορείς που χορηγούσαν έως και 83% υψηλότερα εφάπαξ σε σχέση με τις εισφορές, ενώ στον αντίποδα 12 φορείς καταβάλλουν χαμηλότερα εφάπαξ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έως το τέλος του μήνα ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική διασύνδεση του ΙΚΑ , του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή και ταυτόχρονη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και μισθών μέσω τραπεζών με στόχο την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την τόνωση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Παράλληλα, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι δεν αναμένεται να συσταθεί τελικά ένας νέος ενιαίος φορέας που θα αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες που χειρίζονταν οι καταργηθέντες φορείς Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και Εστίας. Όλες οι αρμοδιότητες τους φαίνεται ότι θα παραμείνουν στην διαχείριση του ΟΑΕΔ, ενώ ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα θα διατηρηθούν ή όχι οι παροχές τους.

ΠΗΓΗ: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: