powered by Agones.gr - opap
forum manteio

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Διαδραστική πλατφόρμα με τα μνημεία του Δήμου Δωδώνης

 


Με μια έξυπνη, διαδραστική πλατφόρμα πλοήγησης που παρέχει προσωποποιημένες πληροφορίες, βασισμένες στην τοποθεσία που βρίσκεται ο χρήστης-επισκέπτης, υποδέχεται πλέον τους επισκέπτες του ο Δήμος Δωδώνης.

Ο Δήμος Δωδώνης, σε συνεργασία με την Γιαννιώτικη εταιρεία πληροφορικής Terracom SA, ευθυγραμμισμένος με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και τις ανάγκες των νέων μορφών επικοινωνίας, σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή το σύστημα ProxiTour (Proximity Tour Guide).

Η εφαρμογή περιλαμβάνει έκθεση περιγραφών, ηχητικά αποσπάσματα, φωτογραφίες και τρισδιάστατες απεικονίσεις 3D. Ωστόσο η πραγματική καινοτομία της εφαρμογής είναι η δυνατότητα που δίνεται στον κάθε επισκέπτη, να επιλέγει τους τουριστικούς προορισμούς που θα επισκεφτεί εντός του Δήμου Δωδώνης, ανάλογα με την ηλικία του: παιδιά (στην ηλικία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης), έφηβοι (μαθητές γυμνασίου και λυκείου) και ενήλικες. Οι προτεινόμενες τουριστικές διαδρομές που είναι καταχωρημένες στην πλατφόρμα, περιλαμβάνουν αντικείμενα και θέσεις που παρουσιάζουν ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες με τον πιο άμεσο και εύκολα κατανοητό τρόπο, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην αντίληψη του ρόλου της Δωδώνης, μέσα από το πέρασμα των χρόνων.

Χρησιμοποιώντας την αιχμή των νέων τεχνολογιών, καθώς και το λεγόμενο Internet of Things (IoT), έξυπνες εφαρμογές καθώς και άλλα μοντέρνα «εργαλεία» και συστήματα, η πλατφόρμα ProxiTour θα παράσχει μια εύκολα αντιληπτή παρουσίαση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο να προβάλλει καλύτερα το πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του Δήμου Δωδώνης με ψηφιακό τρόπο. Και όλα αυτά, με ένα σαφώς στοχευμένο τρόπο που λαμβάνει υπόψη τα απόλυτα προσωποποιημένα στοιχεία της ηλικίας και των προσωπικών ενδιαφερόντων των επισκεπτών!

Η λειτουργία της εφαρμογής στηρίζεται στη χρήση beacons (ασύρματοι πομποί που εντοπίζονται μέσω Bluetooth από τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών) σε συνδυασμό με τις «έξυπνες» συσκευές (smart devices) που βρίσκονται στην κατοχή των επισκεπτών-χρηστών. Τα beacons θα εγκατασταθούν κοντά στα σημεία ενδιαφέροντος των επισκεπτών και στη διάρκεια του χρόνου που θα βρίσκονται εντός της ακτίνας τους, οι επισκέπτες θα λαμβάνουν ψηφιακό υλικό και πληροφορίες στις συσκευές τους.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης του συστήματος με τις προσωπικές τους συσκευές (smartphones / tablets) με το «κατέβασμα» της εφαρμογής από τις γνωστές πλατφόρμες playstore για συσκευές android ή appstore για συσκευές με λογισμικό Ios.

Η φιλοσοφία του ProxiTour έρχεται να ξεπεράσει τον τρόπο που σήμερα πραγματοποιούνται οι τουριστικές επισκέψεις. Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, η επίσκεψη γίνεται προσωπική υπόθεση και βελτιώνει την εμπειρία επίσκεψης μέσα σε ένα μουσείο (και όχι μόνο) αλλά και την «εμπλοκή» του επισκέπτη στο μουσείο ή τον αρχαιολογικό χώρο. Η απώτερος στόχος: να αυξηθεί η τουριστική κίνηση και η σύνδεση των επισκέψιμων χώρων ιδίως με τις νέες γενιές που βλέπουν το παρόν και το μέλλον πιο ψηφιακά…

Το εγχείρημα είναι ένα πρώτο βήμα προς το μέλλον, για τη νέα προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τις συναντήσεις των εταίρων, στο πλαίσιο του δικτύου IoTXchange Network του προγράμματος URBACT III, μέλος του οποίου είναι ο Δήμος Δωδώνης και υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του προγράμματος. Στο συγκεκριμένο δίκτυο συμμετέχουν οι Δήμοι Δωδώνης, Fundao (Πορτογαλία), Razlog (Βουλγαρία), Nevers Agglomeration (Γαλλία), Jelgava (Λιθουανία), Ange (Σουηδία), Kezmarok (Σλοβακία) και το πανεπιστήμιο Abo Akademi από την Φιλανδία.

Περισσότερα: https://www.dodoni.gr/tourismos/turismos

Δεν υπάρχουν σχόλια: