Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στην 4η Γιορτή Πορτοκαλιού -Μανταρινιού - Ακτινιδίου - Ελιάς.
Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων και του Δημάρχου κ. Τσιρογιάννη να διοργανωθεί η φετινή γιορτή για πρώτη φορά έξω από τα όρια της Άρτας.
Με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης στο Ζάππειο Μέγαρο αναδεικνύονται και προβάλλονται σε ένα ευρύτατο κοινό τέσσερα αγροτικά προϊόντα-σύμβολα για την περιοχή της Άρτας.
Η Άρτα είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή και η γεωργική παραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.
Οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες του εύφορου κάμπου της Άρτας σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, ευνοούν την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
Η ολοένα και μεγαλύτερη ενασχόληση του αγροτικού κόσμου της περιοχής της Άρτας με τα προϊόντα αυτά αλλά και με άλλες νέες καλλιέργειες μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής.
Για να συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία των προϊόντων προς όφελος των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας, οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε και να μην επιτρέψουμε την υπονόμευση της ποιότητάς τους. Να σταθούμε δίπλα στους παραγωγούς και στα προβλήματά τους.
Τα προϊόντα αυτά - με κυρίαρχο το πορτοκάλι που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο - είναι συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη, τη λαϊκή παράδοση και εν γένει την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Τη διατήρηση και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς μπορεί να υποστηρίξει ο γαστρονομικός τουρισμός, αυτή η ειδική μορφή αγροτουρισµού, που προτείνει στον επισκέπτη να ακολουθήσει µία προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή, να δοκιμάσει τις παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής, να περιηγηθεί σε παραδοσιακούς οικισµούς και αρχαιολογικούς χώρους.
Για να αποκτήσει υπολογίσιμη οικονομική αξία ένα προϊόν θα πρέπει να προωθήσουμε συνέργειες και συνεργατικά σχήματα αλλά και να επιμείνουμε στην παραγωγή ποιοτικών και υγιεινών προϊόντων με την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών από την πρώτη στιγμή της παραγωγικής διαδικασίας μέχρι τη μεταποίηση και το marketing.
Η δική μας περιοχή έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αναδείξουμε.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η επικείμενη ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής που θα συμπεριλαμβάνεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την αναβάθμιση της τοπικής αγροτικής παραγωγής, αφού η νέα σχολή μπορεί να συνδέσει ακόμη περισσότερο την έρευνα με την παραγωγή αλλά και να αναλάβει έναν συμβουλευτικό ρόλο για τους αγρότες της περιοχής.
Σήμερα που η χώρα βρίσκει τον δρόμο της, η οικονομία ανακάμπτει και για πρώτη φορά είναι ορατή η έξοδος από τα μνημόνια, ήρθε η ώρα να ξαναβάλουμε την ύπαιθρο του Νομού μας, την αγροτική οικονομία, στο επίκεντρο. Δεν νοείται οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας, αν δεν εστιάσουμε, αν δεν βασιστούμε στην παραγωγική ύπαιθρο, την αγροδιατροφική παραγωγή, τις προτάσεις εναλλακτικού τουρισμού της ελληνικής υπαίθρου.
Οι παραγωγοί, οι φορείς της αυτοδιοίκησης και της τοπικής οικονομίας πρέπει να αντιληφθούν τον πυρήνα των σύγχρονων αγροδιατροφικών προτύπων που βασίζονται σε δύο παραδοχές:
• Η υγιεινή διατροφή βρίσκεται στα προϊόντα με ιστορική μνήμη.
• Η παράδοση έχει επανέλθει αποφασιστικά στο προσκήνιο των διατροφικών και οικονομικών αξιών.
Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουμε τη δυναμική που έχουν τα προϊόντα μας, ώστε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Η ποιότητα, άλλωστε, των τεσσάρων βασικών αγροτικών προϊόντων είναι αδιαμφισβήτητη, όπως αποδεικνύουν η απορρόφηση αλλά και η φήμη που διαθέτουν στην αγορά.
Είμαι σίγουρος ότι οι σημερινοί αξιόλογοι ομιλητές θα μας μεταφέρουν ακριβώς την εικόνα αλλά και τις προοπτικές της γεωργικής παραγωγής στον κάμπο της Άρτας, με προϊόντα αιχμής το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το ακτινίδιο και την ελιά.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην 4η Γιορτή Πορτοκαλιού - Μανταρινιού - Ακτινιδίου - Ελιάς και τη συνέχιση της διοργάνωσης αυτής της πετυχημένης γιορτής και τα επόμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου